Stiri Vulturi

Interviu Emanuel Cățe: „Putem întoarce în favoarea noastră condițiile actuale și absențele”

Interviu Emanuel Cățe: „Putem întoarce în favoarea noastră condițiile actuale și absențele”

România joacă astăzi primul meci din a doua fereastră pentru EuroBasket 2022. Primul adversar al naționalei noastre în bula din Valencia va fi puternica națională a Poloniei. Peste două zile, tricolorii vor da piept cu Spania, într-o reeditare a duelului din urmă cu opt luni de la Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, baschet.ro a stat de vorbă cu pivotul naționalei României, Emanuel Cățe. Jucător în prima Ligă a Spaniei, la UCAM Murcia, Emi a impresionat în timp limitat în partidele din acest sezon. El are medii de 8 puncte și 5,4 recuperări în numai 16:39 pe meci, în cele 11 partide jucate la cel mai înalt nivel în baschetul Iberic.

În ciuda absențelor din rândul „Vulturilor”, Emi se arată încrezător în șansele României de a reuși o surpriză la Valencia.  

1. Cum e să fii înapoi la națională? Ultima oară când ne-am și văzut eram la Cluj, la meciurile din prima fereastră.

Vă mulțumesc pentru întrebare și pentru ocazia de a discuta din nou cu voi. Așa este, a trecut ceva timp de la întâlnirea de la Cluj. Mă bucur întotdeauna când pot avea un dialog cu oameni care cunosc acest sport și îl popularizează.

Vin cu plăcere la echipa națională și încerc de fiecare dată să fac tot posibilul pentru a obține rezultate cât mai bune. Acum contextul este diferit, suntem afectați ca echipă pentru că avem colegi cu rol important in angrenaj care nu pot participa din motive medicale. Pe această cale le transmit că sunt alături de ei și le doresc să se recupereze cât mai curând posibil.

2. Cum a fost începutul noului sezon pentru tine? Ai avut prestații tot mai bune la UCAM Murcia.

Sezonul 2020/2021 a început pentru mine foarte devreme, în primele zile din luna august. Echipa a suferit modificări importante față de sezonul anterior în toate compartimentele, rezultatul fiind un plus de experiență și valoare  în jocul nostru. Se observă acum prin rezultatele excelente avute în meciurile contra Barcelonei și Baskoniei , finalistele din sezonul anterior, dar nu numai.

3. Care a fost cea mai mare provocare pentru tine din punct de vedere sportiv după perioada de pauză pricinuită de pandemie?

Cea mai mare provocare pentru mine a fost și este în continuare să mă fac util echipei prin prestațiile mele, fapt ce imi aduce minute mai multe in teren și rezultate din ce în ce mai bune. Aceasta este în mod evident realitatea, rațiunea și rezultatul muncii mele.

4. Cum e atmosfera în sânul naționalei, în contextul absențelor cauzate de covid-19?

Am găsit la colegi și la staff-ul tehnic o dorință de a obține maximul posibil în actualul context. Sunt sigur că putem întoarce în favoarea noastră actualele condiții și absențele din lot prin mobilizarea tuturor, jucători și antrenori. Domnul Costescu are resurse necesare pentru a ne mobiliza, a mai făcut-o și cu alte ocazii.

5. Cât de greu e să te antrenezi în astfel de condiții?

Desigur,aici, la Valencia, antrenamentele noastre sunt mai concentrate. Dar același lucru îl găsim și la celelalte echipe din grupă, condițiile nu diferă.

6. Ce ne poți spune despre naționala Spaniei, dat fiind faptul că toți componenții săi sunt colegi cu tine în Liga ACB?

Despre naționala Spaniei vă pot spune că selecția a fost foarte atent gândită, însă nu trebuie sa uităm că aici este cel mai puternic campionat din Europa iar variantele pe fiecare post sunt multiple. Este o echipă redutabilă, in orice context. Cunosc mulți dintre jucători pentru că am fost adversari în meciurile cu echipa de club și de fiecare data i-am studiat în amănunt.

7. Primul meci va fi contra Poloniei. Cum ți se pare echipa lor?

Polonia are o echipă tânără, dar cu experiență, cu jucători care vin și din campionate puternice, ceea ce nu e de neglijat. Campionatul intern a crescut ca valoare în ultimii ani și acest lucru se vede în rezultatele obținute la nivel de club in Europa.  Nu vom avea un meci ușor.

8. Tinerețea lotului nostru național este un atu sau un dezavantaj pentru noi?

Tinerețea lotului nostru este un atu, indiscutabil, pentru că suntem apropiați ca generație și  comunicarea între noi este mult mai ușoară. Ne cunoaștem bine, am avut rezultate împreună,  știm ce se așteaptă de la noi și va asigur că și în condițiile de aici vom da tot ce putem pentru echipa națională.

9. Un mesaj pentru fanii baschetului românesc care vor privi meciul la televizor sau online?

Trebuie să fim și obiectivi, dar în același timp să privim lucrurile cu optimism. Urmează două meciuri cu echipe solide, cu campionate naționale puternice în spate, care luptă pentru șefia grupei. Însă am demonstrat că putem câștiga chiar acolo unde alții nu au făcut-o (Croația in deplasare) și am pus probleme serioase altora (Italia și nu numai). Credeți în noi, cei care vom fi în teren și vom lupta pentru România! Acesta este mesajul meu. Hai România!

Partida dintre România și Polonia se joacă astăzi, 28 octombrie, de la ora 17:30.  Meciul va fi transmis în direct pe Digi Sport 3.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii