Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Analiză. Gaz Metan Mediaş a cucerit Cupa României în premieră!

Adrian Micinic

Adrian Micinic
08.04.2011

Cupa României la baschet masculin a luat drumul Mediaşului în 2011. Gaz Metan a depăşit pe Steaua Turabo Bucureşti, scor  71-61, în finala competiţiei. Meciul s-a desfăşurat la Sala Sporturilor din Târgu-Mureş fiind transmis în direct pe TVR3. Este primul trofeu din istoria echipei medieşene în baschetul masculin românesc la nivel de seniori. Succesul echipei lui Bruno Soce a fost posibil datorită unei reprize a doua câştigate cu 38-24.

Gaz Metan Mediaş a câştigat prima secvenţă cu scorul de 19-18, după ce a izbutit un parţial de 9-1 spre jumătatea actului pentru a consemna cel mai mare avantaj, scor 15-6. Steaua a replicat cu un parţial de 10-1 pentru a restabili egalitatea la intrarea în ultimul minut, dar liberele lui Tudor Dumitrescu au făcut ca primul sfert să fie acontat de ardeleni.

Steaua a înscris primul coş al sfertului al doilea şi s-a instalat la conducere una pe care nu a mai cedat-o. Bucureştenii au fost extrem de precişi la linia de pedeapsă şi au profitat de totala lipsă de inspiraşţie a adversarilor în situaţii de finalizare. Astfel, după 20 minute de joc scorul era de 37-33, americanul Deven Mitchell reuşind să limiteze proporţiile graţie unor reuşite de la semidistanţă consemnate în ultimul minut al reprizei.

Steaua Turabo a avut 13/24 la aruncările de două puncte şi a izbutit 11/13 la linia de pedeapsă.

Gaz Metan a avut 11/26 la două puncte, respectiv 11/14 la libere.

În prima repriză nu s-a înscris niciun coş de trei puncte. medieşenii irosind 9 astfel de încercări, iar militarii au avut 3 ratări de pe semicerc.

Raportul recuperărilor a fost egal (20-20), al paselor decisive a aparţinut Gazului Metan (8-4), ardelenii fiind superiori şi la mingi câştigate (6-3) respectiv pierdute (6-11).

Hristo Nikolov a avut 9 puncte şi 5 recuperări, iar Virgil Căruţaşu a înscris 9 puncte pentru Steaua. În schimb, Deven Mitchell a izbutit 10 puncte şi 3 recuperări, iar Ionuţ Drăguşin a adăugat 7 puncte şi 5 recuperări.

Tudor Dumitrescu, unul dintre cei mai buni ţintaşi din spatele semicercului în baschetul românesc, a ratat toate cele şase aruncări efectuate în prima repriză din spatele semicercului.

În doar 4 minute de joc petrecute în teren pe parcursul primei reprize, Uros Velickovic a comis 3 greşeli personale. De asemenea, Theron Smith a avut trei faulturi comise din tabăra Stelei.

Steaua nu a înscris deloc în primele trei minute ale reprizei a doua, gheaţa fiind spartă de bulgarul Nikolov, autor al primului coş de trei puncte în finala Cupei României 2011. Gaz Metan a evoluat mai bine în această perioadă reuşind să preia conducerea pe tabela de marcaj, scor 42-40 în minutul 25. De altfel, debutul reprizei a doua pare să fie întors decisiv soarta acestei partide. 
Bruno Soce l-a retras pe bancă pe Ionuş Drăguşin imediat după ce Virgil Stănescu a comis a 4-a greşeală personală şi a fost schimbat cu Bogdan Ţibârnă. În schimb, Uros Velickovic a rămas în teren pentru Gaz Metan deşi avea patru greşeli personale.
Avantajul echipei din Mediaş s-a menţinut pe tabela de marcaj în mod constant, principalii realizatori ai ardelenilor fiind americanii Mitchell şi Howell. Scorul la capătul celei de a 3-a secvenţe a fost stabilit de către Ivan Tomeljak, printr-o aruncare de la distanţă şi era de 56-53.

Deven Mitchell a înscris 10 puncte în actul al 3-lea al partidei.

Gaz Metan nu a înscris niciun coş de trei puncte în primele 30 minute de joc deşi a efectuat 13 încercări.

În debutul secvenţei decisive trei jucători, în speţă Nikolov, Smith şi Stănescu erau în pragul eliminării pentru Steaua, iar Velickovic şi Ivanovic din partea Mediaşului s-au aflat în această situaţie.
După ce în primele două minute ale sfertului 4 nu s-a marcat Virgil Stănescu a redus handicapul Stelei la o singură lungime. În replică, Titus Nicoară a înscris primul coş de trei puncte pentru Gaz Metan în acest meci, înainte ca Virgil Stănescu să fie primul jucător descalificat pentru cinci greşeli personale. La scurt timp şi Theron Smith a părăsit definitiv finala Cupei României pentru acelaşi motiv, pentru ca apoi Andrei Mandache să fie eliminat din joc. Astfel, Gaz Metan a realizat un parţial de 8-0 pentru a se desprinde pentru prima dată la peste zece puncte pe tabela de marcaj, scor 68-57, în minutul 38.
Partida a luat sfârşit fără alte evenimente notabile, cu scorul de 71-61 în favoarea echipei Gaz Metan Mediaş.

Gaz Metan a avut 21/41 la două puncte, 1/16 (!) la trei puncte şi 26/34 la linia de pedeapsă. În schimb, Steaua Turabo a terminat cu 19/42 la două puncte, 2/12 la trei puncte şi 17/20 la linia de pedeapsă.

Învingătorii au fost superiori la toate capitolele statistice importante: recuperări (42-30), pase decisive (13-9), mingi câştigate (12-7) respectiv pierdute (15-20).

Deven Mitchell a fost principalul marcator al partidei. Americanul a totalizat 22 puncte la care a adăugat 5 recuperări şi 2 intercepţii în 35 minute de joc.

Ionuţ Drăguşin a realizat un double-double cu 10 puncte şi 12 recuperări.

Jarrett Howell a izbutit 13 puncte, 5 pase decisive şi 4 mingi câştigate, iar Titus Nicoară a realizat 11 puncte şi 6 recuperări.

Virgil Căruţaşu a avut 16 puncte şi 4 recuperări, iar Hristo Nikolov a contribuit cu 14 puncte şi 7 recuperări dar cu 5 posesii pierdute.

Gaz Metan Mediaş cucereşte Cupa României pentru prima dată în istoria clubului. Ardelenii au pierdut finala acestei competiţii în urmă cu un an în faţa echipei BCM Elba Timişoara.

Pentru al doilea an consecutiv echipa care a învins pe CSU Asesoft Ploieşti în semifinale nu reuşeşte să-şi adjudece trofeul, fiind învinsă în ultimul act. Steaua pierde prima finală disputată de la revenirea în elita baschetului românesc.

Exceptându-l pe Uros Velickovic, niciun component al Gazului Metan nu a cucerit Cupa României în prealabil. De asemenea, Bruno Soce îşi trece primul trofeu în calitate de antrenor al unei echipe româneşti.

Scorul general al confruntărilor directe Gaz Metan vs Steaua Turabo devine 7-2. Cele două echipe şi-au împărţit victoriile în sezonul regulat al actualei ediţii de campionat. În sezonul trecut, medieşenii au eliminat pe Steaua în primul tur al playoff-ului cu scorul general de 3-1.

1 comentariu la aceasta stire:
  • Xt9000 :

    Finala2010
    Anul trecut mediasul a pierdut in finala cu Timisoara nu cu Asesoft.

    cu 13 ani în urmă (08.04.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii