Stiri

Ce impact va avea pauza de opt luni asupra baschetbaliştilor

Pe 12 martie FRB a luat decizia de a întrerupe Ligile Naţionale de Baschet din România. Cum competiţiile nu au mai putut fi reluate în această vară, mulţi dintre baschetbaliştii români ar trebuie să joace în primele lor meciuri oficiale abia în turneele din prima fază a Cupei României, care se joacă în perioada 8-13 noiembrie.

Săptămânile trecute am vorbit despre cum echipele de club au încercat să efectueze tot mai multe meciuri de antrenament, dar au fost obligate fie să renunţe la ele din cauza măsurilor sanitare impuse de pandemie, fie să le joace „pe neve” şi să rişte astfel o infectare.

Cu siguranţă însă că o perioadă de timp de aproape 8 luni de zile fără meciuri oficiale se va resimţi asupra jucătorilor. În ce măsură vor fi afectaţi jucătorii de lipsa de meciuri oficiale din această perioadă îndelungată ne-a spus Adrian Resteman, kinetoterapeutul lui U-BT Cluj şi al naţionalei României de baschet masculin.

„Există un risc în plus de accidentare după o asemenea perioadă de repaus fără meciuri. E ca şi cum te-ai antrenat la box fără să faci sparring. Nu ai cum să simţi intensitatea, condiţiile unui joc, elementul surpriză după o asemenea pauză de opt luni.”

Întrebat câte meciuri ar fi avut nevoie jucătorii să aibă la activ pentru a ajunge la un nivel fizic cât mai bun, Adrian ne-a răspuns:

„Nu există un număr exact nici de meciuri, nici de minute, dar cu cât mai multe, cu atât mai bine. Nu există nimic mai bun decât un meci să vezi exact nivelul la care te afli. Poţi să treci peste teste fizice, peste teste de kineto, dar în situaţia de „luptă”, de meci psihic, de emoţie sau presiune, atunci consumul de energie este mai mare, adrenalina este mai mare, atenţia. Poţi antrena situaţii, dar jocul este foarte greu să îl antrenezi. La meci jucătorii nu mai sunt aceiaşi ca la antrenament”.

Adrian Resteman ne-a prezentat şi felul în care ar putea să fie afectaţi sportivii de perioada de carantină şi cum ar putea contribui la potenţiale accidentări:

„În perioada asta te combaţi cu următoarea situaţie. Ai două antrenamente pe zi şi esti singur. Nu ai familia, nu ai copiii cu tine. Eşti doar tu. Te trezeşti la 10 pentru că la 11 ai antrenament. Nu apuci să te mişti mult, te ridici din pat şi vii la antrenament. În 30 de minute eşti la sală. Trecerea de la inactiv la foarte activ este prea bruscă. Să spunem că termini antrenamentul, mergi acasă, mănânci, poate dormi, poate te joci pe consolă, foarte rar mai faci ceva activ. Apoi vine antrenamentul de seară şi la fel, trecerea de la inactiv la activ este una bruscă. Astfel, încet încep să apară disfuncţii şi te accidentezi.

Inaginează-ţi când stai atât de mult timp fără să te mişti măcar basic, când începi trebuie să ai multă grijă să "parcurgi materia de mişcare". Creierul foloseşte un sistem de „Use it or lose it” (eng. „foloseşte-l sau îl pierzi”). Nu foloseşti schema de mişcare, creierul nu o ţine la actualitate şi o lasă în urmă. Si până o aduci în faţă, ai de lucru.”

Aşadar, putem să ne aşteptăm la prestaţii stângace din partea jucătorilor din LNBM, în special a celor care şi-au petrecut ultimele săptămâni în carantină din pricina infectărilor cu covid-19. Înăs, în speranţa că vom fi feriţi de accidentări, nu putem decât să ne bucurăm că sportivii vor reveni pe parchet. Şi să le ţinem pumnii strânşi să nu existe evenimente neplăcute.

Articolul a apărut prima oară în newsletter-ul „Assist la Informaţie”, trimis de baschet.ro în data de 4 noiembrie. Cine vrea să se aboneze la newsletter-ul nostru, o poate face aici.

*foto: facebook CSU Sibiu

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate