Stiri Cupa României Masculin

Schimbare majoră a regulamentului din Liga Națională de Baschet

Schimbare majoră a regulamentului din Liga Națională de Baschet

Federația Română de Baschet a publicat pe site-ul propriu o decizie a Comitetului Executiv, din data 28.10.2019, prin care s-au modificat regulamentele specifice ale Ligii Naționale de Baschet. Vorbim despre o modificare în cursul sezonului care a fost adoptată fără consultarea cluburilor și care va afecta toate echipele ce nu evoluează în cupele europene.

Conform FRB, s-a aprobat cu majoritate de voturi propunerea CCCLTO de modificare a punctului 75 din regulamentele specifice ale Ligii Naționale de Baschet, atât feminin cât și masculin, prin adăugarea următorului text: 

„Jucatorii/jucatoarele straini/straine inlocuiti(te) in L18 nu vor mai avea drept de joc la echipa respectiva pana la finalul sezonului competitional in curs”.

Conform regulamentelor specifice, echipele de baschet masculin care nu evoluează în cupele europene au dreptul de a înregistra pe lista de 18 jucători maximum șase jucători străini, iar echipele care evoluează în cupele europene maxim opt jucători străini, dintre care șase pot fi trecuți pe foaia oficială de joc. La feminin, echipele ce nu evoluează în cupele europene pot înregistra cinci jucătoare străine pe lista de 18, iar Sepsi SIC șapte jucătoare străine dintre care cinci pot fi introduse pe foaia oficială. Astfel sunt avantajate echipele care evoluează în cupele europene prin introducerea a doi/două jucători/jucătoare în plus ce pot fi introduși pe lista de 18 sportivi. Practic modificarea efectuată de Comitetul Executiv defavorizează într-un mod categoric echipele ce nu evoluează în cupele europene și au nevoie de o înlocuire de sportiv pentru o scurtă durată de timp.

De exemplu, dacă problemele medicale ale lui Bozhidar Avramov ar recidiva, iar bulgarul ar avea nevoie de o pauză de trei luni de zile, BCM U Pitești nu ar putea transfera un înlocuitor pentru cele trei luni de zile decât dacă i-ar rezilia contractul lui Avramov. Asta deoarece pentru a aduce un înlocuitor, BCM U Pitești ar trebui să introducă noul străin pe lista de 18 jucători și să-l scoată de pe listă, cu titlu temporar, pe Bozhidar Avramov. Însă noua modificare nu va permite argeșenilor să-l introducă înapoi pe bulgar pe lista de 18 după ce este apt de joc, trei luni de zile de la accidentare, deoarece „Jucatorii/jucatoarele straini/straine inlocuiti(te) in L18 nu vor mai avea drept de joc la echipa respectiva pana la finalul sezonului competitional in curs”.

Federația Română de Baschet a anunțat că decizia s-a luat cu majoritate de voturi însă nu a precizat care membru dintre Horia Pâun, Alina Moanță, Gheorghe Mureșan, Dan Berceanu, Marius Marinescu sau Claudiu Fometescu s-a opus acestei modificări. Conform surselor noastre, propunerea a fost gândită de către Claudiu Fometescu, iar raționamentul din spatele acestei reguli ar fi ca în cazul în care un jucător străin se accidentează, echipele românești să se îndrepte spre semnarea unui jucător autohton sau să ofere mai multe minute sportivului român și să descurajeze astfel transferul unui înlocuitor străin. 

Modificarea s-a efectuat fără consultarea echipelor din Liga Națională în Comitetul Executiv, acolo unde cluburile nu au reprezentanți, spre deosebire de Consiliul Director, unde cluburile sunt reprezentate. În acest mod, Federația Română de Baschet poate efectua orice modificare în orice moment prin Comitetul Executiv, acolo unde Horia Păun deține majoritate absolută, membrii fiind subalternii săi precum Dan Berceanu, Alina Moanță sau Claudiu Fometescu.

Prima persoană care a contestat decizia Comitetului Executiv a fost chiar un apropiat al federației, Florin Nini, cel care este dezavantajat direct de noua regulă.

Rămâne de văzut cum se vor sesiza cluburile din Liga Națională de Baschet și dacă această regulă va rămâne în vigoare până la finalul sezonului.

*foto: FIBA

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii