Stiri Vulturi

Tudor Costescu: „Dacă suntem oameni inteligenți, trebuie să învățăm din cât mai puține înfrângeri”

Tudor Costescu: „Dacă suntem oameni inteligenți, trebuie să învățăm din cât mai puține înfrângeri”

În această seară, BTarena a fost gazda unui meci de gală între „Vulturii” conduși de Tudor Costescu și campionii mondiali pregătiți de Sergio Scariolo. Duelul a fost foarte spectaculos, iar cele două tabere au oferit o partidă de top, încheiată cu scorul de 84 la 71 pentru Spania.

La conferința de presă, antrenorul tricolorilor s-a arătat mulțumit de jocul prestat de elevii săi și a enumerat factorii care au dus la înfrângerea României.

Sunt mulțumit de nivelul de efort depus. Deși, puțin surprinzător, am cedat și din punctul acesta de vedere pe final. Presiunea constantă pe care o pun adversarii crează o uzură uriașă și, datorită acestei stări de oboseală în diferite momente, n-am reușit să ne facem execuțiile pe care ni le-am fi dorit. Este absolut explicabil pentru vârsta jucătorilor noștri și pentru lipsa lor de experiență în asemenea meciuri foarte tari. Trebuie să ținem cont că ultimele meciuri tari au fost în 2018, împotriva echipelor din grupa de calificare pentru Campionatul Mondial, deci o diferență de doi ani. Această diferență este amplificată și de faptul că echipa este schimbată. Sunt mulțumit de efortul de echipă. Am avut multe situații reușite de joc și în atac, și în apărare. I-am pus în dificultate dar, din păcate, nu am reușit să fim constanți.”

Costescu a vorbit despre cât de dificil este să pregătești o confruntare împotriva campioanei mondiale și, mai ales, despre cât de greu este să fii atent la toate detaliile care fac diferența.

În primul rând, vreau să felicit staff-ul tehnic pentru realizările lor din această perioadă, în ceea ce privește scouting-ul. Acum avem la dispoziție secvențe din meciurile lor din campionatele naționale și alte meciuri ale adversarilor noștri la echipele naționale. Problema nu este neapărat obținerea informațiilor și crearea profilelor jucătorilor adverși, ci căutarea soluțiilor pentru a-i opri. Împotriva echipelor din grupa noastră e foarte greu să găsești puncte vulnerabile, ca jucător individual. Din punct de vedere tactic colectiv, s-a văzut și astăzi, că în anumite momente cedăm. Dacă ne lipsește o secundă de focus și am scăpat omul din blocaj, primim coș pe tranziție. Acestea sunt problemele cu care noi trebuie să ne batem. Pentru a le corecta avem nevoie de o perioadă lungă de timp. Pregătirea meciului împotriva Spaniei e o provocare. Eu cred că, cu excepția câtorva scăpări individuale, ne-am atins planul tactic și am făcut-o cu succes. Am avut mai multe variante pe care le-am încercat. Unele au dat rezultate, unele nu au dat rezultate tot timpul. Dar, în sport și, mai ales, în baschet, e foarte puțin predictibil ce se întâmplă. Trebuie să reacționezi în timp scurt. Nu știu dacă am făcut-o cu succes pe tot parcursul meciului, știm ce avem de făcut de acum încolo și vom încerca să ne ridicăm nivelul.”

Kris Richard a avut parte de un debut excelent în maioul naționalei și a reușit să îl mulțumească pe tehnicianul „Vulturilor.

Eu discut despre Kris doar din postura de debutant în echipa națională și nu din cea de naturalizat. El e jucător cu cetățenie română și, din punctul meu de vedere, are același statut. Ca debutant, s-a înscris excelent în nota echipei, în ceea ce privește atitudinea, etica muncii și a înțeles foarte mult care pot fi punctele noastre tari și punctele noastre slabe. E un jucător cu experiență și un jucător inteligent. Totuși, e dificil în anumite momente că toată lumea așteaptă mai mult de la el. Eu nu îmi doresc să fie jucătorul care salvează meciul de fiecare dată sau cel care are cele mai multe mingi, el sau oricare jucător din echipă. Fiecare primește sarcini în anumite momente ale jocului și Kris s-a achitat de ele în egală măsură cu ceilalți jucători”

Din cele 71 de puncte ale selecționatei noastre, 35 au fost înscrise de către rezerve. Costescu susține că aceasta este o particularitate a baschetului jucat la nivel de naționale.

Asta e o caracteristică a baschetului contemporan la echipele naționale. Vă spuneam de uzură: dacă adversarul joacă cu doisprezece jucători cu peste opt-zece minute fiecare, evident că trebuie să depunem un efort uriaș și, indiferent de starea și de pregătirea fizică a fiecăruia, poți să clachezi. Nu mai e nici momentul în care poți să ascunzi jucători pe teren. Nu e cazul. Fără să fie tot timpul cinci jucători pe teren, în faza de atac și de apărare, nu se poate. În mare, datorită efortului supramaximal și a nivelului de intensitate, e nevoie să joace toți jucătorii. Evident, unele echipe au avantajul de a avea jucători cu experiență pe bancă, ceea ce nu putem spune despre noi deocamdată. Ne dorim ca prin aceste meciuri să ajungem și noi să avem jucători care pot face față unor perioade mari de timp”.

În final, Tudor Costescu a menționat câteva dintre aspectele pe care s-ar putea clădi viitoarea națională de baschet masculin a României.

Eu cred că se poate observa și cu ochiul liber că există dorință, există dedicare, există trăire pentru echipa națională. Acestea, din punctul meu de vedere, sunt principalele pietre de temelie pentru echipa națională pe termen lung. Benefeciem și de vârsta jucătorilor pentru a ne putea baza pe viitor pe ei. Sigur că e un avantaj și că sunt mai mulți jucători din generația 97 cu care am lucrat la Campionatul European U20. De asemenea, se poate observa de pe margine că e loc de îmbunătățire. Adică sunt lacune în tehnică, în probleme de luarea deciziilor sau de joc în forță, în regim de viteză, lucruri care sunt corijibile. Adversara noastră de astăzi are baschetbaliști care beneficiază și în campionat de meciuri la nivelul jocului de azi. Mulți dintre jucătorii noștri nu se află în această situație de-a lungul anului. Cu toate acestea, eu sunt încrezător. De aceea, particip la acest proiect, timpul este un aliat al nostru, în sensul că media vârstei este foarte mică. Mă bucur că și Emi a menționat, felicitări pentru jocul individual sau pentru nivelul echipei, dar din păcate am pierdut. Cred că e important să ne uităm și la aspectul acesta dacă dorim să avem pretenții. E adevărat că în ultimele meciuri am învățat să câștigăm, acum trebuie să învățăm din cât mai puține înfrângeri dacă suntem oameni inteligenți și jucători care vor să câștige experiență”.

Luni, 24 februarie, de la ora 19:00, România o va întâlni în deplasare pe selecționata Israelului, în runda a doua a preliminariilor EuroBasket 2021.

*foto: Valentin Todea/Baschet.ro

6 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    hmm
    ... daca suntem inteligenti, am putea sa recunoastem ca inca nu avem suficienta valoare pentru a ne compara chiar si cu aceasta "echipa a treia" a Spaniei. In afara de Cate si Richard care si-au aratat valoarea, mai sunt cativa care deocamdata doar promit; in primul rand, pentru a creste au nevoie de minute de joc in campionat meci de meci, ori regula actuala pentru jucatorul roman este insuficienta pentru acest obiectiv.
    .... daca suntem inteligenti, ar mai trebui sa intelegem si ca orgoliul nu este neaparat o virtute.

    cu 4 ani în urmă (21.02.2020)
    • U BT Cluj-Napoca studentU:

      @gyke
      .... daca suntem inteligenti, ar mai trebui sa intelegem si ca orgoliul nu este neaparat o virtute.
      Perfect spus!

      Adaug eu: daca suntem inteligenti, daca erai inteligent Costescu, si mai putin orgolios si comunistoid, il convocai pe Kuti in locul lui Popa care a terminat cu 5 greseli dupa 18 minute de joc, 3 puncte si 4 TO.

      A nu se intelege ca nu apreciez rigoarea si regulile in sportul de performanta. Dar una i una si alta i prostia.

      cu 4 ani în urmă (21.02.2020)
    Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    @studentU
    Nu putea sa-i convoace pe Kuti si Torok. Pt el a fost o lipsa de respect si era normal sa nu cedeze. Kuti si Torok vor mai fi convocati doar daca vine un alt antrenor si nici atunci nu e sigur tinand conta ca pt multi antrenori disciplina e importanta. Nu vreau sa intru in discutii referitor la vinovat sau vinovati. S-a discutat foarte mult in toamna pe acest subiect si nu cred ca e cazul s-o luam de la capat. Costescu a considerat ca nu l-au respectat si a actionat in consecinta. De acord ca orgoliul nu e o virtute dar eu cred ca daca intrebi 10 antrenori din campionat daca ar fi renuntat la principii pt a avea inca 2 jucatori la dispozitie, ai fi surprins de rezultate.
    Daca as fi fost in locul lui Costescu eu mi-as fi dat demisia in toamna. Si asta nu pt ca m-as fi simtit vinovat.

    cu 4 ani în urmă (21.02.2020)
    • U BT Cluj-Napoca romeovura:

      Orgoliul
      Nu are ce să caute sau sa existe în viziunea unui antrenor cu realizări aproape ZERO, ci chiar din potrivă se renunță la acel orgoliul pentru a arăta că este un antrenor cu perspectivă. Din păcate nu avem nici la conducerea F.R.B., dar nici în antrenorat persoane care să aducă un plus valoare în detrimentul propriului orgoliu, cu o viziune mai largă sau de ce nu a lipsei de talent in cazul sportivilor.

      cu 4 ani în urmă (21.02.2020)
    • West Petrom Arad jordan 23:

      @buzestii
      Apropo de Scariolo si Richard, urmareste conferinta de presa de site-ul fiba si vezi ce spune de Richard. Poate ca a vrut sa fie generos dar chiar a spus cateva lucruri interesante referitor la stilul de joc al lui Richard si cum acesta se pune in slujba echipei nu a statisticii.

      cu 4 ani în urmă (22.02.2020)
    Raspunde
  • SCM CSŞ U Craiova Buzestii :

    Greu la deal...
    Nu ne-am facut de ras,dar constientizam cat de departe suntem de baschetul mare...Am avut privilegiul sa-l primim pe Sergio Scariolo,opunandu-i o sala frumoasa , un public de calitate si un singur jucator de genul celor cu care omul e invatat sa lucreze.In pofida prestatiei remarcabile pe Richard nu il mentionez,prin prisma faptului ca am alta viziune asupra jucatorului naturalizat.In rest ar fi de dorit alaturi de Costescu un alt staff,format nu din valetii lui Paun,respectiv sa nu se mai insiste cu Norman Bates Paliciuc si sa fie readus Kuti.

    cu 4 ani în urmă (21.02.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii