Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

BC CSU Sibiu contestă dreptul lui CSM CSU Oradea de a folosi doi jucători naturalizați în LNBM

BC CSU Sibiu contestă dreptul lui CSM CSU Oradea de a folosi doi jucători naturalizați în LNBM

BC CSU Sibiu a înaintat o plângere către Federația Română de Baschet prin care contestă dreptul oferit lui CSM CSU Oradea de a folosi doi jucători naturalizați la partidele din Liga Națională de Baschet Masculin și Cupa României.

CSM CSU Oradea are în lot doi jucători naturalizați, pe Giordan Watson și Kris Richard. Ultimul a obținut de curând cetățenia română. La ultima partidă disputată de CSM CSU Oradea, în Cupa României cu SCM U Craiova, Watson și Richard au fost singurii jucători cu cetățenie română utilizați în repriza secundă de către Cristian Achim. Campioana României a câștigat acel joc cu scorul de 83-72, în urma unui parțial de 20-5 în sfertul patru.

Sibienii sunt nemulțumiți de faptul că Regulamentul Specific LNBM 2019/2020 a suferit modificări pe parcursul sezonului. Articolul 56, care prevedea: „În LNBM începând cu sezonul 2019/2020, echipele au dreptul să înscrie pe foaia oficială de joc, ca jucător român, un (1) singur jucător naturalizat”, a fost anulat de decizia Consiliului Director din data de 25.11.2019. Această decizie a fost votată de Șerban Sere și Claudiu Fometescu. Primul este președitentele lui CSM CSU Oradea, iar cel de al doilea este antrenor federal și tatăl lui Tudor Fometescu, jucătorul legitimat la Oradea.

Plângerea formulată de BC CSU Sibiu poate fi lecturată mai jos:

*foto: Roby Boros / csusibiu.ro

27 comentarii la aceasta stire:
  • CSM CSU Oradea returnofthesnek :

    ?!
    Ar fi trebuit intai solicitata retragerea pasaportului jucatorului si expulzarea lui din tara pana nu-si reinnoieste viza de sedere. Dupa aia, retragerea deciziei FRB, si fortfait-ul meciului cu 30-0 in favoarea Craiovei. Apoi, retragerea cetateniei lui Calnicenco si Kuti si fortfait-ul meciului cu 30-0 in favoarea Sibiului. Apoi direct trofeul de Final Four acordat sibiului dupa un neverosimil 75-5 cu Voluntari, toti jucatorii adversi fiind obligatoriu U16.

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Mda
      Simpla încercare de a duce orice discuție în derizoriu spune totul...

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • CSM CSU Oradea returnofthesnek:

      Mda
      Imi place fraza aia cum ca Fometescu ar avea ceva de castigat din toata schema asta, din moment ce, cu un roman in plus pe foaie, fiu-sau poate mai joaca din an in paste. Sau aia cand un club de baschet indica unor institutii ale statului cum sa-si faca datoria. Maine cred ca va fi un meci super tare din nou, mai ales din tribuna.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Markus:

      Mda
      Eu inteleg pana la un punct ca sunteti subiectivi, dar cum poti sa zici ca nu ar avea nimic de castigat Fometescu din toata schema asta? Pe bune? Hai sa analizam pe rand faptele:
      1. Fometescu are 20 ani, inca 3 ani de zile beneficiaza (aka profita) de regula U23.
      2. In sferturile 3 si 4 este greu sa prinda minute chiar si cu un singur naturalizat in echipa.
      3. Hai sa ne gandim la interesul pe termen scurt, cu 2 naturalizati in echipa sansele la un nou titlu cresc simtitor (probabil va fi transferat si al 9-lea strain), iar Fometescu isi poate trece in palmares un nou titlu. Oare asta nu conteaza chiar deloc?

      In plus, chiar vi se pare in regula sa voteze presedintele clubului si tatal unui jucator de la echipa care in mod evident va fi avantajata de aceasta modificare? Incercati sa treceti peste subiectivism si sa vedeti ca aceste naturalizari NU sunt facute pentru echipa nationala, ci pentru interesul unui club. De ce nu se incearca naturalizarea pentru nationala a unui jucator cu CV? E plin de americani in Euroliga, jucatori care pot sa se bata de la egal la egal cu forte ale baschetului european si pentru care niste meciuri cu Spania de exemplu, pot sa fie foarte importante pentru cariera lor. In plus, investitia FRB-ului intr-un nume important poate avea mult mai multe beneficii decat naturalizarea lui Richard sau epicul esec cu Watson de la Campionatul European.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Marius_M :

    Fair-play
    Probabil comentariile orădenilor nu trebuie luate în seama, fiindcă sunt subiectivi, asa ca o sa comentez pentru restul suporterilor baschetului din România. E normal ca regulile sa se schimbe la jumătatea sezonului, iar schimbarea sa se producă prin votul domnului Sere? Logica elementara ne spune ca nu.

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • CSM CSU Oradea cikosk:

      Rici
      Stii ca regula respectiva ingradea dreptul la munca a unui cetatean roman, ca iti convine tie sau nu sa stii ca e cetatean roman. Deci regula nu a fost "legala" de la inceput.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      Întrebare
      Era Richard cetățean român cu acte în regulă la data la care a făcut plângerea la CNCD?

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Marius_M:

      One time
      Am zis ca ignor comentariile voastre, dar fac o exceptie sa-ti raspund: glumesti, nu? Cred ca nu intelegi ce inseamna a ingradi dreptul la munca cuiva.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • CSM CSU Oradea cikosk:

      Rici
      Tu nu intelegi, daca nu era lasat sa joace, nu avea acelas drept ca un cetatean roman. Ce e asa greu. Si referitor la asta sa stii ca si watson si calnicenco au jucat in acelas timp... si nu cred ca are importanta cum și-a obtinut cetatenia. Asa ca...

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Marius_M:

      Tocmai
      Cum adica nu era lasat sa joace? Omul putea juca cand voia clubul. O sa ajungeti sa ziceti ca daca nu esti folosit un meci, ti se interzice sa muncesti.
      Nu puteau juca amandoi in acelasi meci, ceea ce nu inseamna nicio ingradire a dreptului la munca. Omul poate lua salariu si poate juca baschet la Oradea. De-aia va cam lipseste proprietatea termenilor.

      In logica asta inseamna ca si romanilor peste 23 de ani le este ingradit dreptul la munca. O repriza, dar principiul e acelasi.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    Raspunde
  • uplifter :

    Interesant
    Ok, treaba este discutabila.
    După mine, în primul rand toată treaba sta în votul d-lui Sere, acceptat la Federație. Asta este o enormitate în condițiile în care dansul are funcția pe care o are la clubul beneficiar.
    Eu am zis și la momentul respectiv ca este o bătaie de joc ca i s-a permis sa voteze.
    Altfel, felicitările mele clubului din Sibiu, singurul care a avut tărie în instalație sa se pună cu carmuirea!
    Ca fapt divers, deși știu ca reprezentantul a votat împotriva, oare U Btului ii este indiferentă aceasta decizie? Asa s-ar părea din felul în care nu a reacționat. Sau poate marele nostru conducator dl Cuic nu a înțeles ideea...

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca U92 :

    Cetățenia română = român, sau ce?
    Indiferent de modul dobândirii cetățeniei, din moment ce un jucător, în acte este român el trebuie sa fie cetațean român. Orice altă legislație, sportivă sau non sportivă, poate fi catalogat ca îngrădire a drepturilor unui om.
    Prevederea veche era abuzivă si probabil de aceea au si votat schimbarea ei. Una este diferentierea sportiva, dintre european sau non european, sau comunitar si non-comunitar, si alta este cand in acte un jucator este roman si vi tu si spui ca de fapt nu-i, si ca nu are drepturi? In temeiul carei legi din moment ce conf. Constitutiei tarii el este catatean al acestei tari. Deci nu vad care-i problema, atat timp cat cei doi sunt români.

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • CSM CSU Oradea returnofthesnek:

      Eee
      Termina cu logica, ca se supara Floca*

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Hermannstadt:

      Naționala...
      Dacă sunt asa cetățeni români, cu drepturi depline, com pretindeti voi, de ce nu sunt lăsați să joace deodată ptr. echipa națională? Sau poate li se îngradeste destul la munca de către FIBA 🤣

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • CS Universitatea Cluj-Napoca TitiAcs:

      PROBLEMA
      e una singură, în opinia mea : DE CE S-A SCHIMBAT REGULA în timpul competiției. Restul că e cetățean român, cîți cetățeni români, ce drepturi are acel cetățean sunt doar simple idei argumentate pertinent sau nu de fiecare parte în interesul ei. Ce nu înțeleg eu, de ce dacă tot suntem în UE nu vrem să respectăm regulamentele UE ( aici mă refer și la alte domenii, nu numai sport ). PUNCT Restul e pentru can-can

      cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    Raspunde
  • uplifter :

    @U96
    Colegul, s-ar putea sa nu fi citit cu atenție. Eu înțeleg ca nu se contesta dreptul pe care îl are Richard ca orice roman, ci felul în care s-a votat la renunțarea clauzei respective, cu votul d-lui Sere, sunt doua chestii diferite. Acum ar fi de știut dacă fără votul d-lui Sere ar fi fost votata renunțarea la clauza sau nu? Poate ne ajuta Totalbaschet cu o informație în sensul asta.

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020) Raspunde
  • CSM CSU Oradea Cikosh Cik :

    Apropo
    Cand sa luat decizia anulari suspendarijucatorilor care au refuzat nationala... au votat si membri care fac parte din anumite cluburi... gen floca... sau ei au foat scosi din sala... mda... app... si dancila a votat... are voie?daca tot contestam dreptul la vot a lui sere

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • CSU ACS Rookies Oradea alex.ciorba:

      6 voturi pentru si 2 impotriva
      Daca 6 voturi au fost pentru, de ce ziceti ca Sere a decis?!
      Oricum regula anulata a aparut dupa ce se stia ca Richard va primi cetatenia, de ce nu s-a introdus mai demult aceasta regula?!
      Oare regula nu a aparut la solicitarea unora (de la Sibiu, Cluj!) .

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Markus:

      @cikosk
      Vorbesti fara sa te documentezi. Decizia in cazul lui Torok a fost luata de Comisia de Disciplina, alcatuita din urmatorii: Nicolae Pirsu – presedinte, Petre Branisteanu – membru si Doru Toma – membru, iar Comisia de Apel care a anulat decizia initiala este alcatuita din: Florin Petrosel - Presedinte, Georgia Malina Osman - Membru si Sorin Bogdan Iacob - Membru.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Markus:

      @alex.ciorba
      Scrie foarte clar, dar cred ca refuzi sa intelegi. Decizia a fost adoptata cu majoritate simpla (6 voturi), daca Sere nu ar fi votat, decizia nu s-ar fi aprobat. Era nevoie de minim 6 voturi, iar votul lui Sere a fost decisiv.

      cu 4 ani în urmă (03.01.2020)
    • BC CSU Sibiu Markus:

      ...
      Adica si mai simplu, din 11 voturi, 6 au votat pentru, 2 impotriva si 3 s-au abtinut. Acum intelegi de ce votul lui Sere a fost decisiv?

      cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    • CSM CSU Oradea cikosk:

      Mda
      Stii ce e penibil... nu contesta nimeni decizia... dar contesta cine a votat... dar tinand cont ca e o decizie normala... tinand cont ca e roman si are drepturi egale cu oricine din tara asta.. deci e o decizie corecta...dc sa nu contestam si noi reavointa celor doi care nu au votat ceva ce e corect? Deja e penibila toata discutia.

      cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    Raspunde
  • BC CSU Sibiu Hermannstadt :

    dreptul la muncă
    erată 😀

    cu 4 ani în urmă (03.01.2020) Raspunde
  • CSU ACS Rookies Oradea alex.ciorba :

    Markus
    La fel cum Sere care a votat pentru, fiind direct implicat, la fel si reprezentantul Sibiului si al Clujului, care au votat impotriva, sunt direct implicati, sau sa nu-mi zici ca ei au fost impotriva regulii ca sa le dea mai multe sanse romanilor.

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020) Raspunde
  • CSM Oradea 2 bulcul 1 :

    De la inceput
    Toate problemele au aparut in urma dublei decizii: de a-l naturaliza pe Richard si apoi de a interzice folosirea mai multor naturalizati, stiind foarte clar ca si celalalt naturalizat e la aceeasi echipa. Atunci trebuia stabilit ori sa nu-l naturalizeze pe Richard, ori sa-i lase sa joace ca romani pe amandoi. Orice alta combinatie e scandaloasa pentru toata lumea. Certurile astea au fost si cand l-a naturalizat Clujul pe Watson, de unde a aparut ironicul "Watsonescu".

    Tin sa precizez ca, chiar daca o da lumea cu legile si comitetele, adevarul e ca si daca toate ar fi clare si concise, lumea va face spume la gura la fiecare naturalizare pentru simplul fapt ca ofera un avantaj semnificativ echipei la care joaca, pe plan intern. Cum, cand si unde sunt discutii adiacente.

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca ereticus :

    Naturalizati
    Tirol când a plecat din Ungaria și a venit la U, a plecat nu pentru că își dorea musai să joace în România ci pentru că s-au schimbat regula cu privire la jucătorii naturalizați! Nu cred că există campionat în Europa în care să se joace cu un număr nelimitat de naturalizați iar Richard a fost naturalizat pentru națională nu pentru Oradea.....

    PS cum ținutul Secuiesc este parte integrantă a României este de prost gust să îl numești naturalizat pe Kuti....

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    • U BT Cluj-Napoca ereticus:

      Erata
      Torok

      cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii