Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Cristian Achim: ”Mi se pare important să pleci de jos!”

frbaschet.ro

frbaschet.ro
29.12.2010

Dupa 15 ani de activitate in slujba fenomenului baschetbalistic, Cristian Achim, actualul antrenor al divizionarei CS Municipal Oradea a primit in cadrul Galei Baschetului Romanesc trofeul pentru “Cel mai bun antrenor in 2010”. La cateva zile de la decernarea mult ravnitului trofeu, profesorul Cristian Achim a acordat in exclusivitate un interviu site-ului Federatiei Romane de Baschet, in care ne-a dezvaluit cate ceva din tainele ascensiunii pe care a avut-o.


Ati primit aceasta distinctie pentru prima data in cariera dumneavoastra de antrenor...
Da, asa este! M-am bucurat foarte mult pentru acest premiu. Am fost foarte fericit, dar in acelasi timp si foarte surprins. Tin sa multumesc inca o data celor care m-au desemnat, oamenilor care au avut incredere in mine de-a lungul timpului, jucatorilor mei si nu in ultimul rand managerului Serban Sere care m-a adus la echipa din Oradea.

Ati adus vorba de echipa si de jucatorii dumneavoastra. Sunteti pe locul cinci in Divizia A. Care este secretul?
Suntem pe un loc bun, dar mai este mult pana in play-off. Totul se bazeaza pe organizare, incepand de la club, pana la echipa si la jocul prestat. Cred foarte mult in aceste aspecte si de asemenea, consider ca aceste rezultate vin dupa o munca sustinuta. Suntem pe locul cinci, fara un buget de proportii, iar raportului investitii – rezultate cred ca este exceptional.

Ce model de antrenor ati avut?
Nu am avut un model anume. Am incercat sa invat cat mai multe lucruri de la toti antrenorii cu care am lucrat. Trebuie sa-l mentionez pe domnul Dumitru Evulet Colibaba, de la care am invatat foarte multe in timpul Colegiului de Antrenori pe care l-am absolvit. La Gala Baschetului m-am intalnit cu dumnealui si m-a intrebat daca imi amintesc de domnia sa. I-am spus ca mai potrivit ar fi fost sa intreb daca dumnealui isi aminteste de mine! M-a marcat mai apoi foarte mult domnul Marius Barbulescu, un antrenor cu care am lucrat la Sportul Studentesc. Imi aduc aminte si acum ca aveam niste discutii interminabile cu dumnealui in lungile deplasari pe care le faceam cu trenul spre Oradea sau Cluj. Eram uimit la vremea aceea ca stia foarte multe noutati...

Aveti ca obiectiv sa ajungeti antrenorul nationalei sau sa antrenati afara?
Tot timpul am fost adeptul pasilor mici. Mi se pare foarte important sa pleci de jos. Nu cred ca se poate realiza nimic peste noapte. Am inceput la minibaschet si am ajuns in Divizia A. Mi-a placut foarte mult sa cresc jucatori. Incerc sa ma perfectionez cat mai mult, iar atunci lucrurile vor veni de la sine.

Unii antrenori mizeaza pe ofensiva, altii sunt adeptii defensivei. Care este filosofia dumneavoastra?
Nu gandesc in acest fel. Din punctul meu de vedere ambele faze sunt importante. Mi se pare insa fundamentala “chimia echipei”. Fiecare jucator are plusi si minusuri. Esential pentru un antrenor este sa scoate plusurile din fiecare jucator.

Ne intoarcem la jucatori. Ati apucat sa le faceti cinste dupa acordarea premilui?
(Rade) Nu! Am vorbit cu ei, dar n-am apucat sa dau de baut pentru ca am plecat direct la Ramnicu-Valcea sa-mi incarc bateriile. Pe 3 ianuarie este programata reunirea lotului.


  
Cristian Achim despre Gala Baschetului Romanesc 2010: “A fost foarte frumoasa Gala Baschetului din acest an. A fost ceva deosebit. Si spun acest lucru fara nici o retinere! Am fost impresionat si mi-a parut bine sa revad foarte multi oameni de baschet care au tot respectul meu“.

Cristian Achim despre meseria de antrenor: “ Nu este o munca de opt ore, ca in oricare alt domeniu. Cate nopti nedormite si ce zbucium se afla in sufletul unui antrenor, numai un om de sport stie!”

 

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii