Stiri Liga Natională de Baschet Masculin

SCM Timișoara și U-BT Cluj-Napoca deschid anul 2020 cu un duel în Sala „Constantin Jude”

SCM Timișoara și U-BT Cluj-Napoca deschid anul 2020 cu un duel în Sala „Constantin Jude”

Sâmbătă, 4 ianuarie, SCM Timișoara primește vizita lui U-BT Cluj-Napoca într-un meci din cadrul etapei a 12-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Confruntarea din „Constantin Jude” începe la ora 17:00 și este transmisă, în direct, de Digisport 2.

Disputa va fi oficiată de o brigadă de arbitri formată din Ciprian Stoica, Alexandra Stan și Sorin Drugău, iar comisar din partea FRB va fi Marian Oprea. Este de menționat că Stoica a arbitrat și precedenta întâlnire dintre SCM Timișoara și U-BT Cluj-Napoca, organizată în BTarena.

Atunci formația gazdă a reușit să se impună, scor 79-70, după un joc controlat în mare măsură de alb-negri. Patru jucători din lotul lui Mihai Silvășan s-au aflat în double-digits, în timp ce, din tabăra adversă, s-a remarcat Troy Franklin Jr (22 de puncte, 3 recuperări, 3 pase decisive).

A fost cea de-a 32-a victorie obținută de U-BT Cluj-Napoca în fața lui SCM Timișoara. Liderul Ligii Naționale conduce categoric la bilanțul încleștărilor all-time: 32-17. Așadar, duelul de sâmbătă va reprezenta cea de-a 50-a confruntare dintre cele două echipe.

La o primă vedere, trupa lui Dusko Vujosevic pare favorită și în acest meci, datorită parcursul excelent pe care îl are până în acest moment. U-Banca Transilvania este pe primul loc în principala competiție internă, având zece victorii și o singură înfrângere.

De partea cealaltă, SCM Timișoara se confruntă cu diverse probleme de ordin financiar dar, în ciuda acestui neajuns, echipa din vestul țării se află pe o poziție foarte bună. Elevii lui Dragan Petricevic au cinci victorii și șase înfrângeri, situându-se pe locul al 4-lea, la două puncte de podium.

La finalul anului 2019, adversarele de sâmbătă au obținut niște victorii răsunătoare în Cupa României. SCM Timișoara a câștigat la 25 de puncte (91-66) partida cu BCM U FC Argeș Pitești, în timp ce U-BT Cluj-Napoca și-a învins marea rivală, BC CSU Sibiu, cu scorul de 83 la 64.

Din punct de vedere statistic, „studenții” stau mai bine la aproape toate capitolele: puncte (81.5 – 86.8), recuperări (35.9 – 37.3), pase decisive (16.1 – 18.0), intercepții (5.8 – 7.6), capace (1.7 – 2.2), procentajul aruncărilor de două puncte (52.3% - 58.0%) și procentajul aruncărilor de trei puncte (32.5% - 40.0%). În schimb, „Leii” din Banat aruncă mai bine de la linia de fault (81.1% - 75.9%), au mai multe recuperări ofensive (12.2 – 10.3) și mai puține turnovers (12.4 – 15.8).

Principalele arme ofensive ale gazdelor sunt Troy Franklin Jr. și Sherwood Brown, doi americani ce pot înscrie foarte mult. Totuși, în ultima perioadă, Dragan Petricevic a schimbat strategia și Franklin a adoptat un rol de pasator mai mult decât de marcator, devenind point-guard în sensul vechi al cuvântului.

În schimb, o mare parte a punctelor înscrise de U-BT vine din spațiul de trei secunde acolo unde ardelenii l-au transferat pe Darko Planinic, un baschetbalist de mare clasă. De asemenea, Kerron Johnson, Artis Ate, Patrick Richard și Donatas Tarolis pot pune și ei mari probleme în atac.

Ambele echipe se confruntă cu accidentări: Adam Mirkovic va lipsi pentru gazde în timp ce Karlo Zganec nu va putea evolua pentru oaspeți. De asemenea, U-BT Cluj-Napoca nu se poate baza nici pe Brandyn Curry, jucător ce este deja accidentat de o lungă perioadă.

Din punctul meu de vedere, strategia timișorenilor ar trebui să fie axată pe apărarea lui Darko Planinic. Acesta ar trebui forțat să comită multe faulturi în prima parte a partidei, astfel încât Mihai Silvășan să fie obligat să joace cu Rareș Uță sau cu o formație scundă.

De partea cealaltă, clujenii trebuie să fie foarte atenți la pase, să limiteze numărul de turnovers și să arunce mai bine de la linia de un punct. În plus, Mihai Silvășan este nevoit să gândească o strategie pentru a-l scoate din formă pe Sherwood Brown și pentru a-l forța pe Troy Franklin Jr. să încerce aruncări pripite.

Ca miză, acest meci este mai important pentru SCM Timișoara, trupă ce și-ar asigura calificarea în Top 6 cu o victorie. În schimb, U-BT Cluj-Napoca este deja calificată, se află pe primul loc în clasament și probabil că jucătorii alb-negri vor încerca să nu își tureze așa de tare motoarele, având în vedere că urmează o partidă foarte dificilă în Israel, cu Ironi Ness Ziona.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii