Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Horia Păun a făcut retrospectiva anului 2019 în baschetul românesc: „Emanuel Cățe este baschetbalistul anului”

Horia Păun a făcut retrospectiva anului 2019 în baschetul românesc: „Emanuel Cățe este baschetbalistul anului”

Președintele Federației Române de Baschet, Horia Păun, a oferit un interviu celor de la Agerpres unde a făcut o retrospectivă a anului 2019.

Păun a vorbit despre performanța reușită de baschetul românesc în anul care stă să treacă, lăudând în mod special baschetul 3x3, care va fi o nouă probă olimpică la Tokyo: 

"Baschetul românesc a realizat în 2019 o mare performanţă prin calificarea la Jocurile Olimpice pentru prima oară a naţionalei feminine de baschet 3x3. Este o calificare istorică, România are o mare tradiţie la baschet 3x3, pentru că, să nu uităm, am fost campioni europeni în 2014 cu naţionala masculină, iar apoi selecţionata feminină a fost vicecampioană europeană în 2016. Această tradiţie ne-a ajutat să terminăm anul 2019 pe locul 4 mondial la feminin, care ne-a adus automat calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. A fost un succes de grup, dar trebuie spus că ne-au reprezentat cu succes Gabriela Mărginean, Ancuţa Stoenescu, Gabriela Irimia, Sonia Ursu, Alexandra Uiuiu şi Elisabeth Pavel. Ele au ocupat locul 7 la Cupa Mondială 3x3 de la Amsterdam, au participat la 9 turnee Women's Series în toată lumea, iar punctele câştigate de ele au oferit României în cele din urmă şansa de a ocupa locul 4 în clasamentul mondial.

Baschetul românesc nu a participat niciodată la Jocurile Olimpice. Doar în 1952, la Helsinki, o echipă s-a retras şi naţionala masculină a României a disputat acolo un turneu preolimpic cu Italia şi Canada, dar nu s-a calificat la turneul final al Jocurilor Olimpice. Deci participarea fetelor la 3x3 este o premieră pentru baschetul românesc de care suntem foarte mândri. Şi sperăm noi să nu ne oprim aici", a declarat Horia Păun.

Cât despre naționala masculină de 3x3, Păun a spus:  

„Cu naţionala masculină 3x3 suntem pe o listă de aşteptare. Am încheiat pe locul 15 mondial, iar în luna martie avem o mică speranţă pentru calificarea la Tokyo. Spun o mică speranţă pentru că depindem de foarte multe de rezultate, deci suntem la mâna altor echipe. Dar putem spera că vom avea noroc şi vom ajunge la turneul preolimpic de universalitate, acolo unde practic se va pune în joc calificarea pentru Tokyo".

Revenind la baschetul de 5x5, Horia Păun s-a arătat extrem de mulțumit de prestația naționalei de seniori.

"Cu naţionala masculină am acces în grupele de calificare pentru EuroBasket 2021, câştigând grupa cu 4 victorii din tot atâtea meciuri. La senioare au avut loc deja două meciuri în calificările pentru EuroBasket 2021, primul câştigat contra Danemarcei şi al doilea pierdut în ultima secundă în faţa Cehiei. Dar ţinând cont de ce baschet au arătat şi de modul în care s-au exprimat pe teren suntem mulţumiţi de ambele echipe de seniori. La nivel juvenil am avut în organizare un eveniment important, Campionatul European masculin Under 18. La celelalte categorii de vârstă suntem puţin nemulţumiţi de performanţa sportivă din acest an. Rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor. Ne doream altceva de exemplu de la selecţionata feminină Under 20 sau de la selecţionata U16 masculină. Obiectivele erau de promovare în grupele valorice A la Europene, dar nu le-am îndeplinit. Deci putem spune că la partea juvenilă au fost minusurile şi nereuşitele anului”.

Președintele FRB a avut cuvinte de laudă în special pentru Emi Cățe:

„Consider că jucătorul cu o contribuţie majoră în obţinerea rezultatelor României este Emanuel Căţe. El este baschetbalistul anului din punctul de vedere al federaţiei. El evoluează în campionatul Spaniei şi e component al naţionalei României”

Horia Păun a vorbit despre provocările cu care se confruntă ca președinte FRB:

„Noi încercăm să transformăm toate problemele în oportunităţi şi să ne descurcăm cu ceea ce avem. La capitolul financiar pot spune că întotdeauna e loc de mai bine. Am încercat acolo unde nu am avut finanţare suficientă să atragem venituri proprii. Una peste alta cred că ne-am descurcat destul de bine. Ne-am dori ca antrenorii din baschetul românesc juvenil să devină mai instruiţi. Ne-am dori ca toţi copiii care se îndreaptă către baschet să îşi dorească mai mult, adică să îşi dorească să facă performanţă. Noi ca federaţie ne bucurăm de foarte mulţi practicanţi, dar din această masă mare ne dorim ca mult mai mulţi să vină către marea performanţă”.

De asemenea, Păun a susținut că principalul obiectiv al FRB în 2020 este câştigarea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo prin echipa naţională feminină de baschet 3x3.

„Obiectivele pentru 2020 sunt îndrăzneţe, pentru că ne dorim o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu naţionala feminină de 3x3. Sunt convins că vom alinia acolo cea mai bună echipă, cu nume importante din baschetul românesc. Fetele vor intra în pregătire în luna iunie, astfel încât la Tokyo să atingă vârful de formă. În afară de Jocurile Olimpice, în 2020 vom avea naţionala masculină în calificările pentru EuroBasket 2021, care se află într-o grupă cu Spania, campioana mondială, Polonia şi Israel. Ne dorim foarte tare o calificare la EuroBasket 2021 având în vedere că după participarea din 2017 am schimbat generaţiile. Ar fi ceva extraordinar să reuşim să participăm la EuroBasket 2021, atât cu băieţii, cât şi cu fetele. Apoi, trebuie să menţionez că România va fi ţara gazdă a Campionatului Mondial Under-17 la feminin în luna august, la Cluj-Napoca. E o competiţie de mare anvergură, cu 16 selecţionate precum Statele Unite sau Canada, iar România va fi şi ea prezentă. De asemenea, tot la anul, în luna iulie vom organiza la Oradea Campionatul European Under 18 la masculin, Divizia B, unde aşteptăm 24 de echipe", a afirmat oficialul FRB.

1 comentariu la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    nimic despre varza
    pe care au facut o si inca o fac de cate ori au ocazia in lnbm si lnbf, probabil si in ligile inferioare, nimic despre scandalul kuti, torok, nimic despre transmisiuni anulate, nimic despre reguli schimbate pe parcurs, despre erori de arbitraj nesantionate sau sanctionate lejer, in fond nimic despre performanta lui si a lor manageriala.
    Totul despre performantele, sau vezi doamne lipsa de performanta (U20 fete, U16 baieti) a unor sportivi pe care frb ii ajuta 0,1%, daca ii ajuta si atat.
    Deci da, frb=aceeasi mizerie.

    cu 4 ani în urmă (10.12.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii