Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

Rivalitatea dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea continuă pe plan european

Rivalitatea dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea continuă pe plan european

Spre deosebire de anul trecut, când nicio echipă românească nu a evoluat în cupele europene, în stagiunea actuală, România a avut trei reprezentante. U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea au reușit să se califice în grupele principale ale FIBA Europe Cup și vor juca împreună, alături de Ironi Ness Ziona și Tsmoki Minsk.

Așadar, rivalitatea apărută în acest deceniu între cele două formații ardelene continuă și în Europa. Campioana României a început excelent prima fază a FIBA Europe Cup, obținând patru victorii și, implicit, calificarea mai departe. Însă, pe final, CSM CSU Oradea a pierdut cu Bascesehir College și cu Fribourg Olympic și a terminat pe locul al doilea în grupa D.

De partea cealaltă, U-BT Cluj-Napoca a câștigat cinci meciuri și a suferit o singură înfrângere, pe terenul lui Enisey Krasnoyarsk. Formația rusă a cedat și în Bulgaria, împotriva lui Balkan Botevgrad, astfel că trupa coordonată de Dusko Vujosevic a încheiat faza pe prima poziție a grupei G.

Ambele echipe au impresionat din punct de vedere statistic. U-Banca Transilvania este pe locul al treilea la puncte marcate (90.3) și pe locul al doilea la pase decisive (24.6). Trebuie, însă, luat în considerare faptul că în această statistică apar și cifrele reușite de alb-negri în dubla de calificare cu KB Rahoveci. Dacă eliminăm acele partide, formația din Cluj-Napoca are medii de 88.8 puncte și 23.6 pase decisive.

În schimb, CSM CSU Oradea se află pe poziția secundă la numărul de intercepții reușite (9.8/confruntare). De altfel, doi dintre componenții lotului condus de Cristian Achim se regăsesc în Top 5 la steals. Aaron Broussard este liderul competiției, cu 3 intercepții/joc, în timp ce Kris Richard este pe locul al 4-lea, cu 2.7 intercepții. Acest detaliu se poate dovedi decisiv pentru Leii-Roșii, având în vedere că U-BT Cluj-Napoca are o medie de 16 greșeli/meci.

În ultima etapă din campionat, câștigată cu 78-62 în fața lui CS Dinamo Știința București, jucătorii lui CSM CSU Oradea au demonstrat cât de bine pot juca pe contraatac, reușind intercepții după intercepții. Trupa bihoreană a obținut a 7-a victorie stagională și se menține la două puncte în spatele liderului U-BT Cluj-Napoca.

Echipa lui Mihai Silvășan este în continuare neînvinsă pe plan intern, având 9 victorii din tot atâtea dispute. În etapa a 9-a, U-BT Cluj-Napoca s-a impus, pe teren propriu, în fața lui BCM U FC Argeș Pitești, scor 89-80.

Cel mai bun marcator al clujenilor în FIBA Europe Cup este Darko Planinic, pivot ce are o medie de 16.8 puncte. Acesta, împreună cu Karlo Zganec și Rareș Uță, reprezintă o parte importantă a modului în care U-BT Cluj-Napoca evoluează. Gazdele din încleștarea de miercuri utilizează foarte mult spațiul de 3 secunde, iar această strategie a dat roade până în acest moment. În plus, oaspeții au anunțat că Dragan Zekovic nu va evolua la Cluj-Napoca, acesta fiind un dezavantaj important pentru CSM CSU Oradea.

Cele două rivale s-au mai întâlnit o singură dată în acest sezon, în etapa a 3-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Atunci, U-BT Cluj-Napoca a câștigat cu 89-82 un meci în care a avut cinci jucători în double-digits: Patrick Richard (20 de puncte), Kerron Johnson (17 puncte), Karlo Zganec (15 puncte), Donatas Tarolis (11 puncte) și Darko Planinic (10 puncte).

Duelul de miecuri va avea loc în BTarena, miercuri, 11 decembrie, de la ora 19:00. Partida va putea fi urmărită, în direct, pe Digisport și pe canalul oficial de Youtube al FIBA.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii