Stiri Acvile

Danemarca a avut nevoie de donații pentru a participa în calificările la Women's Eurobasket 2021

Danemarca a avut nevoie de donații pentru a participa în calificările la Women's Eurobasket 2021

Danemarca este primul adversar al naționalei de senioare a României în calificările pentru europeanul din 2021. Dacă tricolorele au fost o prezență constanță în preliminarii, danezele revin în lupta pentru calificarea la turneul final după aproape două decenii. Revenirea reprezentativei daneze în preliminarii a fost posibilă grație unei strângeri de fonduri. Alb-roșiile au câștigat anul trecut europeanul pentru țări mici la diferențe semnificative.

România întâlnește Danemarca joi, la Timișoara, în primul meci al grupei D din preliminariile europeanului de peste doi ani. La Acvile s-a continuat și în debutul acestor calificări încercarea de schimb de generații, cu multe tinere convocate pentru prima fereastră. România speră să obțină din nou biletele pentru un turneu final după cel din 2015, la care a fost co-gazdă.

Danemarca are trei participări la turneul final continental. Prima a fost în 1954, când a obținut cea mai bună clasare a sa, locul 10. La celelalte două participări a încheiat pe poziția a 13-a, în 1956 și 1974. România are ca cea mai bună performanță la turneele finale europene trei locuri 4, obținute în anii '60, la trei competiții consecutive.

Pentru Danemarca meciul de la Timișoara va fi unul istoric, deoarece reprezintă revenirea naționalei de senioare în preliminariile pentru turneul final după aproape două decenii. Ultima participare a danezelor în calificări a fost cea din preliminariile pentru Campionatul European din 2001. Atunci Danemarca s-a oprit în runda semifinală, fiind ultima într-o grupă cu Lituania, România (care au mers la turneul final) și Germania.

De atunci alb-roșiile nu au mai participat în calificări pentru că baschetul este un sport mic în Danemarca și beneficiază de puține fonduri. Danezele au avut o prestație dominantă la Campionatul European pentru țări mici din 2018, când au câștigat la diferențe mari și foarte mari, între 34 și 111 puncte. După această evoluție s-a simțit nevoia de meciuri cu echipe mai bune, dar pentru a susține participarea în calificări ar fi fost nevoie de o tăiere a fondurilor de la sectorul juvenil, ceea ce nici componentele naționalei, nici federația nu au vrut să facă.

În aceste condiții s-a organizat o campanie de strângere de donații, cu sloganul „faceți echipa feminină de baschet posibilă!”. Campania trebuia să adune fondurile necesare până în 23 mai, pentru a putea înscrie naționala de senioare în calificările la Women's Eurobasket 2021. Peste 850 de donatori privați au participat la strângerea de fonduri, care a completat cu banii necesari bugetul insuficient inițial. După această campanie, alb-roșiile sunt denumite afectiv și „Echipa Națională Voluntară”, deoarece jucătoarele au făcut mare parte din muncă pentru a strânge banii care lipseau.

Danemarca a convocat 16 jucătoare pentru prima fereastră de calificări, în care întâlnește România în deplasare și primește vizita Italiei. 7 dintre aceste jucătoare au făcut parte din lotul care câștiga euorpeanul pentru țări mici: Anna Seilund și Maria Jespersen (ambele de la CD Zamarat, Spania), Line Piechnik (UCAM Primafrio, Spania), Emilie Hesseldal (Shellfish, Islanda), Ena Viso (BK Amager), Gritt Ryder (Hørsholm 79ers), Ida Krogh (Åbyhøj IF). Au mai fost convocate pentru dubla cu România și Italia: Alberta Rimdal și Caroline Wich (ambele de la Åbyhøj IF), Anne Hee (Falcon/Hørsholm), Peace Chairman și Julianna Okosun (Worthless Blue Hawks), Hanna Sheikh (Telge Basket, Suedia), Ida Tryggedsson (SISU), Lena Svanholm (UC Davis, SUA) și Sarah Mortensen (Villanova University, SUA).

Partida dintre România și Danemarca se dispută joi, 14 noiembrie, la Sala Constantin Jude din Timișoara, de la ora 18:00. Biletele sunt disponibile online aici și în ziua meciului pot fi cumpărate și de la sală. Jocul care deschide grupa D a calificărilor va fi transmis în direct pe Digi Sport 2.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii