Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

CSM București pierde încă un litigiu ca urmare a desființării echipei în anul 2018

Baschet .ro

Baschet .ro
06.11.2020

CSM București pierde încă un litigiu ca urmare a desființării echipei în anul 2018

Fuga de responsabilitate a directorilor de cluburi sportive ce obțin finanțări publice sau sunt finanțate în integralitate din fonduri publice este foarte întâlnită în sportul românesc. Nici baschetul nu face excepție de la această regulă, chiar dacă vorbim despre o fostă dublă finalistă a Ligii Naționale de Baschet masculin.

Pe data de 6 septembrie 2018, în urma unei ședințe a Consiliului General al Municipiului București, protocolul de colaborare dintre CSM București și CSA Steaua București a fost reziliat de către consilierii municipali. Locul din prima ligă a revenit celor de la Steaua București, formație ce activează în continuare în primul eșalon valoric, în timp ce CSM București nu s-a mai înscris la timp în nicio competiție la nivel de seniori, deși avea contracte valabile pe următorul sezon cu patru sportivi și un antrenor. Directorul Gabriela Szabo le transmitea sportivilor aflați sub contract că se află în imposibilitate obiectivă de a onora ințelegerea contractuală, în lipsa unei echipe înscrise în competiție, însă în același timp nu a achitat nici bonusurile de obiectiv pentru stagiunea precedentă (2017/2018).

Primul care a obținut o hotărâre favorabilă în instanță a fost Iuri Fraseniuk. Acesta s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic care, în vara anului 2019, a obligat CSM-ul la plata sumei de aproximativ 60.000 euro ca urmare a nerespectării angajamentului pentru sezonul 2018/2019. CSM-ul a achitat de îndată datoria, chiar dacă efectele hotărârii arbitrale nu au fost recunoscute pe teritoriul României. În urmă cu trei luni, Luka Lapornik a obținut și el o decizie favorabilă în primă instanță, iar CSM București a fost obligată la plata a 11.735 lei alături de dobândă și cheltuieli de judecată. Suma reprezintă bonusul neachitat de CSM București pentru calificarea în finala Ligii Naționale de Baschet masculin, act pe care CSM-ul l-a cedat în fața CSM CSU Oradea. 

Un alt proces a fost pierdut în această săptămână de CSM București. Vineri, după aproximativ doi ani de la demararea litigiului, Judecătoria Sector 3 București s-a pronunțat în dosarul 31432/299/2018 obligând clubul bucureștean la plata a 28.000 lei către Randal Falker, sumă la care se mai adaugă dobândă și cheltuieli de judecată. Sportivul american a fost reprezentat în acest dosar de avocatul Sabin Gherdan.

Pe lista foștilor colaboratori ai CSM-ului care așteaptă o decizie judecătorească se află Marius Runkauskas, Jukka Toijala și Dragan Zekovic. Cei trei au solicitat despăgubiri de peste 250.000 euro clubului bucureștean care, în replică, a chemat în garanție Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" fiind de părere că acesta din urmă ar trebui să suporte contractele neonorate. Următorul termen este programat la Tribunalul București pe data de 12 decembrie 2020.

Foto: Răzvan Păsărică (sportpictures.eu)

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii