Stiri Vulturi

Tudor Costescu: „Am făcut o comparație între nivelul baschetului românesc și cel al adversarilor noștri”

Tudor Costescu: „Am făcut o comparație între nivelul baschetului românesc și cel al adversarilor noștri”

România a cedat partida cu Polonia, scor 88 la 81 și a încheiat fără victorie calificările pentru EuroBasket 2022.

Selecționerul Tudor Costescu a participat la conferința de presă de după înfrângerea cu polonezii. În contextul în care România a terminat partida cu 15/33 la aruncările de două puncte, 16/37 la trei puncte, respectiv 3/3 la libere, tehnicianul a declarat: 

Felicitări pentru gazdele acestei bule epidemiologice și mult succes la Campionatul European. Pentru noi a fost un meci cu miză, în ciuda situației din clasament și de aceea doresc să îi felicit pe băieții mei...au jucat agresiv, s-au dedicat și au respectat planul de joc în măsura în care s-a putut. Am reușit să ținem cel mai bun marcator din echipa Poloniei la 0 puncte (AJ. Slaughter), ceea ce este o mare realizare pentru noi. Din păcate, procentajul nostru la două puncte nu a fost cel la care mă așteptam...O altă explicație privind rezultat final poate fi și faptul că am aruncat doar 3 libere ca echipă. 

Exceptând rezultatul final, pot să spun că sunt mulțumit de acest joc. 

Întrebat dacă consideră că echipa pe care o antrenează s-a îmbunătățit pe parcursul acestei campanii de calificare, Costescu a replicat: 

Cred că am pierdut tempo-ul în bula de la Valencia. Am pierdut contactul cu oponenții, contactul cu nivelul...De asemenea, din punct de vedere psihologic nu ne-a fost ușor să acceptăm rezultatele de acolo. Planul nostru era să jucăm așa cum am făcut-o acum...să reușim să ne exprimăm pe teren. Din păcate, aceasta a fost situația și da...comparativ cu meciurile anterioare pot să afirm că ne-am îmbunătățit. 

În contextul în care România s-a prezentat la Gliwice cu o echipă formată doar din jucători ce evoluează în LNBM, Costescu a fost întrebat de motivul pentru care nu există mai mulți jucători români ce evoluează în afara granițelor țării. 

Nu voi divulga numerele, dar alături de staff-ul meu am făcut o comparație între nivelul baschetului românesc și cel al adversarilor noștri, respectiv modul în care acesta se dezvoltă. Nu este vorba de faptul că nu încearcă, piața este deschisă, sunt liberi să plece dacă au această posibilitate, dar consider că au un statut bun în liga României, unde există niște reguli care protejează jucătorii autohtoni. În aceste condiții, consider că întrecerea internă este o bună oportunitate în dezvoltarea lor. 

*foto: fiba.basketball

--------

Sărbătorim împreună 10 ani de Baschet.ro! Avem nevoie de sprijinul tău pentru a putea continua mediatizarea acestui fenomen. Fii alături de noi și investește în baschetul românesc prin intermediul platformei Patreon la această adresă: https://www.patreon.com/Baschet . Garantăm faptul că suma de bani acordată va fi investită sută la sută în baschetul românesc! Pentru mai multe detalii accesează acest link.

9 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    Hmm
    Ne imbatam cu apa rece... Am fost aproape de adversar, deoarece acesta ne-a permis. Si Israel, si Polonia fiind calificate, au jucat fara nici un fel de presiune. Nici un moment nu am avut senzatia ca am putea castiga vreunul din meciuri. In momentul in care a fost nevoie adversarul a facut foarte usor diferenta si s-a desprins.
    Da, exista foarte cativa baieti talentati si seriosi cu care se poate construi. Dar exista si foarte mult balast... Si mi-as dori sa vina la echipa nationala un antrenor fara resentimente si fara agenda proprie... Dar slabe sanse...

    cu 3 ani în urmă (22.02.2021) Raspunde
  • Ciucâ :

    Gyke
    Nu sunt specialist ca tine dar nu pot fi de acord cu ce ai scris. Costescu este singurul antr din LNBM care respectâ jucâtorii români, fiecare meci din campionat joacâ cu 2-3 români pe teren şi are rezultate (anul trecut Dinamo acum Piteşti)."Adversarul ne-a permis "ın ultimul minut sâ venim la 4 puncte dupâ ce au avut 16 avans, eu cred câ invers se "permite " la sfârşit te desprinzi sâ nu rişti. "Antrenor fârâ resentimente" iar nu ai nimerit, dacâ era aşa nu-l chema pe Badiu şi nu-l juca 27min şi-l lua pe Voinescu (Badiu nu sa dus la Piteşti cu el).Costescu la anul va juca ptr titlu cu 2-3 români pe teren şi peste 2 ani se va bate ptr calificare la europene

    cu 3 ani în urmă (22.02.2021)
    • BC CSU Sibiu gyke:

      ok
      e bine sa fie pareri diferite, altfel ne-am plictisi... eu stiu anumite lucruri, tu probabil ai alte informatii...
      explica-mi te rog la partea cu resentimente, problema Torok... cum poti sa-l pui pe lista de rezerve si sa-i selectionezi inaintea lui pe Popa si Berceanu, jucatori de 6min si 2p (Popa) si 8min si 1p (Berceanu). Ok ai avut o problema cu el in trecut peste care nu poti sa treci; macar atunci nu il mai pune pe lista de rezrve.... Asta in conditiile in care Torok e la cel mai bun sezon din cariera, cu 26 min si 11p pe meci...
      Chiar nu vreau sa te conving de nimic, daca tu crezi ca antrenorul Costescu e un profesionist desavrasit si cel mai potrivit sa conduca echipa nationala e optiunea ta; asa cum eu cred cu totul altceva.
      PS La Badiu aplica o alta strategie, o sa intelegi la un moment dat...

      cu 3 ani în urmă (22.02.2021)
    Raspunde
  • uplifter :

    @Ciuca
    Eu personal m-am oprit din citirea intervenției tale la remarca (,) ca dl Costescu este singurul antrenor care respecta jucătorii romani!!!!
    Asta este o enormitate în condițiile în care știm ce și cum a fost cu Torok și Kuti și mai apoi cu Badiu.
    Orice comentariu nu-și mai are rostul.

    cu 3 ani în urmă (22.02.2021) Raspunde
  • Ciucâ :

    Uplifter
    Pe Kuti nu la chemat ın noiembrie dar nu a putut sâ se prezinte din cauza covid 19?!prin respectat am vrut sâ spun câ-i foloseşte pe jucâtorii români şi le dâ sarcini importante la echipa de club. Costescu a intinerit echipa şi probabil Török având 29 de ani nu la chemat. Aaaaa voi o sâ spuneţi"şi ce dacâ " atunci de ce nu vâ supârați câ nu i cheamâ pe Mandache Moldoveanu Calotâ?!ne mai auzim peste 1 an şi vedem cine a avut dreptate. Ps.Din câte ştiu Costescu la vrut Badiu nu sa dus la Piteşti.

    cu 3 ani în urmă (22.02.2021)
    • BC CSU Sibiu Mihai1988:

      Comentam fara sa stim.
      Ciuca, dar chiar nu cunoști informația ? Mandache si Moldoveanu s-au retras de la nationala de ceva vreme .. Cred ca nu sti despre ce probleme a avut Badiu din cauza lui Costescu, a fost un intreg scandal, poti da search. La fel si cu Kuti ..

      cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    • BC CSU Sibiu Mihai1988:

      Petrica
      Iar Petrica a fost nationalizat tot pentru a intinerii echipa nationalei ?

      cu 3 ani în urmă (23.02.2021)
    Raspunde
  • Ciucâ :

    Mihai
    Costescu la naturalizat pe Petrıcâ ai dreptate.de fapt tu aprobi ce am spus câ singurul antr din LNBM care este interesat de dezvoltarea jucâtorilor români este Costescu.pe Petrıcâ Silva la naturalizat dupâ pârerea mea,dar şi-a luat o mare râspundere trebuind sâ câştige şi cupa şi liga. Cu jucâtorii âştia şi casiera de la Banca Transilvania ar câstiga ambele titluri

    cu 3 ani în urmă (24.02.2021) Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Sa fim realisti!
    Suntem inca departe,foarte departe...
    Vrem sa avem iarasi sport de nivel inalt,inclusiv baschet?Atunci trebuie urgent sa:
    -introducem 5 ore de ed fizica/saptamana,incepand cu clasa 1,cu antrenori specializati
    -clasele 1-4 obligatoriu preponderent pregatire atletica(tehnicile fundamentale si exercitiu)si sporturi practicate la liber,de placere,conform dorintelor copiilor.
    -clasele 5-12 dezvoltarea pregatirii atletice si specializarea scolilor pe ramuri sportive diferite,cu organizarea anuala a unor campionate de profil,de la nivelul scolii pana la nivelul judetului si apoi national.
    -repartizarea profesorilor de educatie fizica in concondanta intre specializarea acestora si ramura sportiva precisa stabilita pentru unitatea de invatamant respectiva
    -obligativitatea consiliilor locale care sustin echipe sportive din primele 2 esaloane valorice nationale la finantarea unor cluburi sportive pentru juniori cu minimum 2 sectii,una dintre ele obligatoriu corespondenta cu echipa din liga nationala sustinuta.
    -organizarea la nivelul federatiilor nationale a unor cursuri de instruire la nivel national si international pentru minimum 5 antrenori,pe durata a minimum 3 ani,la finalizarea acestora antrenorii respectivi devenind coordonatori regionali pentru sportul respectiv intr-un program comun cu Inspectoratele Scolare Judetene,pe durata a maximum 2 mandate de 4 ani.
    Cu siguranta un astfel de proiect,care evident comporta si imbunatatiri,ne-ar readuce in 10-12 ani sus,foarte sus,de fapt acolo unde am mai fost!Si ceea ce este la fel de important,comparativ cu teribila irosire actuala de resurse financiare,un astfel de proiect unitar ar fi floare la ureche!
    Hai Romania!

    cu 3 ani în urmă (24.02.2021) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii