CN U13 - Componența și locul de desfășurare al grupelor din cadrul Turneul 2
4 ani în urmăAndra Mandache, înaintea meciului din EuroCup: „În campionat nu au posibilitatea să-și folosească toate străinele”
4 ani în urmăBCM U Pitești câștigă a doua partidă consecutivă în propria arenă
4 ani în urmăSCM Timișoara, victorie categorică împotriva lui CSM Târgu Jiu
4 ani în urmăBC CSU Sibiu trece în mod clar și de CSM Focșani
4 ani în urmăCristina Cozma, componentă a echipei de baschet în fotoliu rulant - ASP Oradea - a contribuit la realizarea acestui material
Sportul cu mingea la coş este disciplina sportivă care se bucură de cel mai ridicat grad de popularitate precum şi de cel mai însemnat număr de practicanţi la nivel amator. Un exemplu în acest sens este dat de dragostea pe care o poartă pentru baschet de către oamenii cu dizabilităţi motorii, care au creat în urmă cu aproape patru decenii baschetul în fotoliu rulant.
Iniţial făcând parte din International Stoke Mandeville Games Federation, baschetul în fotoliu rulant a devenit o disciplină independentă în anul 1989, când a luat fiinţă Federaţia Internaţională de Baschet în Fotoliu Rulant (IWBF). Baschetul în fotoliu rulant este una dintre cele mai practicate discipline sportive de către oamenii cu dizabilităţi motorii având un număr de 82 de federaţii affiliate şi un număr aproximativ de 100.000 de practicanţi de la nivel amator până la cel profesionist. Baschetul în fotoliu rulant este jucat de fete şi băieţi, respective femei şi bărbaţi.
IWBF este, aşadar, forul de conducere al acestui sport din 1989, fiind unica autoritate competentă la nivel mondial. FIBA recunoaşte IWBF conform art. 53 din Statutul General.
IWBF Europe este forul care coordonează, supraveghează şi conduce baschetul în fotoliu rulant în Europa. Există alte trei astfel de regiuni: Africa, Asia-Oceania respectiv America.
Baschetul în fotoliu rulant are la bază baschetul ca sport cu unele adaptări şi modificări ale regulamentului pentru a permite utilizarea fotoliului rulant în joc şi pentru a armoniza diferitele niveluri de dizabilităţi pe care le au jucătorii.
Dimensiunile terenului şi înălţimea coşului sunt aceleaşi ca şi în jocul de baschet.
Fotoliile rulante special concepute şi adaptate pentru baschet, sunt elementul esenţial în practicarea acestui sport. Sunt produse de firme specializate şi de cele mai multe ori fiecare fotoliu rulant este personalizat în funcţie de jucătorul care îl foloseşte. Există reglementări care fac referire la fotoliile rulante de baschet, unele din motive de siguranţă, altele pentru a evita un avantaj nemeritat pe care l-ar putea avea vreun jucător aflat în teren.Există o serie de companii producătoare de fotolii rulante special concepute pentru baschet. Cei mai cunoscuţi producători pe plan european sunt Meyra – o companie din Germania, respective RGK – producător din Anglia.
Toate echipele care concurează sau sunt angrenate în competiţii la un nivel peste cel amator folosesc un sistem de clasificare pentru a evalua abilităţile funcţionale ale jucătorilor, pe o scara de la 1,0 la 4,5 puncte. Clasificarea fiecărui jucător se face de către un clasificator, iar pentru a putea fi recunoscută în meciurile oficiale clasificarea trebuie făcută de unul dintre clasificatorii care sunt acreditaţi IWBF.
Astfel, un sportiv încadrat cu 4,5 puncte nu are dizabilităţi. În schimb, orice junior sau jucător de sex feminin utilizat într-o echipă masculină scade punctajul echipei cu 1,0 puncte.
Numărul total de puncte al unei echipe nu poate depăşi 14 puncte (în unele cazuri 14,5) pe terenul de joc în toată perioada desfăşurării partidei. Dacă acesta este depăşit echipa care a comis abaterea este penalizată cu fault tehnic.
Regulamentul în vigoare pentru jocul de baschet în fotoliu rulant este cel al IWBF. Acesta poate fi lecturat făcând click AICI (în limba engleză).
Ca şi în alte sporturi în baschetul în fotoliu rulant avem competiţii la nivel mondial sau european, cum ar fi Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial şi Campionatul European la nivel de echipe naţionale, iar în Europa la nivel de club avem: Cupa Campionilor, Willi Brinkmann Cup (WBC), André Vergauwen Cup (AVC), Euroliga, Liga Adriatică etc.
Actualmente, Australia este campioana olimpică la masculin, respectiv Statele Unite ale Americii la feminin. Ultima ediţie a avut loc la Beijing, în anul 2008. Aceleaşi echipe deţin şi titlul mondial, competiţie desfăşurată în anul 2010, la Birmingham, în Marea Britanie.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!