Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

AVANCRONICĂ. Timișoara vs Mureș

Andrei Enache, foto: bcmures.ro

Andrei Enache, foto: bcmures.ro
14.01.2011

Duminică, la Timişoara se dă o primă luptă importantă din actul secund al sezonului regulat. BC Mureş Târgu-Mureş vine la Timişoara pentru a-şi consolida locul pe podium, în timp ce gazdele trebuie să renunţe la orice greşeală în cele 15 etape rămase dacă mai vor să ajungă în play-off.

Umbrele turului 

BC Timişoara porneşte în nou an cu o povară care va trebui cărată în spate întreg returul. Parcursul dezastruos din tur. La 12 după o jumătate de sezon, „onoarea” de a fi singura echipă care a acordat o victorie nou-promovatei din Miercurea Ciuc, înfrângeri pe teren propriu şi o serie întreagă de jucători care au plecat la fel de repede cum au venit.

Alb-violeţii sunt pe 12 în clasament, la 2 puncte de locul 8, iar preşedintele Vali Moldovan spunea c e nevoie de 13 victorii în retur pentru a nu avea emoţii.

La vremuri noi, tot ei!

Bănăţenii mizează în principal pe ultima carte jucată în acest sezon. L-au repatriat pe coordonatorul Rade Dzambic. Sârbul a părăsit CSM-ul din Bucureşti pentru a reface în proporţie de 80% cvintetul de aur al timişorenilor din sezonul trecut. Dovadă că lucrurile merg spre bine stau rezultatele din pauza de iarnă. BC Timişora s-a impus în cele două partide amicale, la Debrecen cu Factum Sport şi la Oradea, cu CSM, partidă în care spre final Dzambic şi-a făcut realmente simţită prezenţa, după o altercaţie cu arbitrii.

Petricevic recunoaşte că revenirea lui Dzambic va ajuta echipa la capitolul omogenitate. „La acest capitol câştigăm pe zi ce trece din ce în ce mai mult. Prima etapă înseamnă foarte, foarte mult. Înseamnă aproape totul pentru noi. Antrenamentele au o valoare, amicalele au altă valoare, iar meciurile oficiale sunt de altă valoare. Revenirea lui Dzambic la Timişoara înseamnă muncă în plus pentru reomogenizare, dar partea bună este că el se cunoaşte cu numele grele din lot, şi atunci, această parte de omogenizare individuală a lui cu ceilalţi este mult mai scurtă decât dacă ar fi venit un alt jucător nou”.

Visează la fazele superioare

Chiar dacă sunt obligaţi să câştige aproape tot în retur, tehnicianul timişorenilor aplică tactica paşilor mărunţi şi visează că alb-violeţii pot ajunge şi anul acesta departe. „Ne gândim doar la etapa care urmează. Nicidecum nu ne gândim la etapa a doua înainte să treacă prima. O să ne gândim şi o să pregătim cu atenţie fiecare etapă să încercăm să atingem o poziţie cât mai bună de play-off, apoi să atacăm dintr-o poziţie mai inferioară accederea în semifinale şi de acolo, de ce nu, mai departe”.

Revanşa americanului

Pe lângă faptul că se luptă cu locul din clasament, timişorenii vor da duminică peste o echipă din top, mureşenii fiind pe patru după 15 etape. În plus, mureșenii s-au întărit şi ei în pauza de iarnă, iar transferurile efectuate de trupa lui Deri Csaba au legătură şi cu Timişoara. Americanul Nicholas Covington a plecat de pe Bega în pauza de iarnă după doar o jumătate de sezon, fără să i se dea explicaţii, după cum spune chiar el. Modul în care s-a renunţat la el îl face pe noul fundaş al mureşenilor să îşi dorească revanşa duminică. De altfel, e primul său meci oficial pentru Târgu-Mureş. „Acest jucător are un fizic potrivit pentru acest sport, e un bun apărător pe postul 1 şi 2, poate juca bine pe aceste posturi. Este exact jucătorul de care avem nevoie, pentru că poate prelua sarcinile de la Cooley”, spunea Deri Csaba imediat după transferul americanului.  Tot în pauza de iarnă, ardelenii l-au deturnat din drumul spre Timişoara şi pe pivotul Andrei Căpuşan. Dat aproape sigur pe Bega, internaţionalul român a ales să semneze cu echipa de pe Mureş, unde va sta cel puţin până la vară.

Mureşul, sfert decisiv în tur

Partida din Sala Sporturilor a deschis balul în noul sezon pentru ambele echipe. Gazdele de atunci s-au impus cu 88-78 (45-34), însă au tranşat disputa în sfertul „doi”, câştigat la 16 puncte diferenţă. Chiar dacă bănăţenii s-au impus în primul şi ultimul sfert, a fost insuficient pentru a mai recupera diferenţa.

După statistică, învinge Mureşul

Privind spre statistica recentă, cele două formaţii au evoluţii similare în ultimele cinci etape, trei victorii, două înfrângeri. Timişorenii au un parcurs de „una caldă, alta rece”, iar după hârtie, ar urma o înfrângere, în timp ce BC Mureş a avut două victorii, urmate de două înfrângeri, iar în ultima etapă au câştigat, astfel că, după cutumă, ar urma tot o victorie. Cum însă calculele hârtie nu se potrivesc mereu cu cele de sub panou, disputa va fi tranşată duminică seara.

Partida dintre BC Timişoara şi BC Mureş Târgu-Mureş, va avea loc duminică, 16 ianuarie, de la ora 18:00 în sala Constantin Jude şi va fi condusă de brigada formată din Doru Vinasi, Fabiana Niţu şi Gabriel Dinu.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii