Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Retrospectiva anului 2020 în baschetul românesc

Retrospectiva anului 2020 în baschetul românesc

2020 a fost un an plin de provocări pe întreg mapamondul din cauza pandemiei de covid-19. Și, cum trăim într-o lume în care granițele sunt mai mici ca niciodată și atunci coronavirusul a afectat din plin România. Firește, nici baschetul românesc nu a fost ferit de sars-cov2.

Însă ar trebui să luăm anul care va trece în următoarele ore (sau care tocmai a trecut, în funcție de când citiți acest articol) cu primele evenimente importante care s-au produs în baschetul românesc în 2020.

Mai întâi, U-BT Cluj s-a impus după o finală cu CSM CSU Oradea, scor 68-61. Darko Planinic a fost MVP-ul finalei, cu 17 puncte și 6 recuperări.

Au urmat primele două partide ale României în preliminariile FIBA EuroBasket (pe atunci) 2021. Vulturii s-au ținut bine cu Spania, pierzând partida de la Cluj cu 71-84. A urmat apoi o înfrângere mai dură în Israel, cu 87-63 și cu Deni Avdija în rolul principal pentru adversari. Emi Cățe a reușit câte un double-double în ambele partide.

Pe plan continental în ceea ce privește echipele de club, U-BT Cluj s-a oprit în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. Pe teren propriu clujenii câștigaseră 83-82, dar au pierdut în deplasare, în Germania, scor 87-100, în fața celor de la Medi Bayreuth. Acest meci s-a desfășurat cu tribunele goale, cu doar câteva zile înainte ca pandemia de covid-19 să blocheze toate competițiile pe plan global.

Afectate au fost inclusiv Ligile Naționale de Baschet Feminin și Masculin, care s-au încheiat fără să se acorde titlul de campioană pentru sezonul 2019/2020.  

Au urmat opt luni lungi în care baschetul românesc s-a mai dezmorțit doar cu turneele finale de juniori, desfășurate la Ploiești, în luna septembrie. Însă mai multe echipe nu au putut participa, fie din pricina costurilor, fie din cauza cazurilor pozitive depistate în sânul echipelor. În prezent, viitorul competițiilor de juniori a rămas unul incert. Cel mai optimist scenariu pentru reluarea meciurilor ar fi sfârșitul lunii ianuarie 2021.

După un mic scandal prilejuit de cine nu a respectat măsurile de prevenție a covid-19 la Memorialul Elemer Tordai, și după o amânare prilejuită de testele pozitive descoperite în sânul echipelor din LNBM, competițiile au pornit în sfârșit la drum, mai întâi cu Cupa României la baschet fete și apoi la băieți.

Au urmat eșecurile dure cu Polonia și Spania pentru băieți în bula din Valencia și înfrângerea neașteptată cu Danemarca la fete.

După patru turnee de LNBF la fete, respectiv trei la băieți, U-BT Cluj, Sepsi și CSM Satu Mare sunt singurele echipe neînfrânte. Asta în timp ce Oradea și Sibiu la băieți, respective Aradul la fete, sunt la un pas distanță. Așadar, competițiile interne s-au reluat, dar liderii în clasament au rămas cam aceiași.

Între timp, Emi Cățe s-a dovedit unul dintre cei mai recuperatori din Liga ACB, Kris Richard contribuie activ la succesul liderului din liga poloneză, în timp ce Vlad Moldoveanu și mai nou Claudia Pop-Cuic s-au repatriat și joacă (urmează să joace în cazul Claudiei) pentru CSO Voluntari, respectiv CSM Satu Mare.

Aaah, și în ultima zi din an dramatismul a atins din nou cote demne de prelungirile finalei NBA după declarația lui Mihai Silvășan cu privire la echipele mici din LNBM. Opinie la care subsemnatul are, cum zic americanii, „mixed feelings” (Să mă ierte profu' Săndulache pentru romgleză).

Acestea fiind spuse, vă urez din partea redacției Total Baschet „La mulți ani” și mai ales multă sănătate. Vă mulțumim că ne-ați stat aproape și în acest an extrem de complicat. Să ne reauzim cu bine și cu mult baschet și în 2021.

4 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Alo!!!
    Și totuși văd că nimeni nu s-a sesizat și nu încearcă să afle adevărul din spatele marii enigme a debutului de sezon.
    Unde au dispărut bilețelele lui Cristian Achim???
    Aștept rapid să văd o investigație jurnalistică serioasă pe acest subiect.

    cu 3 ani în urmă (02.01.2021)
    • U BT Cluj-Napoca gentwo:

      Bilețele?
      Scuze că mă bag, dar la ce te referi mai exact? Mersi.

      cu 3 ani în urmă (04.01.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      haha
      esti al doilea care intreaba :)...
      se pare ca nu sunt asa faimoase precum credeam...
      in sezoanele trecute, Achim scotea in timpul meciurilor din buzunare niste biletele pe care avea notate probabil ceva strategii secrete, le privea ingandurat si le transmitea jucatorilor indicatiile...
      sezonul asta nu l-am mai vazut sa faca chestia asta...
      :)))

      cu 3 ani în urmă (04.01.2021)
    • BC CSU Sibiu DND:

      Bilețelele
      Sunt pentru a 2 a parte a sezonului, momentan se bazează pe memorie, când lucrurile devin serioase o să revină și biletelele 😉😁

      cu 3 ani în urmă (05.01.2021)
    Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii