Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

INTERVIU. Artis Ate: „Iubesc ceea ce fac și de aceea continui să joc”

INTERVIU. Artis Ate: „Iubesc ceea ce fac și de aceea continui să joc”

Luni, 4 noiembrie, am publicat pe site prima parte a interviului cu Artis Ate, un baschetbalist leton aflat la primul lui sezon pentru U-BT Cluj-Napoca. Jucătorul de 30 de ani ne-a vorbit despre povestea lui în baschet, despre mentalitatea de învingător și despre cum pasiunea pentru acest sport îl motivează să meargă înainte.

În cea de-a doua parte a interviului, am discutat cu Artis aspecte ce țin mai mult de U-BT Cluj-Napoca, de felul cum se simte în culorile alb și negru și, la final, i-am adresat un scurt quiz.

Originar din Rucava, Letonia, baschetbalistul născut în 1989 și-a petrecut întreaga carieră în țara sa natală. A evoluat pentru Liepaja, Ventspils și Riga VEF și a obținut o mulțime de medalii atât în liga letonă, cât și în liga baltică.

După un sezon încununat cu medalia de aur, Artis Ate a decis că este timpul pentru o nouă experiență și a acceptat oferta lui U-BT Cluj-Napoca de a veni în România. După aproape trei luni de la sosirea în țara noastră, jucătorul leton susține că este impresionat de Cluj, de oameni și de vremea excelentă.

Prima oară când ne-am gândit la România, am vorbit cu mulți oameni și niciunul nu știa ce să ne zică, pentru că fuseseră în locuri diferite. Dar, când am venit, am văzut că orașul este foarte frumos și soția mea a început să scrie pe Facebook că totul este ok, orașul arată bine, e curat, oamenii sunt foarte buni și dornici de a ajuta. Ne-a schimbat total perspectiva. Înainte nu aveam nicio opinie pentru că nu văzusem niciodată România și nu puteam să ne dăm cu părerea. Dar acum e extraordinar. E foarte liniștit, lumea e prietenoasă așa că pot spune doar cele mai bune lucruri despre România și români.

În plus, vremea e incredibilă. Dacă o comparăm cu cea din Letonia nu e așa de rea. În țara mea, iarna e foarte rece: -20, -30 de grade. Cei cu care am vorbit mi-au spus că aici nu e așa de rău iarna. Mi se pare extraordinar că e luna noiembrie și e cald afară. Plus că am auzit că va urma din nou o perioadă cu temperaturi mai mari. Așadar, e o experiență bună pentru noi.

Cu siguranță, unul dintre motivele care l-au convins pe Artis să semneze cu U-BT este oportunitatea de a lucra cu Dusko Vujosevic. Chiar dacă munca a fost și este foarte dificilă în fiecare zi, extrema Clujului își amintește primele lucruri pe care „Dule” le-a spus la antrenamentul de la începutul presezonului.

Este o nouă experiență pentru mine, dar și pentru colegi. Îți zic sincer, nu e ușor pentru că muncim din greu, însă rezultatele se văd. Avem opt victorii. Asta arată că munca dă roade. El deja antrenează de aproximativ 30 de ani și își cunoaște sistemul foarte bine. Aduce rezultate așa că avem încredere în el și el are încredere în noi. Încercăm să dăm ce avem mai bun și să facem tot ce putem. Când am jucat la Ventspils, la Riga sau la Liepaja toată lumea mă întreba cum e antrenorul. Fiecare tehnician este diferit și are viziunea proprie asupra modului de joc. Cu Dule este la fel. Are propria viziune despre cum trebuie să jucăm fiecare situație. Primul lucru pe care mi-l amintesc de când a început să ne antreneze este că a spus „Baschetul începe doar atunci când adversarii fac switch și ajungem în situații de mismatch. Atunci începe baschetul real”. Această replică mi-a rămas în minte și e primul lucru care îmi vine atunci când mă gândesc la Dule.

Unul dintre obiectivele noastre este să creem situații de mismatch pentru că astfel vom avea anumite avantaje. El se referea prin acea remarcă la faptul că atunci când apare mismatch-ul trebuie să te gândești cum să folosești situația în avantajul tău, cum să joci faza astfel încât să marchezi. Al doilea lucru pe care Dule ni l-a spus este că din scheme se dau doar 30% din puncte. Restul reușitelor se datorează creativității și situațiilor de mismatch. Sunt de acord cu el.

În ciuda dificultății antrenamentelor, Artis s-a obișnuit rapid cu rolul pe care îl are în cadrul echipei și ne-a spus că, deși și-ar dori să înscrie mult în fiecare partidă, dorința lui mai mare este de a da 110% pe teren.

Fiecare echipă își dorește niște rezultate de la tine. Nu am venit aici să joc doar în apărare. Am nevoie să evoluez la fel și în atac și asta încerc să fac. Știu că pot să arunc foarte bine, pot să pătrund și să pasez colegilor mei. Încerc să dau ce-i mai bun. Nu sunt cel mai talentat din punct de vedere ofensiv, nu driblez așa de bine, dar mă străduiesc. Vreau mereu să dau 110%. Mi-ar plăcea să înscriu 25 de puncte în fiecare partidă, cui nu i-ar plăcea? După meci, primul lucru la care se uită oamenii sunt punctele marcate. Nimeni nu zice „O, l-ai oprit pe adversar de trei ori”, ci vor privi foaia statistică și vor scrie că a marcat 15 puncte, deci a avut o prestație bună. Așa cum am spus, e nevoie de un echilibru. Nu e ușor, dar încerc să fac asta.

Până în acest moment, Artis s-a descurcat foarte bine și a fost unul din factorii-cheie care au făcut-o pe U-BT Cluj-Napoca să înceapă sezonul cu opt victorii. Totuși, în primele două etape, la București și la Pitești, ardelenii au avut niște meciuri foarte dificile și sportivul de 1m93 consideră că aceasta se datorează valorii campionatului.

Nu știu cum a fost anul trecut sau în alți ani, dar sezonul acesta toate echipele sunt la un nivel apropiat. Fiecare poate bate pe oricine, am văzut asta în prima etapă, când Steaua a bătut-o pe Oradea. Și noi am jucat contra Dinamo, un meci foarte greu, apoi am câștigat în prelungiri la Pitești. Asta arată că toate formațiile sunt pregătite de luptă. Nu vor exista partide în care să câștigi la 20 de puncte. În fiecare duel va trebui să obții cu greu victoria. Cred că este un lucru bun pentru noi și pentru spectatori. Dacă scorul este apropiat, atunci presiunea este mai mare și jocul devine mai interesant. De aceea, cred că fanilor le place mai mult când este un meci mai strâns. E mai bine o diferență de trei puncte și să fie luptă până la final. Cred că este și un joc mental și aici mă refer la modul cum pregătești partida. Nu poti să subestimezi nicio echipă, trebuie să abordezi fiecare confruntare cu un nivel de 110%. Asta încercăm să facem noi: să intrăm în fiecare confruntare cu aceeași mentalitate, să fim pregătiți de luptă, să arătăm cine suntem și să demonstrăm că nu vom renunța în niciun meci, ci vom încerca să câștigăm.

„Nu vom renunța în niciun meci, ci vom încerca să câștigăm”. Artis Ate are obiective foarte clare de la această stagiune – câștigarea fiecărei competiții în care participă, inclusiv FIBA Europe Cup.

Vreau să câștig fiecare competiție în care participăm, chiar și FIBA Europe Cup. Nu văd de ce nu am putea să facem asta. Acesta este obiectivul meu pentru că știu că sentimentul trăit este incredibil, nu se poate descrie. Am muncit atât de mult, toată luna august am fugit și aproape am murit pe teren. Nu ar fi avut sens să facem asta, dacă nu am avea obiective. Muncim din greu pentru a ne atinge scopurile: câștigarea campionatului și a FIBA Europe Cup. Ok, dacă nu câștigăm Europe Cup, măcar ne dorim să ajungem cât de departe putem. Pas cu pas. Iubesc ceea ce fac și de aceea continui să joc.

În ultima partidă de pe teren propriu, cea cu rivala BC CSU Sibiu, U-BT Cluj-Napoca a avut parte de o susținere foarte importantă din partea fanilor. Aceștia au fost la înălțime și au cântat aproape fără oprire, duelându-se de la egal la egal cu galeria sibienilor. Artis consideră rolul suporterilor esențial și a apreciat faptul că aceștia și-au dorit să îl salute când a părăsit terenul.

Îmi plac fanii. La toate partidele ne-au susținut și, mai ales, în derbiul cu Sibiu a fost sala plină. Întotdeauna e extraordinar să joci cu sala plină pentru că ne face să evoluăm mai bine. Fanii noștri sunt al 6-lea jucător pe teren. Întotdeauna ne provoacă să alergăm mai repede, să muncim din greu, nu pentru noi, ci pentru ei. Noi nu jucăm doar pentru noi, ci și pentru fani deoarece ei nu au venit să ne vadă plimbându-ne, ci să ne observe cum ne luptăm. Chiar apreciez asta. La ultimul meci am fost surprins când m-am dus pe bancă pentru că fanii voiau să mă salute și eu nu știam ce trebuie să fac. Apoi Andrei (n.r Andrei Bălan, antrenor de fitness) mi-a spus „Hei, Artis, fanii te așteaptă să îi saluți”. Mi-a arătat cum trebuie să procedez și am reușit. A fost foarte frumos.

De asemenea, Artis a rămas impresionat de Sala Sporturilor „Horia Demian”. Apropierea fanilor de teren, energia extraordinară din interiorul arenei și sentimentul trăit sunt trei aspecte care l-au făcut pe compononetul naționalei Letoniei să numească sala „Horia Demian” drept casa lor.

Îmi place foarte mult sala aceasta. Din ce am auzit, aici echipa nu pierde niciodată, au o energie specială. E extraordinar, parcă are o aură. E mai ușor să ne antrenăm aici și sala a devenit cu adevărat casa noastră. În BTarena, problema e că spectatorii sunt prea departe de noi. Prin urmare, nu simțim așa de mult suportul lor pentru că sunetul nu ajunge la noi. În „Horia Demian”, fanii sunt mai apropiați și le auzim încurajările. E ca și cum ar fi chiar pe teren cu noi. Sunt două sentimente diferite.

La final, am încercat să îl portretizăm pe Artis Ate prin intermediul a șase întrebări scurte.

Echipa favorită din NBA: Acum sunt trei letoni în NBA, dar cred că voi alege Dallas Mavericks pentru că Kristaps joacă acolo. Nu suntem prieteni foarte buni, ne cunoaștem unul pe celălalt. Eu îl știu pentru că venim din același oraș, Liepaja, dar nu ne scriem unul altuia, doar ne știm. Eu am jucat împreună cu fratele lui mai mare, cu Janis, care este agentul lui acum. Pe el îl știu mai bine decât pe Kristaps. Când eu am fost la națională, Kristaps era accidentat așa că nu am jucat împreună cu el. Dar a venit și el, atât la pregătire, cât și la meciuri. Am vorbit puțin, însă nu suntem așa de apropiați.

Echipa favorită din Euroligă: Când Janis Strielniks juca la Brose Bamberg, țineam cu ei, dar acum nu mai joacă în Euroligă. Janis s-a dus la CSKA, însă mie nu îmi prea place de ei. Cred că Zalgiris. Îmi place cum joacă, faptul că luptă. Au acel stil de joc agresiv ce îmi place.

Baschetbaliștii preferați: Sunt mai mulți jucători care mi-au plăcut. Unul dintre ei este Dennis Rodman, altul este Manu Ginobili. Din Europa, îmi plăcea Dejan Bodiroga. De asemenea, l-am admirat pe un fost coechipier de-al meu, Kristaps Janicenoks. El s-a retras anul trecut și mi-a plăcut jocul lui pentru că era un shooter veritabil și putea să marcheze în ultimele secunde. Dacă eram la -2 sau -3 în ultimele secunde, îi pasam lui mingea pentru că îi plăceau acele momente. Am vorbit cu el și l-am întrebat cum se simte pe final de joc și mi-a răspuns că e foarte calm. Mi-a spus că dacă ar sta pe bancă, ar fi agitat, dar, în teren, e calm.

Filmul preferat: „How High” sau „Wedding Crashers”

Cartea preferată: Îmi place cartea lui Nick Vujicic intitulată „Viața fără limite”. Știu că a fost la Cluj zilele trecute.

Superputerea ideală: Ultima oară am spus că mi-ar plăcea să le citesc mințile celorlalți. Aș putea să zic că mi-aș dori să cânt? Sau nu e o super-putere?

În cele nouă partide disputate în maioul alb-negru, Artis Ate a adunat medii de 10.3 puncte, 4 recuperări, 2.9 pase decisive și 1.2 intercepții. Următoarea ocazie de a-l vedea pe Artis jucând este sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19:00, când U-BT Cluj-Napoca primește vizita lui SCM Timișoara.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii