Stiri

De ce a pus Sala Polivalentă atâtea probleme Stelei: „Simțeam că nu jucăm acasă”

Fie că s-a numit CSA Steaua sau CSM Steaua Eximbank, trupa roș-albastră a fost în ultimii ani o prezență constantă în playoff-ul LNBM, cu două finale consecutive jucate în 2017 și 2018 și cu o prezență în grupele EuroCup, în sezonul 2015/2016.

La acea participare Steaua a reușit o victorie impresionantă în fața celor de la Trabzonspor, meci prezentat duminică de baschet.ro, alături de fostul antrenor al echipei, Hristu Șapera, Titus Nicoară, fost component al Stelei și Ionuț Georgescu, fost manager al respectivei echipe.

Subsemnatul a fost prezent ca journalist acreditat la acel meci. A fost de departe cea mai impresionantă audiență pentru roș-albaștri la un meci de baschet din Capitală, cu aproape 4.000 de spectatori în tribune.

După ce în întregul sezon regulat steliștii au jucat doar meciurile europene în Polivalentă, aceștia aveau să revină în cea mai mare sală din Capitală pentru playoff, același lucru pe care îl făcuseră și în sezonul 2014/2015, când au fost eliminați de BC Mureș.

După o serie disputată cu Dinamo în primul tur de playoff, roș-albaștrii pierdeau din nou împotriva mureșenilor, de data aceasta în semifinală în numai patru meciuri. Întrebați despre faptul că nu au jucat constant în cea mai mare arenă din Capitală, invitații baschet.ro și-au spus părerea:

„Nu ne antrenam în fiecare zi acolo. Consider și că în semifinala cu BC Mureș am avut un mare dezavantaj, întrucât am pierdut două meciuri acasă, am câștigat al treilea meci acolo și pe al patrulea l-am pierdut în prelungiri. Dacă am fi câștigat măcar un meci acasă, aveam șansa să jucăm finala și, de ce nu, să câștigăm titlul. Este greu să te antrenezi doar două antrenamente într-o sală înainte de un meci. Nu este o scuză, dar totul este diferit când nu te antrenezi constant într-o sală. Din punctul meu de vedere ca jucător, nu jucam ca acasă la Polilvalentă.”

- Titus Nicoară

„Asta este una dintre deciziile pe care dacă le-am putea lua înapoi… A fost o dorință de a readuce baschetul alături de echipă. Cred că dacă am mai face lucrurile astea încă o dată, după sfertul cu Dinamo, în care și acele meciuri au fost dificile, cu siguranță ne-am muta înapoi în Sala Mihai Viteazu pentru duelul cu Mureșul. Toate această situația cu sală ne arată că problema infrastructurii pentru un club profesionist este vitală. Pentru cineva care gestionează bugetul unui club departamental sau de stat, al unui CSM, cred că prioritatea numărul unu ar fi construirea unei săli în care să modernizezi, din care să îți scoți banii după aceea, dar care în primul rând să îți fie casă, să ai avantajul terenului propriu. Noi, la Mihai Viteazu, am trecut prin multe procese de cosmetizare. De foarte multe ori în Polivalentă era foarte frig, cheltuielile erau foarte mari, panourile nu erau pe placul jucătorilor… Cred că Bucureștiul merită săli proprii și după ce le au, trebuie să și aibă grijă de ele. Pentru că atunci când mergem la Dinamo, trebuie să spun asta: nu știu ce se întâmplă cu vestiarele alea. Când faci o sală trebuie să și ai grijă de ea astfel încât să îți producă venituri și să aibă și grijă de jucători. Pentru că băieții ăștia petrec într-o sală undeva la șase ore pe zi.”

- Ionuț Georgescu

„Eu cred că e foarte important ca un club să propria sală, la care suporterii să știe unde trebuie să meargă, nu cum era situația noastră la Steaua. Mai ales într-un oraș ca Bucureștiul, pentru oameni sportul este o distracție, iar în București petreci două ore în trafic să ajungi la sala din Polilvalentă. De asta e foarte important această structură pentru ca întreaga organizație să poată  servi atât jucătorii, cât și spectatorii.”

- Hristu Șapera

Interesant este că ulterior acestui sezon Steaua a mai jucat doar în 2016/2017 la Polivalenta din Capitală. După aceea prioritate la această sală au avut-o echipa de handbal feminin a CSM București, iar Steaua și-a desfășurat meciurile europene la Târgoviște (2017/2018) și CSA Steaua la Ploiești (2018/2019).

Sala Regimentului de Gardă, cu o capacitate de 500 de locuri, aparține Clubul Sportiv al Armatei. La această sală își desfășoară activitatea echipa de baschet masculin și tot aici juca și echipa de volei masculin, desființată la începutul sezonului în curs. De asemenea, echipa de handbal masculin a Stelei își joacă mare parte din meciuri la Chiajna, în afara Capitalei.

Potrivit site-ului oficial al CSA Steaua, bugetul oficial al clubului pe anul 2020 este de 121 de milioane de lei.

Cât despre planurile pentru o nouă sală în București, acestea trenează de mai bine opt ani. Până când noua polivalentă va fi gata (dacă va fi gata), bătrâna Polivalentă din Tineretului va duce greul organizării competițiilor de echipă din Capitală, în timp ce tot baschetul s-a mutat la BTArena din Cluj-Napoca.  

*foto: facebook Steaua București Baschet

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate