Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Retrospectiva ultimilor zece ani în baschetul masculin din România

Retrospectiva ultimilor zece ani în baschetul masculin din România

Anul 2019 este aproape de final și cu el se încheie un deceniu în baschetul românesc. În perioada 2010-2019, țara noastră a bifat câteva succese notabile pe plan european, atât la nivel de echipă națională cât și la nivel de club. Am pregătit o retrospectivă a ultimilor zece ani din baschetul românesc pentru a trece în revistă principalele repere din această perioadă.

Nu o să merg într-o ordine cronologică așa că o să încep cu EuroBasket 2017, competiție din cadrul căreia România a găzduit o grupă la Cluj-Napoca și a făcut parte dintr-o grupă cu Spania, Croația, Muntenegru, Ungaria și Cehia. Din păcate naționala noastră nu a reușit să câștige vreun joc la EuroBasket 2017, dar va rămâne în istoria competiției prin triple-double-ul reușit de Andrei Mandache în meciul cu Muntenegru, performanță care nu a mai fost întâlnită la un campionat european de peste 20 de ani, de la legendarul Toni Kukoc.

La Cluj-Napoca au ajuns jucători de clasă mondială precum Pau și Marc Gasol, Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro, Sergio Rodriguez, Bojan Bogdanovic, Dario Saric, Nikola Vucevic sau Tomas Satoransky.

Tot în 2017, în luna iulie, România a câștigat Campionatul European U20 – Divizia B, într-o competiție organizată la Oradea. Tricolorii mici au câștigat în finală cu Croația, scor 80-67. Naționala antrenată de Tudor Costescu a terminat turneul cu 7-0 la general. MVP-ul competiției a fost desemnat Emanuel Cățe, cel care a terminat finala cu 20 de puncte și 14 recuperări.

Energia Târgu Jiu, cea mai mare performanță în cupele europene

La nivel de club, cea mai mare performanță europeană a fost realizată de Energia Târgu Jiu. Echipa gorjeană s-a clasat pe poziția a 3-a în FIBA EuroChallenge în anul 2015. Energia s-a calificat atunci la Final Four-ul de la Trabzon, unde a fost învinsă de echipa gazdă în semifinale iar în finala mică a trecut de Fraport Skyliners. Trupa antrenată de Antonis Constantinides a terminat cu 10 victorii în 17 meciuri și a reușit în acel sezon să depășească echipe precum Le Mans Sarthe, Enel Brindisi, BC Astana, Lukoil Academic și amintita Fraport Skyliners, care un an mai târziu avea să câștige ediția inaugurală FIBA Europe Cup.

CSM CSU Oradea a intrat în istoria sportului românesc în sezonul 2016/2017. Clubul bihorean a devenit singurul club din România care disputat 20 de meciuri în cupele europene. CSM CSU Oradea a jucat 18 partide în Basketball Champions League și alte două în playoff-ul FIBA Europe Cup.

În sezonul 2014/2015, CSU Asesoft Ploiești reușea cel mai bun parcurs românesc în EuroCup, a doua competiție europeană ca valoare. Echipa prahoveană ajungea până în faza „Last 32” și încheia cu 7 victorii și 9 înfrângeri. Asesoft a obținut victorii în fața unor echipe precum Lietuvos Rytas, Hapoel Ierusalim, Banvit Bandirma, SLUC Nancy și Valencia Basket.

În sezonul 2015/2016, România a fost reprezentată de Steaua în EuroCup dar formația militară a obținut doar două victorii în faza grupelor.

Asesoft Ploiești, CSM CSU Oradea și U-BT Cluj au dominat anii 2010’

Pe plan intern CSU Asesoft Ploiești a dominat baschetul în prima parte a deceniului. Începând cu 2010 și până în 2015, formația ploieșteană a cucerit cinci titluri naționale. U Mobitelco Cluj-Napoca (actuala U BT) a fost singura echipă care a reușit să-i smulgă un titlu Asesoftului în acea perioadă. Se întâmpla în sezonul 2010/2011, când Tyler Morris aducea titlul la Cluj-Napoca, după o reușită de la mijlocul terenului, în ultima secundă a meciului 6.

În 2015, CSU Asesoft Ploiești avea să dispară de pe prima scenă a baschetului românesc, după 11 titluri naționale câștigat în perioada 2004-2015. CSM CSU Oradea a cucerit primul titlu național după dispariția Asesoftului, în sezonul 2015/2016. A fost primul trofeu din istoria clublui bihorean. În următoarul sezon U BT Cluj-Napoca avea să-și adjudece titlul național, cu o echipă formată în jurul lui Vlad Moldoveanu și Kyndall Dykes. CSM CSU Oradea a revenit în ultimele două sezoane și a câștigat tot atâtea titluri.

În Cupa României a fost o luptă mai intensă și în ultimii 10 ani și au existat 6 câștigătoare. U BT Cluj-Napoca și-a trecut în palmares 3 cupe, Gaz Metan Mediaș – 2, BC Timișoara – 2, BCM U Pitești, Energia Târgu Jiu și BC CSU Sibiu câte una.

Din păcate multe dintre cluburile românești au dispărut în această perioadă, unele dintre ele amintite și în acest material. CSU Asesoft Ploiești, Gaz Metan Mediaș, BC Mureș, Energia Târgu Jiu și Phoenix Galați sunt principalele formații de pe prima scenă a baschetului românesc care acum nu mai există. Despre toate acestea într-un alt material.

1 comentariu la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Acs Titi :

    Daca este
    sa fim stricti ( corecti) DECENIUL 2 ( daca la asta face referire articolul ) al mileniului 3 se incheie la 31 Decembrie 2020. Asa putem lua ca deceniu si perioada 2006-2015 tot deceniu este. Dar au mai gresit si altii... NU VA LUATI dupa ei !

    cu 4 ani în urmă (27.12.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii