Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză: Evoluţia jucătorilor nou transferaţi în Divizia A

Costin Marinescu

Costin Marinescu
19.01.2011

Etapa cu numărul 16 din sezonul 2010/11 al Diviziei A la baschet masculine nu a însemnat doar debutul retrului ci şi debutul a nu mai puţin 26 de jucători în culorile echipelor la care s-au transferat în acest intersezon. Dintre aceştia 13 sunt debutanţi în Divizia A.

Cei mai prolifici au fost jucătorii de la CSU Atlassib Sibiu. Aceştia s-au combinat pentru 40 de puncte din totalul celor 68 marcate de echipa lor în înfrângerea de la Ploieşti. Astfel Milos Markovic, care a început partida din postura de rezervă, a marcat 17 puncte şi a recuperat 5 mingi ajungând la un indice de eficienţă de 15. Colegul său Stefan Atanackovic a bifat 11 puncte şi 5 recuperări însă apărarea lui Tudor sau a lui Szjarto şi unele momente în care a lăsat impresia că forţează şutul au făcut ca procentajul la aruncările de două puncte să fie de doar 12,5%.

Justin Herndon, jucătorul revenit în această iarnă în echipa sibiană a fost, ca şi Atanackovic, titular şi şi-a trecut în cont al treilea double-double din această ediţie de campionat. Americanul a terminat partida cu 11 puncte şi 11 recuperări.

Adversara din această etapă a Sibiului a fost CSU Ploieşti. Prahovenii au transferat în această iarnă doi jucători însă doar Emmanuel Okoye a fost introdus pe teren. Americanul a fost titular, a jucat 16 minute şi a terminat meciul cu 4 puncte şi 3 recuperari dar emoţiile debutului şi-au pus accentul pe evoluţia sa.

O altă echipă activă pe piaţa transferurilor a fost Steaua Turabo. Dintre cei trei jucători transferaţi de bucreşteni doar Ivan Tomeljak a fost titular. Croatul a jucat 18:37 minute şi a reuşit să marcheze 11 puncte şi să paseze decisiv de două ori. Coechipierii săi Smith şi Hafnar au înscris 16, respectiv 9 puncte. Smith a mai punctat în dreptul recuperărilor cu cifra 6 iar Hafnar în dreptul paselor decisive cu 3 astfel de reuşite.

Smith a avut cel mai bun indice al eficienţei dintre toţi jucătorii recent transferaţi însă performanţa sa a venit în faţa ultimei clasate din campionat iar relevanţa unor asemenea statistici nu poate fi foarte mare.

Adversara Stelei a fost BC Perla Harghitei Miercurea Ciuc. Ciucanii au avut în lot doi jucători noi faţă de turul campionatului. Clevin Hannah a fost titular şi a marcat 16 puncte. Jonathan Huffman a jucat 32 de minute şi a înscris 4 puncte.

Debutanţii de la CSM Bucureşti nu au jucat slab contra Oradei însă nu au reuşit nici evoluţii spectaculoase. În cele aproape 29 de minute petrecute pe teren Jamaal Smith, înlocuitorul lui Dzabic pe postul de conducător de joc, a început meciul în primii cinci, a pasat decisiv de 6 ori şi a înscris 10 puncte. Atac după atac şi-a depăşit în viteză adversarii până în momentul în care Oradea a ales să îl apere cu un jucător pe măsură din punct de vedere al vitezei, este vorba de Mitchell. Schimbarea s-a observat în procentajul la aruncările de două puncte de doar 20%.

Colegul său de echipă, Ray Kraemer a înscris 11 puncte dintre care 9 din aruncări de la mare distanţă. Un bun executant al acestui procedeu, americanul a punctat exact în momentele în care echipa sa avea nevoie de câte un balon de oxigen.

Shawn Taylor, al treilea jucător transferat de CSM în această iarnă nu a jucat.

Tot trei jucători străini au adus şi cei de la SCM Craiova. Brock Gillespie şi Jermont Horton  au marcat câte 17 puncte, în timp ce Tommie Lee Liddell a avut doar două.
Gillespie şi-a trecut în cont şi 5 pase decisive şi 5 recuperări. Performaţele americanilor dau speranţe fanilor craioveni că echipa lor va evita retrogradarea la finalul sezonului.

Capusan nu a impresionat la debutul in culorile clubului BC MuresSingurele transferuri ale BC Mureş Tg. Mureş au fost aducerea lui Andrei Căpuşan (foto dreapta) de la Energia Rovinari şi a lui Nicholas Covington de la BC Timişoara. Căpuşan a jucat doar 13 minute, a marcat 4 puncte şi a recuperat 3 mingi în timp ce Covington a bifat 17 minute, a ratat toate aruncările pe care le-a încercat, a recuperate 3 mingi şi a dat o singură pasă decisivă. Nici unul dintre ei nu s-a remarcat pozitiv însă unul din motive a fost şi lipsa totală de strategie în atac de care BC Mureş a dat dovadă în momentele în care adversarii de la Timişoara se apărau zonă.

Dacă tot discutăm despre la derby-ul de la Timişoara trebuie menţionată şi revenirea lui Rade Dzambic la formaţia de pe Bega. “Turbo Rade” nu a impresionat la revenire prin statistici, doar trei puncte şi tot atâtea pase decisive, ci prin dăruirea de care a dat dovadă şi prin felul în care a ştiut să îşi motiveze coechipierii.

Gaz Metan Mediaş a transferat la rându-i doi jucători în această pauză competiţională dar în meciul de la Braşov doar Damien Kinlock a evoluat, Patrick Marcu nefiind folosit niciun minut de Bruno Soce. Kinlock a aruncat decât o singură dată din acţine, cu succes, şi a recuperat 7 mingi pentru un indice de eficienţă de 13 în 12 minute de joc. Trebuie menţionat că cifrele nu sunt relevante având în vedere că adversara Mediaşului a fost o echipa de tineri jucători români, unii dintre ei aduşi chiar în această iarnă. Dar un plus ce trebuie adus în discuţie este faptul că jucătorul american nu s-a aventurat în acţiuni pe cont propriu menite a impresiona publicul şi stafful tehnic, lucruri atât de specifice multor jucători de peste Ocean care îşi încearcă norocul în campionate precum cel din Romania.

Pentru a termina discuţia despre meciul de la Braşov trebuie amintit că şi echipa de la poalele Tâmpei a transferat jucători în acest intersezon, însă nu a trădat politica echipei din acest sezon şi anume aducerea adoar a tinerilor autohtoni. Dintre toţi doar Bogdan Drăguş a jucat puţin peste medie. Acesta a marcat 5 puncte, a recuperat 2 mingi şi a pasat decisiv de două ori. În rest ceilalţi au căzut victime lipsei de omogenitate a echipei, lucru remarcat după partidă şi de noul antrenor al braşovenilor, Milorad Perovic.

Bojan Grubisic, centrul celor de la BCM U Piteşti, a început partida cu U Mobitelco Cluj Napoca pe banca de rezerve însă a terminat meciul cu 34 de minute jucate, 14 puncte marcate şi 7 recuperări, dovedindu-se un transfer reuşit pentru echipa antrenată de Tudor Costescu.

CS Otopeni a adus doar 2 jucători în intersezon, ambii români, dar la meciul cu Energia Rovinari nu l-a folosit decât pe Gabriel Urucatu dar acesta nu s-a remarcat mai mult decât prin cele 3 greşeli personale pe care le-a făcut în cele 10 minute de joc.

Credite foto: Ovidiu Matiu, Radu Roşca, Turnul Sfatului

2 comentarii la aceasta stire:
  • CSU Asesoft Ploiești ineacsu :

    salutare
    in primul rand felicitari pentru site, insa ar trebui facut un articol, sau guestbook unde sa fie raportate eventualele erori. mai e ceva de lucrat. galeria foto de sub articol distorsioneaza pozele si mai bine ar lipsi, iar paginile site-ului se incarca chiar urat. Oricum ceea ce conteaza este calitatea articolelor. Succes in continuare.

    cu 13 ani în urmă (20.01.2011) Raspunde
  • Costin :

    Multumim
    Multumim pentru aprecieri! Stim ca mai sunt unele erori pe site insa acestea sunt inerente la un proiect de anvergura totalbaschet.ro...
    In cel mai scurt timp le vom remedia...

    cu 13 ani în urmă (20.01.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii