Stiri

Davidescu vorbeste despre psihologia la loturile nationale si face o promisiune lui Tudor Costescu

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
20.08.2013

Din sala de baschet de la cota 1400 - cugetari din baschet -bucate  de-ti lasa gura apa la Sinaia, cota 1400 - VACANTA SPLENDIDA

Prietenii din tinerete sunt prieteni adevarati!

In fiecare an caut sa fac o vacanta in decor romanesc cu gasca de prieteni pe care o am de o caruta de ani. Imi face bine la inima si imi alina dorul de romante parfumate cu mufatlar si diferite branzeturi Sibiene (branza de burduf intrece baschetul). La cota 1400, unde am fost in acest an, este un gratagiu, Nea Sami, care face cei mai renumiti mititei si cele mai delicioase scaricele. Farmecul culinar in peisaj de basm cu banda de prieteni minunati este de nepretuit.  Sper sa continuam inca multi ani fericiti impreuna. De asemenea, sper sa nu va fac pofta cu poza de mai jos!

-----------

Partea de cugetari din baschet a inceput la un antrenament al “universitarilor” antrenati de Tudor Costescu si a continuat cu o discutie in biroul elegant de langa sala.

Am frunzarit din trecut si din viitor. Tudore, jos palaria pentru rezultatul de la Universiada! Acum tu trebuie sa treci cu multa minte si socoteala EXAMENUL TIMISOARA.

Grigore Costescu, Maestru Grigore, tatal lui Tudor, unul din marii antrenori in baschetul feminin, Dumnezeu sa-l ierte!, ne-a facut cinstea sa participe la tabara Academiei de baschet din Israel ca antrenor principal in pregatirea jucatoarelor. Mai tarziu a fost invitat si fiul Tudor, in acelasi timp cu el fiind prezenti acolo si alti antrenori americani si europeni.

Mi-am amintit ca la sfarsitul taberei a vorbit cu mine un parinte al unui jucator de 15 ani care a participat la programul de pregatire.  El se simtea onorat sa-i permit sa doneze echipei tehnice si administrative un medalion de aur  - un jucator de baschet - El avea o singura conditie: sa ramana anonim. L-am intrebat ce-l determina sa faca acest gest. “D-le Profesor, spune el, eu apreciez munca si devotamentul  acestor educatori si antrenori. Cu acest modest gest doresc sa particip in realizariile de antrenament si educatie.” Am  multumit si am discutat cu conducerea taberii de felul cum vom inmana medalionul. Am hotarat sa respectam conditia sa ramana anonim si,  in atmosfera onorabila, sa inmanam medalionul. Am spus ca este o donatie a parintilor.

Si Tudor a primit medalionul, dar, ghinion, l-a pierdut.

Draga Tudore, ne cunoastem de aproape 25 de ani. Stii ceva?  Daca termini cu Timisoara in primele 4 echipe ale campionatului negociem pentru un nou medalion.

Aceasta intamplare este una in care parintii sunt un factor constructiv in procesul de pregatire al tinerilor jucatori. Parintii, antrenorii, conducatorii au acelasi scop: SUCCESUL. Este fundamentala si esentiala colaborarea constructiva in procesul de educare si pregatire a jucatorilor de performanta. Trebuie gasita calea prin dialog constructiv, onorific si profesional intre toti factorii implicati. Sunt metode si experiente teoretice care trebuie sa aduca MODUS VIVENTI in aceasta problema dureroasa. Reusita pregatirii noii generatii de jucatori trebuie facuta in stransa colaborare parinti, antrenori, cunducatori, organizatori. Va urez colaborare rodnica, umana de onoare ca adevarati educatori si parinti.

-----------

In scurta vacanta in Romania, am vazut doua jocuri ale echipelor de cadeti ale Romaniei si Israelului. Echipele au prezentat o forma relevanta pentru acea perioada de pregatire. Motivatie si stiinta de a pune in practica in joc cele pregatite la antrenamente. Antrenorii au invatat din aceste meciuri unde stau cu pregatirea si care este forma si potentialul jucatorilor in conditiile de joc adevarat, cu  public, cu presa si in fata critica a specialistilor. Aceasta s-a vazut in comentarii si critica din partea presei, dar  si-n bisericutele facute la o bere sub copacii de la restaurantul Universitarilor din Bucuresti.

Ce s-a remarcat in special:  jucatorii israelieni veneau din Academia, unde se pregatesc in regim de internat. Jucatorii romani veneau de la cluburi unde se pregatesc separat. Fiecare jucator, fiecare club cu filozofia si metodele de pregatire specific.  Se pare ca in multe tari pregatitrea este facuta in cadru Academiei, unde este coordonata si administrata de federatie si de ministerul sportului. Am sa scriu in viitor care este sistemul organizatoric si profesional in academii.

Este o mare transformare, o schimbare de conceptie psihologica si tehnico-tactica in cresterea si educarea noi generatii, atat in atac cat si-n aparare.

JUCATORUL. PRIN PERSONALITATE, CARACTER,  INSUSIRI FIZICE, TEHNICO-TACTICE, INTELECTUALE, DEVINE FACTORUL DOMINANT, DAND LIBERTATE ISPIRATIEI, CREATIEI PE FONDUL ECHIPEI. JUCATORUL ESTE CREIERUL, IAR ECHIPA INIMA. Aceasta noua conceptie, aceasta scoala da intaietate individului, descatusandu-l de jugul sistemului (limba de lemn), de tactica rigida de echipa. Eu stiu ca multi antrenori si oameni din baschet cred ca NBA nu este sursa de imitare si invat.  Dragi colegi, jucatorii americani care ajung in Europa sunt repetenti la promovare la forul suprem al baschetului mondial. Noi construim echipele dupa stilul si potentialul acestor jucatori. Cine doreste un jucator american care se incadreaza sistemului si nu inscrie, nu ia initiativa in momente dificile si “face” cosul ca actiune individuala marcand cosul victoriei?

-----------

Selectionarea si eliminarea din lotul national sau  echipe de club nu se face dupa principii si criterii universale.  Fiecare antrenor face aceasta operatie dupa CREZUL APLICATIV PERSONAL.

Acest act este greu si dureros pentru ambele parti, antrenori si  jucatori, insotit de framantari, de multe intrebari, de indoieli profesionale si sufletesti, dar orb la influente. ESTE O HOTARARE PROFESIONALA, LIMPEDE CA LACRIMA, LUATA DE ANTRENOR IMPREUNA CU TEHNICENII ECHIPEI.

Asa a fost si asa va fi aceasta procedura. Este o porunca din BIBLIA BASCHETULUI.

Am antrenat ani de-a randul cadeti, junior, tineret (U16, U18, U20). A fost perioada de aur din cariera mea. Aceasta perioada a fost inalta scoala  unde am invatat sa inteleg suflete la rascruce, sa inteleg personalitatea de om si jucator si harul de a directiona la postul cel mai potrivit pentru fiecare jucator .

Dar cel mai important lucru este sa antrenezi mai mult din inima, sa te apropii de jucatori si sa fii acolo la nevoie, la orice ora. Asta este farmecul meseriei.

Aceasta extraordinara experienta ma va calauzi toata viata.

Sa va povestesc cateva intamplari care mi-au ramas intiparite peste ani.

La U18, intr-o campanie de calificare la un campionat european, in jocul decisiv pentru calificare, mai sunt 8 secunde de joc. Scorul este 70-71, mingea la noi. Executam o manevra de demarcare, mingea ajunge in mana jucatorului cu procentajele cele mai bune. Mai sunt 3 secunde. Jucatorul executa o patrundere eficienta si este faultat. Avem  2 aruncari la cos. Liniste in sala de se auzea rasuflarea. Se indreapta la linia de fault. Arbitrul ii da mingea. Clipe de incordare. Arunca si rateaza prima incercare. A doua aruncare. Din nou mingea nu intra in cos. Am pierdut jocul. S-a terminat. Nu ne-am calificat. O atmosfera de inmormantare. Jucatorul, plangand, se aseaza cu capul intre maini si nu vrea sa vada pe nimeni. Antrenorul secund se aseaza langa el, il imbratiseaza si-l conduce la vestiar. In autobus, o liniste de poti sa o tai cu cutitul. Dupa un timp trimit ajutoarele din delegatie sa se duca in camere si sa anunte ca in 20 minute ii astept pe jucatori imbracati curat sa se prezinte la masa. 

Maturii suntem asezati la mese si asteptam jucatorii sa coboare. Incet, incet vin toti.  Dupa cateva minute, jucatorul care a ratat imi cere permisiunea sa vorbeasca. Se ridica in picioare si cu glas linistit si trist cere sa fie inteles si iertat pentru raul pe care l-a adus echipei. Se roaga sa ramanem prieteni si sa ne ajutam intre noi sa trecem peste aceasta intamplare trista si dureroasa. Nimeni nu a scos o vorba. Eu m-am ridicat si am urat POFTA BUNA.

O alta intamplare.

Am fost nevoit sa elimin un jucator cu o luna inaintea calificarii la U16. Imi asum responsabilitatea ca nu am reusit sa imbunatatesc comportamentul acestui jucator talentat care a avut o atitudine in afara normelor de colaborare intr-o echipa de performanta, la varsta cand prietenia sincera are importanta in convietuire.

Acest tanar era ingamfat si credea ca intotdeuna avea dreptate, ca toata lumea gresea numai el era perfect.

Nici dupa discutii impreuna cu parintii si cu ajutorul pishologului nu am reusit sa-l transformam in partas la conduita si spiritul de echipa. Juca pe pozitia 3 si prezenta potential sa devina jucator de performanta. Am hotarat sa-l elimin ca sa nu se destrame omogenitatea, spiritul de prietenie si ajutor reciproc pe care am reusit, dupa o munca colectiva si dinamica interactive, sa le implantam in viata de fiecare zi a echipei. Si astazi cred ca a fost insuccesul meu. Nu am reusit sa gasesc calea spre sufletulul si inima jucatorului. PACAT!

Ca sa ajungi jucator de valoare trebuie sa fii construit din material puternic si nobil, ca sa poti trece greuutatile si obstacolele cu fata spre viitor, dorind sa fii mai bun, mai pozitiv, sa dovedesti ca tu esti resposabil pe soarta ta si stii sa te indrepti, sa iti incarci bateriile si sa o iei de la inceput. NE VEDEM LA VIITORUL CAMPIONAT EUROPEAN!

La jocurile de verificare internationale scopul principal este victoria, realizarea celui mai bun rezultat. Orice alt scop nu sta in picioare. Trebuie jucat cu formatia cu care vei juca la campionat Notarea pe foaie a mai multor jucatori nu este educativa, nu este benefica in pregatirea pentru victorie. Dai de inteles jucatorilor ca rezultatul nu are importanta si le iei resposabilitatea si mandria. Sa pierzi la 20 de puncte nu ajuta la nimic. Avem datoria sfanta sa crestem INVINGATORI.

Am primit o intrebare legata de prezenta in lot a 18 jucatori.

Dezvoltarea subiectului are legatura cu acest material si o voi face pe larg in articolul viitor!

4 comentarii la aceasta stire:
  • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gregorie :

    La europene se cauta sparanghelul
    Poza este sugestiva pentru componenta unei echipe de baschet. Carnati, mici, coaste de porc, pui, cartofi prajiti si castraveti murati. Si ca toate acestea sa cada bine le inchegam cu neobositul mustar. Gata echipa, as putea zice. Numai ca specialistii spun ca micul nu se mananca cu mustar ci cu sare, cartofii prajiti nu cad bine la friptura dar noi insistam sa ii avem in echipa, iar cafeaua de dupa masa ne da acea aura de specialist care nu poate fi contestat. Doar nota de plata ne mai trezeste la realitate.

    cu 11 ani în urmă (21.08.2013)
    • CS Politehnica Iași un moldovean:

      atitudine
      Sunteti foarte caustic in ultimul timp, chiar incrancenat si asta nu va ajuta sa deveniti constructiv. D-nul Davidescu este un specialist, in baschet, indiferent de nivel, cum tara noastra are foarte putini. Si-a oferit serviciile FRB, probabil dezinteresat, a oferit solutii si expertiza si a " a fost trimis la plimbare ". Imi place sa-i citesc articolele si de aceea va rog sa va revarsati frustrarile catre cei cu adevarat vinovati de soarta baschetului romanesc : tocala, berceanu, svetlana, si multi alti trepadusi si paraziti din FRB

      cu 11 ani în urmă (23.08.2013)
    • Sepsi SIC Sf. Gheorghe gregorie:

      Mi s-a varsat frustrarea in poala
      Ma bucur ca imi pot exprima orice opinie si stare, chiar daca sunt cateodata doar tangentiale cu baschetul. De aceea nu pot scrie doar despre tocala, berceanu, svetlana etc pentru ca as fi considerat partinitor. Scriu despre ceea ce ma "incomodeaza". Pentru linistirea multora, in postarea precedenta nu m-am referit la d-nul Davidescu ci la modul cum unii isi alcatuiesc echipa. Asta mi-a sugerat poza si recunosc faptul ca m-am simtit cam frustrat pentru ca in acea zi nu aveam ce sa mananc.

      cu 11 ani în urmă (27.08.2013)
    Raspunde
  • CS Energia Târgu Jiu Vandana :

    INTREBARE
    Dle.Davidescu!
    Am o mica intrebare pentru dvs:
    Daca pe Costescu, nu-l prinde paltonul (adica, pleaca pana-n iarna)la Timisoara, primesc eu medalionul ala?

    cu 11 ani în urmă (26.08.2013) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate