Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

PLAYOFF 2011. CRONICĂ. Steaua Turabo Bucureşti - BC Mureş 83-75

Adrian Micinic

Adrian Micinic
13.04.2011

Steaua Turabo Bucureşti a depăşit pe BC Mureş, scor 83-75, în Meciul 1 din cadrul seriei pe care cele două echipe o dispută în cadrul primului tur al playoff-ului Diviziei A la baschet masculin - ediţia 2010/11. Partida a avut loc la Bucureşti şi a fost difuzată în transmisiune directă pe TVR3. Scorul general al seriei este 1-0.

Steaua - Tomeljak, Nikolov, Hafnar, Căruţaşu, Stănescu
Mureş - Cooley, Straight, Forte, Lăpuşte, Mladenovic

Bucureştenii au început în forţă reuşind să înscrie şapte puncte în primele două minute de joc efectiv, perioadă în care adversarii nu au avut nicio replică. Flavius Lăpuşte a înscris primul coş de trei puncte al confruntării, unul care a întrerupt practic parţialul militarilor în minutul 3 al partidei. După un alt minut de joc scorul era 9-8 graţie reuşitei de la distanţă ce a purtat semnătura lui Jason Straight. În replică, Ivan Tomeljak şi Gregor Hafnar au înscris primele coşuri de la distanţă ale roş-albaştrilor pentru a duce scorul la 20-15 în minutul 6 al unui act inaugural excelent din punct de vedere al finalizărilor. BC Mureş a replicat de altfel cu două coşuri de trei puncte ce au purtat semnătura lui Jason Forte pentru a duce scorul la 20-21, primul avantaj al oaspeţilor în această seară. Imediat însă Tomeljak a înscris două puncte pentru a schimba din nou liderul. După opt minute de joc neîntrerupt s-a consemnat prima modificare în efectivul celor două formaţii şi s-a înregistrat primul timp de odihnă. După reluare Steaua a înscris de două ori consecutiv, dar replica a venit din partea lui Lăpuşte, autor al unui three point play. Ultima reuşită a actului de deschidere a purtat semnătura slovenului Hafnar, tabela de marcaj indicând scorul de 28-24.

Gregor Hafnar respectiv Flavius Lăpuşte au comis a 3-a greşeală personală fiecare în chiar primul minut al secvenţei a 2-a, vizitatorii restabilind egalitatea la 28 după ce au înscris două coşuri consecutive din acţiune. În schimb, bucureştenii nu au reuşit să înscrie niciun coş din acţiune în primele trei minute ale acestei perioade de joc. Astfel, Aleksandar Mladenovic a marcat cu un procedeu clasic de pivot pentru a aduce în avantaj pe BC Mureş, scor 30-32. Oaspeţii se menţin la conducere prin reuşita de la distanţă a lui JuJuan Cooley, dar scorul rămâne foarte echilibrat. După o serie de reuşite la ambele panouri situaţia s-a schimbat la conducere, Josh Jackson marcând din spatele semicercului, scor 41-39, în minutul 17 al partidei. Urmează un minut şi jumătate fără niciun punct marcat, pentru ca Liviu Dumitru să întrerupă această perioadă cu o reuşită de la mare distanţă. Căruţaşu şi Jackson îl forţează pe Deri Csaba să ceară timp de odihnă în ultimul minut de joc al reprizei, la scorul de 45-42. Repriza a luat sfârşit după coşul de trei puncte al lui Hristo Nikolov cu scorul de 48-44.

La jumătatea partidei Steaua avea 16/24 la două puncte şi îşi domina adversarul la recuperări, raportul fiind de 23-8. În schimb, ardelenii transformaseră şapte aruncări efectuate din spatele semicercului fiind net superiori la categoria posesie: 3-0 la mingi câştigate, respectiv 2-7 la cele pierdute.

Amfitrionii au înscris primele puncte ale reprizei a doua de la linia de pedeapsă, dar BC Mureş a replicat prin Aleksandar Mladenovic cu o aruncare de pe pivot şi un slam dunk care avea să ducă scorul la 50-48, în minutul 23 al partidei. Straight duce parţialul ardelenilor la 7-0 şi tabela de marcaj le indica avantaj minim pe tabela de marcaj după această reuşită. De altfel, Niksa Bavcevic a solicitat timeout pentru a opri 'sângerarea'. La reluare Gregor Hafnar aduce primul coş din acţiune al roş-albaştrilor în sfertul al 3-lea. Oaspeţii ajung în penalizare pe la jumătatea secvenţei, dar Virgil Stănescu împarte cele două aruncări libere de care a beneficiat. Hristo Nikolov înscrie apoi prin slam dunk pentru a duce scorul la 55-51 în condiţiile în care BC Mureş a ratat câteva situaţii extrem de favorabile.
Mladenovic înscrie de pe pivot, dar Stănescu răspunde cu un slam dunk în forţă. În schimb, Flavius Lăpuşte reduce handicapul mureşean la minim, scor 57-56, înaintea ultimului minut de joc din sfertul 3. Căruţaşu de la linia de pedeapsă şi Ţibârnă cu prima reuşită din această partidă au stabilit rezultatul înaintea ultimei secvenţe: 61-56.

Liviu Dumitru a înscris primul coş al actului decisiv, dar replica a venit din mâna aceluiaşi Bogdan Ţibârnă. Acelaşi Dumitru a punctat pe fondul unei aruncări cu multă boltă pentru ca Virgil Căruţaşu să transforme o aruncare de două puncte extrem de lungă, din asistenţa omniprezentului Ţibârnă. Situaţia s-a complicat pentru vizitatori, care în minutul 33 îi aveau pe Lăpuşte şi Mladenovic în pragul eliminării, cu câte patru greşeli personale comise de fiecare, moment în care Deri a cerut timp de odihnă.
După reluare Tomeljak a transformat o aruncare de trei puncte pentru a duce avantajul Stelei la o diferenţă maximă, scor 68-60. În schimb, jucătorii de la Târgu-Mureş au irosit mai multe oportunităţi de a reduce din handicap. Ei au irosit cu seninătate aruncări de la distanţă, iar bucureştenii au dus scorul la 72-60 în minutul 34. A urmat o perioadă de joc în care s-a mrcat relativ puţin, Steaua reuşind să-şi conserve avantajul, scor 74-64, în minutul 37.
JuJuan Cooley aprinde speranţa în tabăra ardeleană cu o reuşită de trei puncte. Acelaşi jucător înscrie pe pătrundere, dar la faza imediat următoare Mladenovic comite al 5-lea fault, unul descalificatoriu. Straight înscrie după o recuperare ofensivă şi apoi Cooley de la linia de pedeapsă pentru a reduce diferenţa între cele două echipe la patru lungimi cu exact 70 secunde înainte de terminarea partidei. La celălalt capăt al terenului Gregor Hafnar înscrie la capătul unei acţiuni individuale. Meciul a luat sfârşit cu o serie de aruncări libere acordate steliştilor pe fondul faulturilor comise de oaspeţi cu scopul de a opri timpul de joc. Astfel, partida s-a încheiat cu scorul de 82-75.

Remarcaţi
Steaua - Stănescu 17 puncte, 12 recuperări; Tomeljak 17 puncte, 7 pase decisive; Căruţaşu 12 puncte, 12 recuperări; Hafnar 12 puncte; Nikolov 12 puncte.
Mureş - Cooley 14 puncte, 6 pase decisive; Straight 14 puncte, 5 recuperări; Forte 13 puncte, 8 recuperări; Mladenovic 12 puncte; Dumitru 11 puncte; Lăpuşte 11 puncte.

Steaua a fost net superioară la recuperări (48-28), iar la linia de pedeapsă militarii au avut 16/22 în vreme ce mureşenii au terminat cu 5/10.

Procentajele aruncărilor din acţiune au fost echilibrate, iar numărul reuşitelor de două puncte a fost favorabil gazdelor, în vreme ce al reuşitelor de la distanţă a fost în avantajul ardelenilor. Aceste reuşite s-au anulat una pe cealaltă, astfel încât diferenţa s-a făcut la linia de pedeapsă respectiv la capitolul recuperări.

Bogdan Popescu şi Theron Smith au absentat din angrenajul echipei militare la primul meci din actuala ediţie a playoff-ului. Ei ar putea absenta şi la partida următoare.
Chiar şi în condiţiile celor două absenţe, Steaua a folosit o rotaţie mai adâncă. Niksa Bavcevic a folosit opt jucători, fiecare dintre aceştia punctând pe tabela de marcaj.

Antrenorul Deri Csaba a jucat cu Jason Straight în calitate de titular pe postul 2 în condiţiile în care s-a renunţat la Dwight Lewis. Astfel, rotaţia echipei din Târgu-Mureş a fost mai scurtă. De fapt, singurul jucător de la oaspeţi care nu a fost titular şi a punctat este Liviu Dumitru. În afara primilor cinci şi a lui Dumitru la oaspeţi a mai jucat Vlad Pora, iar Gabriel Hallai a fost folosit în ultimele secunde ale meciului.

Ambele echipe au participat, în cursul săptămânii trecute, la turneul final al Cupei României. Militarii au pierdut finala competiţiei, iar mureşenii au terminat cu două înfrângeri în condiţiile în care au găzduit evenimentul. Cele două echipe nu s-au întâlnit la acel turneu.

Scorul general al seriei este 1-0, iar al confruntărilor directe în acest sezon competiţional de 2-1. Până în prezent echipa gazdă a câştigat de fiecare dată în stagiunea 2010/11. De fapt, în istoria confruntărilor directe avantajul terenului propriu şi-a spus cuvântul de fiecare dată, scorul general pe parcursul ultimilor doi ani fiind de 3-2 pentru roş-albaştri.

Meciul 2 al seriei dintre Steaua Turabo şi BC Mureş este programat pentru joi (14.04), la Sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazu din capuitală, cu începere de la orele 18:00. Confruntarea va fi transmisă în direct pe TVR3, fiind oficiată de o brigadă de arbitri alcătuită din Marius Ciulin, Alin Mircea Faur şi Istvan Bertalan.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii