Stiri Vulturi

Zare Markovski, după eșecurile „Vulturilor”: „Este nevoie de reforme structurale în baschetul românesc”

Zare Markovski, după eșecurile „Vulturilor”: „Este nevoie de reforme structurale în baschetul românesc”

În weekend-ul trecut, naționala masculină de baschet a României a suferit două înfrângeri la scor, în preliminariile EuroBasket 2022. Mai întâi, „vulturii” au fost depășiți de Polonia la o diferență de 30 de puncte (61-91), iar apoi au fost înfrânți la 53 de puncte de către Spania (41-94).

România a fost lipsită în această fereastră a calificărilor de nu mai puțin de șase jucători din cauza pandemiei de covid-19. Este vorba de Alexandru Olah, Dragoș Diculescu, Bobe Nicolescu, Nandor Kuti, Tudor Gheorghe și Marcu Badiu. Ultimul a fost depistat pozitiv cu coronavirus în Valencia, iar din acest motiv jucătorii naționalei au fost nevoiți să rămână în izolare pe întreaga perioadă a șederii lor în Spania. Drept urmare, la conferința de presă de după duelul cu Spania, Tudor Costescu, antrenorul naționalei, declara următoarele:

Nu cred că au fost doar chestiuni baschetbalistice ce au condus la această situație. Este o situație total diferită față de confruntarea din urmă cu opt luni la care se face referire, deși nu s-au disputat prea multe meciuri de atunci. Nu e vorba despre atitudine sau tactică. A ținut mai mult de lucruri ce nu țin de baschet. Ne-a lipsit pregătirea, ne-au lipsit jucători, ne lipsește continuitate în efort, experiență, jocuri oficiale. Așadar, sunt multe diferențe între partida de acum și cea din februarie.”

Predecesorul său, Zare Markovski, este însă de altă părere. Într-un interviu acordat prin e-mail pentru baschet.ro, fostul antrenor al naționalei a spus că:

Au fost niște meciuri care au făcut imposibilă dezvoltarea jucătorilor, a antrenorilor și a echipei naționale. Condițiile au fost la fel pentru toate selecționatele, mai puțin pentru cele care au jucători de Euroligă așa că alți factori au dus la rezultatele obținute de România.”

Plecarea tehnicianului macedonian de la cârma naționalei, anunțată exclusiv la vremea aceea de baschet.ro, este încă învăluită în mister. 

Reamintim că Markovski a ajuns pe banca tehnică a naționalei în locul lui Marcel Țenter, în toamna lui 2017, după ce România a participat din calitate de gazdă la EuroBasket 2017. Alături de Mihai Silvășan și Hristu Șapera, Markovski a reușit o serie de rezultate bune la cârma naționalei, cum ar fi victoriile cu Croația și Olanda și prestația încurajatoare, în deplasare, contra Italiei. Au urmat însă înfrângerile cu Olanda și Croația, și România a ratat participarea în a doua rundă de calificări pentru FIBA World Cup 2019. Deși inițial anunțase că rămâne la cârma naționalei, Markovski s-a despărțit de FRB.   

Întrebat de baschet.ro de ce a luat decizia de a pleca de la națională, Markovski a răspuns destul de sec:

 „Nu am reușit să conving Federația Română de Baschet că este nevoie de schimbări structurale pentru ca progresul echipei naționale să înceapă să se vadă. Sunt niște oameni buni, însă, prin propunerile mele, i-am făcut să le fie teamă că echilibrul ar putea să dispară”.

De altfel, Zare Markovski își menține părerea și la mai bine de doi ani după plecarea lui de la cârma echipei de baschet masculin a României:

Înainte de a aduce în discuție vârsta jucătorilor din lot, ar trebui ca cei interesați de baschet să se axeze pe reformele structurale. Acestea trebuie să fie susținute continuu de FRB pentru ca baschetbaliștii să fie ajutați să simtă onoarea de a juca pentru națională. Cât timp lucrurile rămân așa, rezultatele nu se vor schimba”, a mai răspuns reputatul tehnician ex-iugoslav, pentru baschet.ro. 

Chiar dacă nu am primit un răspuns de la tehnicianul macedonean cu privire la „reformele” pe care și le-ar fi dorit implementate, baschet.ro a aflat că Markovski a sugerat ca echipele să aibă doar patru străini în lot și că baschetbaliștii autohtoni ar trebui să primească mai multe minute. De altfel, la acea vreme, el și-a arătat nemulțumirea cu privire la faptul că jucători de națională evoluau doar trei minute pe meci la echipele lor de club.

În plus, conform surselor Baschet.ro, alte propuneri au fost ca formațiile să fie nevoite să joace în permanență cu doi români pe teren și ca baschetbaliștii naturalizați să nu beneficieze de cetățenie în competițiile interne.

La presiunea cluburilor puternice din România, care ar fi fost dezavantajate de schimbarea regulilor, Federația a decis să nu implementeze propunerile venite din partea experimentatului antrenor. Astfel, Zare Markovski ar fi decis să renunțe la poziția de selecționer al echipei naționale.

Următoarea fereastră a naționalei va avea loc în februarie, când elevii lui Tudor Costescu se vor duela cu Israel și Polonia. România păstrează doar șanse teoretice de a se califica la EuroBasket 2022, fiind nevoită să obțină două victorii, inclusiv un succes la peste 30 de puncte în fața polonezilor.

Înainte de publicarea acestui material, am încercat să contactăm președintele FRB pentru o reacție, însă nu am reușit.

*foto: fiba.basketball

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii