Stiri Juniori U17 Masculin

Topul echipelor în funcție de minutele oferite juniorilor sub 22 de ani

Costin Marinescu

Costin Marinescu
29.12.2011

De-a lungul turului TotalBaschet.ro a încercat să evidențieze evoluțiile juniorilor români sub 22 de ani ce fac parte din loturile echipelor de Divizia A. Topul jucătorilor în funcție de eficiența medie per etapă și titlurile de Juniorul etapei, acordate rundă de rundă, sunt doar două dintre metodele prin care am remarcat și, sperăm, am încurajat tinerii jucători autohtoni.  

Acum , la finalul turului de campionat, am alcătuit un top al echipelor din Divizia A în funcție de minutele acordate, în fiecare etapă, juniorilor din lot.

Criteriul după care a fost întocmit acest clasament este cel al mediei minutelor primite de juniorii din loturile echipelor în fiecare etapă. De asemenea, pentru a evidenția mai bine cât de mult se bazează formațiile pe astfel de jucători și pentru a evita situațiile în care partidele s-au terminat după prelungiri, am calculat și procentul minutelor jucate de aceștia din totalul de 200 de minute pe care le primesc toți baschetbaliștii echipelor într-o etapă.  Menționăm totodată că un jucător poate evolua cel mult 20% din timpul total de joc al unei echipe într-o partidă.

În cele ce urmează vă prezentăm acest clasament, cu explicații de rigoare în dreptul fiecărei echipe, și vă lăsăm pe dumneavoastră să comentați în subsolul articolului poziția fiecărei echipei și alte concluzii ce se pot trage din acest top.

Loc Echipă Total minute  juniori/
etapă
% minute juniori Observație
1 114:15 57.13
Clasarea Iașiului pe primul loc în acest top nu miră pe nimeni care este la curent cu desfășurarea actualului sezon al Diviziei A. Motivele pentru care moldovenii acordă atât de multe minute (peste 57% din totalul posibil unui meci) sunt arhicunoscute. Costel Moscalu a folosit în acest sezon 9 jucători sub 22 de ani, șapte dintre ei având, în medie, peste 5 minute jucate pe etapă. Vlad Popovici și Vlad Cobzaru sunt lideri, cu 27:51 (13.93%), respectiv 26:04 (13.04%) iar statisticile lor ar fi fost mai mari dacă nu ar fi lipsit din lot la câteva deplasări. Liviu Rotariu și Mădălin Pintile completează lista juniorilor cu peste 13 minute jucate pe etapă, iar Florin Dăscălescu și George Surugiu ajung și ei aproape de cota 10.
Chiar dacă oferă minute serioase de joc tinerilor jucători români, soluția aleasă de conducătorii echipei la începutul sezonului a fost criticată de multă lume, inclusiv de Profesorul Davidescu, iar linia de clasament cu zero în dreptul victoriilor este tot o consecință a celor peste 114 minute jucate, etapă de etapă, de juniori.
2 32:13 16.11
Bogdan Țibîrnă, cel mai bun junior al turului de campionat, a primit, în fiecare rundă, 14.73% din minutele echipei sale. El este cel care a contribuit decisiv la poziționarea ilfovenilor pe această poziție a clasamentului. Minutele sale au crescut în momentul în care Eugen Ilie nu a mai avut la dispoziție trei dintre cei 4 străini care rămăseseră la echipă după plecarea lui Burell. La media echipei a contribuit cu 2:29 minute (1.25%) și Cornel Cioacătă. Stanciu, Bârnă și Morariu au intrat și ei pe finalul turului de campionat, însă au avut medii de minute jucate sub un minut.
3 26:50 13.42 Dinamo se află pe această poziție datorită încrederii pe care i-a acordat-o lui Barîș Aktaș. Fundașul român a mai făcut parte din loturi ale echipelor de Divizia A, însă nicăieri nu a primit suficiente minute pentru a se remarca în vreun fel. Nicu Toader îl folosește, în medie pe etapă, 17:51 minute, adică 8.93% din timpul total de joc avut la dispoziție de o echipă într-un meci fără prelungiri. Celelalte 9 minute au fost primite de Iosif Pârlog (5:57) și Dan Ioan (4:01). Astfel, în ciuda poziției din clasament și a criticilor pe care le primește din cauza ideilor tactice ce se bazează de multe ori pe inspirația de moment a jucătorilor, Dinamo a reușit în acest sezon să ajute un junior în a face un pas important spre baschetul mare, fie el și de nivel Divizia A.
4 19:31 9.77 Minutele echipei din Craiova sunt primite exclusiv de Cătălin Petrișor. Fundașul român are medii pe meci în acest sezon de 4.4 puncte, 2.1 pase decisive și doar 0.2 posesii pierdute. Chiar dacă nu este cel mai bun pasator al echipei sale, raportul pase decisive-mingi pierdute îl face jucătorul cel mai eficient din acest punct de vedere din lotul craiovean.
5 18:29
9.25 Echipa din Tg. Jiu este ultima din plutonul formațiilor care folosesc meci de meci cel puțin un jucător sub 22 de ani. În cazul Energiei numele acestui junior este Adrian Guțoaia. Din cele 18:29 minute oferite juniorilor în fiecare etapă de către Slobodan Nikolic, extrema din Galați primește 17:31, adică 8.76% din timpul total de joc. Al doilea junior folosit este Răzvan Bratoloveanu, dar acesta a evoluat, în medie, sub un minut pe etapă.
6 10:37
5.32
Alexandru Pop și Vlad Corpodean au adunat câte 4:12, respectiv 3:00 minute pe etapă, iar Sabin Faur a contribuit cu 1:45. Cifrele pot mira, mai ales că Marcel Țenter, un antrenor căruia nu îi place riscul, a fost criticat deseori pentru faptul că nu dă încredere juniorilor din lot. Explicația constă în faptul că media minutelor per etapă nu reflectă o repartiție constantă a acestora, iar Țenter a preferat să își folosească tinerii jucători mult în meciurile mai ușoare sau în care echipa sa se distanțase decisiv, și foarte puțin sau deloc în cele echilibrate.
7 7:40 3.96 Dado Arnautovic a folosit cu precădere doi juniori sub 22 ani: Vlad Dumitrescu (3:34 min, 1.79%) și Vlad Negoițescu (2:37 min, 1.32%). Matei Nună și Adrian Movileanu au adunat și ei minute pentru totalul de 7:40, cei doi fiind folosiți în 5, respectiv două partide. Toți 4 au punctat însă foarte bine în Divizia B și în campionatul U23 masculin, acolo unde Ploieștiul este unul dintre puținele cluburi neînvinse în acest sezon.
8 7:11
3.59 Echipa din Giurgiu se află pe această poziție datorită minutelor primite de Ciprian Mihai în primele 11 etape ale turului. Chiar dacă a lipsit în ultimele 4 runde, juniorul român are o medie de 6:08 minute jucate pe etapă, adică 3.07% din timpul total avut la dispoziție de echipă. Cristian Corneanu a contribuit la rându-i la aceste statistici și în ciuda faptului că a fost ultilizat doar în 3 partide, a stat pe teren, în medie pe etapă, 1:03 minute.
9 5:23 2.82 Principalul junior român folosit de Timișoara este George Toth. Pivotul în vârstă de 18 ani adună, în medie pe etapă, 3:26 minute, adică 1.72% din timpul total al echipei. Zoran Milencovic joacă puțin peste un minut pe etapă, iar Leonard Filip, în ciuda unei prestații bune contra Iașiului, în etapa a 8-a, nu a mai intrat pe teren până la finalul turului.
10 5:14 2.62 Adrian Roșu este singurul junior născut după 1989 pe care echipa din Județul Harghita l-a folosit în acest tur de campionat. El a adunat 2.62% din minutele de joc ale echipei din fiecare etapă, în condițiile în care Laszlofy Botond folosește o rotație cu nu mai puțin de cinci jucători români.
11 3:08 1.57 Sibiul este una dintre echipele care sunt nedreptățite cumva de o astfel de poziție deoarece îl are în lot pe Andrei Lefter, un junior pe care l-a fost folosit 4:26 minute, în medie, în primele 6 etape, dar care a ratat restul turului din cauza unei accidentări. Cătălin Vulc i-a mai trimis în teren și pe Norbert Pascu și Erman Alibec, însă doar primul a adunat peste un minut de joc, în medie, pe etapă.
12  1:39  0.83

Lotul înscris de BCM U Pitești la FRBaschet cuprinde 6 nume de juniori ce fac obiectul analizei noastre, însă stafful echipei nu a folosit în acest tur de campionat decât pe 3 dintre ei. Lucian Chirof a jucat, în medie, 1:14 minute per etapă, adică a primit, în medie, 0.62% din timpul de joc total avut la dispoziție de echipă. Ceilalți doi juniori care au evoluat pentru argeșeni sunt Cornel Alexiu (15 secunde pe etapă) și Georgian Păun (9 secunde)

13 1:38 0.82 Mureșul, una dintre cele mai ”lungi” echipe din Divizia A, a oferit juniorilor români din lot sub 1% din timpul total de joc dintr-o etapă. Bacszo Balacz este principlaul beneficiar al celor 1:38 minute primite, în medie, pe etapă, de tinerii baschetbaliști mureșeni. El a intrat în 4 partide, recordul de minute jucate fiind stabilit în etapa a 8-a, contra Otopeniului. Alin Borșa a simțit și el ”aerul” campionatului, dar doar într-un singur meci, și anume în cel cu Otopeni.
14 0:33 0.26 Singurul junior sub 22 de ani folosit de CSM Oradea este Andrei Laviniu, așadar mediile echipei sunt, de fapt, mediile sale în acest tur de campionat. El a intrat pe teren doar în 2 etape, cele mai multe minute, 6:38, primindu-le contra Iașiului.
15 0:00 0 Gaz Metan Mediaș nu a folosit în tur niciun junior sub 22 de ani. Lotul înscris la FRBaschet la începutul sezonului conținea un singur junior, Mihai Moșoiu, însă el nu a fost folosit nici măcar o secundă.
16 0:00 0 CSM București nu a folosit în turul campionatului juniori români sub 22 de ani. La începutul sezonului, în lotul echipei publicat de FRBaschet, nu exista niciun astfel de jucător.
1 comentariu la aceasta stire:
  • R Razvan :

    juniori
    interesanta pozitia Clujului. E prima dintre echipele cu pretentii. Si e normal sa folosesti juniorii in meciurile unde scorul iti permite. Si daca mai adaugam minutele primite de Santa (3:50 medie/meci) - care nu prea are treaba cu sportul asta - se poate spune ca Tenter acorda minute tinerilor. Si aici vorbim de o echipa cu pretentii nu de una care joaca cu ce are....

    cu 13 ani în urmă (29.12.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii