Stiri

EXCLUSIV. Alin Radu: "Vreau să îmi fac un nume în baschet"

Adrian Cojocaru

Adrian Cojocaru
21.03.2011

Nu e nici Sir, nici Lord. Poate doar în discuţii. E tânăr, nu a avut performanţe uriaşe ca jucător, dar e extrem de ambiţios. A plecat în patria fotbalului, a rugby-ului şi a crickett-ului să îi ajute pe englezi să descopere savoarea baschetului. Alexandru (zis Alin) Radu e un tânăr antrenor român care a plecat să înveţe şi să îi înveţe pe britanici "spiritul jocului".

De pe malurile Jijiei, în inima Regatului

Alin Radu are 36 de ani şi vine din Iaşi. A luat repede mingea de baschet în braţe. "Am jucat la Poli de când mă ştiu". A făcut-o în mod profesionist din 1993 până în 2000. Un jucător constant, nu a fost vreun superstar, dar şi-a văzut mereu de treabă şi a ajuns unul dintre cei mai vechi oameni din echipă. Cea mai mare performanţă a sa a venit în vremea când Dragan Petricevic a pregătit echipa. Medalia de bronz la finalul unui sezon nesperat de bun pentru moldoveni. Tot de Petricevic avea să se lege oarecum şi cariera sa în viitor. Apoi, în 2000, a fost ţinut departe de teren timp de aproape un an din cauza unei accidentări. După care, la 26 de ani, Alin Radu a primit responsabilităţi mărite.

Lansat de Dragan Petricevic

Antrenorul bosniac s-a gândit să îl folosească pe Alin şi i-a oferit postul de secund. "Era în vară. Nu revenisem de mult şi domnul Petricevic m-a rugat să îl ajut, să îi fiu secund, mai ales că eram de mult la echipă. A fost o veste care m-a bucurat foarte mult. Pot să spun că alături de Dan Pavelescu, antrenorul cu care am debutat şi de care îmi e legată cariera de jucător, domnul Petricevic este unul dintre modelele mele. Din păcate eu am prins doar finalul şederii sale la Iaşi. Am fost numit secund în august, iar el a plecat apoi în octombrie. Îl respect foarte mult şi am ce învăţa de la un om ca el, de accea am şi încercat să stau de vorbă cu el acum când am venit în ţară".

Alin Radu s-a întors pentru câteva zile în România pentru a participa la o întrunire importantă, un master în baschet. Aşa am reuşit să stăm de vorbă cu el.

Ar trebui să clarificăm şi povestea cu numele. În acte e trecut Alexandru Radu, dar toată lumea îl ştie drept Alin. De unde? "Înainte să mă nasc eu, mama îşi dorea foarte tare o fată şi vroia să îi pună numele Alina. Nu a fost să fie şi am venit eu, aşa că m-a trecut Alex, dar mi-a spus Alin. Şi fraţii mei mă strigau la fel şi uite aşa, dacă întrebi de Alex Radu nu prea ştie nimeni, dar când spui Alin...".

O dată "momit" cu postul de secund, lui Alin Radu a început să îi placă. A lăsat jocul din teren pentru munca de pe bancă. A antrenat la CSS Unirea Iaşi la grupele de copii, apoi a fost antrenor la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport "Al. I. Cuza" cu care a ieşit pe locurile 2 şi 3 la campionatele universitare. Apoi, în 2001... a trecut Canalul Mânecii şi a aterizat în patria ceaiului.

Începutul în cartier

Povestea din Anglia nu a început direct în baschet. A plecat cu gândul să predea sport şi a reuşit să prindă un post de profesor la Harrogate, o localitate micuţă din Albion. Apoi, pentru că şi asta e o carieră, şi-a dorit mai mult. A pornit spre Newcastle, să facă un master, decizie care s-a dovedit mai apoi crucială. Ce a urmat... "M-am dus acolo la Universitate şi am zis să văd dacă găsesc ceva de lucru pe baschet, pentru că îmi era dor şi asta ştiam să fac cel mai bine. La ei, cum fotbalul e sportul rege nu prea găseşti aşa uşor, mai ales baschet, un sport în care abia au scris A,B,C-ul. Sunt însă foarte dornici să dezvolte acest sport şi aşa mi s-a propus să merg în cartier, în zona Newcastle, într-o locaţie numită North Shields şi să observ acolo copii şi tineri cu calităţi şi perspective. Şi uite aşa am ajuns din nou în baschet", povesteşte Alin debutul său în meserie. "În toată zona Newcastle-ului aveau astfel de oameni, iar la grupa mea erau la început 10-15 copii, apoi am ajuns în scurt timp la 100. A fost o experienţă foarte plăcută".

Din nord, în inima Regatului

A stat 6 ani la North Shields. Apoi s-a decis că vrea mai mult. Era deja obişnuit cu vremea mohorâtă, cu calmul englezesc şi cu obişnuitul ceai de la ora 5. A pornit în jos, dar doar pe hartă. Nu a abandonat studiile şi aşa a ajuns să predea la Universitatea din Worcester, un oraş aflat aproape de centrul Angliei, între Manchester şi Birmingham. Acolo avea să înceapă cu adevărat munca de antrenor. Se mândreşte la fel de mult cu titlul de "lector" şi "curs lider" al Master in European Basketball Coaching Science. "E un master foarte important. Britanicii pregătesc foarte bine viitorul acestui sport. E o colaborare a Universităţii din Worcester cu federaţia din Lituania, cu care avem relaţii strânse. Un curs sub egida FIBA". În mai 2010, a intrat cu acte şi în lumea echipei Worcester Wolves, trupa de baschet a universităţii.

Secundul selecţionerului

La fel ca în România, Alin Radu a avut şansa de a fi luat sub aripa unui tehnician important. Paul James, selecţionerul naţionalei de baschet masculin a Angliei l-a primit lângă el pe banca echipei Worcester Wolves. Secund aşadar la o echipă din prima ligă engleză, BBL. Sistemul din cadrul clubului e unul complex, chiar dacă britanicii nu sunt la nivelul României în istoria acestui sport. Însă ne-au întrecut deja la organizare. Universitatea are 3 echipe de băieţi şi una de fete, plus grupele aferente de copii.

Alin e aşadar secund la echipa de prima ligă. Însă orarul său s-a aglomerat rapid. "Aici e o strategie uniformă, în sensul că ce se joacă la echipa mare se joacă şi până la cele mai mici grupe de copii". Aşa că trebuia să se ocupe împreună cu Paul James şi de echipa a doua. Tot ca secund. A primit însă credit din partea clubului şi a mai luat în CV o sarcină.

Secund la băieţi, principal la fete

Cum Worcester Wolves încearcă să aducă baschetul la un nivel cât mai mare, nu au neglijat nici partea... feminină a poveştii. Preocupat cu treburile primelor două echipe de băieţi şi cu Masterul european, Alin a primit apoi şansa de a demonstra că e capabil să conducă singur o echipă. A fost numit antrenor principal al echipei de baschet feminin a clubului. Antrenor al "lupoaicelor", formaţie faţă de care s-a ataşat rapid. "La fete e ceva deosebit. Echipa evoluează în Divizia B, dar anul trecut am avut un sezon fantastic şi am fost foarte aproape de promovare. Am ajuns printre primele echipe spre finalul campionatului şi totul s-a decis la meciurile directe. Am pierdut însă o partidă, nu prea ne-au ajutat rezultatele şi am ratat şansa de a realiza o performanţă. Până la urmă am încheiat pe locul 4, la egalitate cu locul 3. La anul ţintim însă promovarea în Liga BBL (prima ligă) şi sunt încrezător că vom reuşi". Alin se mândreşte cu echipa sa de fete şi spune că sunt mai ascultătoare şi mai dornice să înveţe decât băieţii.

A publicat o carte

După ce a absorbit ca un burete informaţii, Alin s-a hotărât apoi să le transcrie pe hârtie. Având şi experienţa didactică, a publicat prima sa carte dedicată baschetului, "Basketball - A guide to Skills, Technique and Tactics". E un volum cu care se mândreşte, deşi nu îl flutură sub nas interlocutorului. Povesteşte şi cum stau lucrurile la nivel de antrenori în Anglia. "Aici se pune un accent foarte mare pe pregătirea şi formarea antrenorilor. Este o problemă şi englezii încearcă să o rezolve. De aceea participăm şi la aceste mastere, îşi adună informaţii de unde pot şi sunt foarte deschişi. De exemplu, acum la Olimpiada din 2012 Anglia a primit din partea FIBA dreptul de a participa direct, iar asta îi va ajuta foarte mult. Înseamnă dezvoltare şi în câţiva ani vor ajunge mai sus".

Licenţă în 2 zile!

Un lucru inedit reiese apoi din discuţie. În Anglia, licenţa de antrenor secund se obţine în... 2 zile! "Aşa e, e un lucru ciudat, dar ei fac asta ca să încurajeze şi să promoveze acest sport. Practic oricine doreşte, indiferent că are sau nu legătură cu baschetul. Face un curs de 2 zile şi apoi poate fi antrenor secund la o echipă. E totuşi cam puţin şi şi-au dat şi ei seama de asta, iar în viitor pregătesc o nouă regulă. Va trebui ca cei care vor să devină antrenori să urmeze un curs de 3 ani în loc de 2 zile. Chiar şi soţia mea a absolvit acest curs, deşi ea a jucat handbal toată viaţa". Nu este însă şi cazul lui Alin Radu, care avea licenţă încă din România.

Americanii fac legea în teren

Alin povesteşte şi cum stau lucrurile la echipă. Worcester Wolves joacă aşadar în BBL League, prima divizie britanică. Sunt 10 echipe englezeşti şi una din Scoţia. "Lupii" sunt o formaţie de mijlocul clasamentului, dar asta şi pentru că sunt în plină campanie de transformare. "Au pus cărămizile bazei şi acum încep să construiască spre sus. Primele 8 clasate merg în play-off, iar în campionatul care începe la sfârşitul lui septembrie se joacă de 4 ori împotriva fiecărui adversar". L-am întrebat apoi cum sunt jucătorii din BBL ca nivel. "Majoritatea sunt americani. Dar sunt şi câţiva lituanieni, mulţi jucători bunicei. Nu sunt vedete, dar am avut 3 lituaniei în echipă care au ajuns în campionate puternice. Unul a ajuns în Spania, unul la Armani Jeans Milano şi unul în NBA".

Planul Lupilor e unul de viitor. Construiesc cu grijă viitorul echipelor de U18 şi U16 care să spijine apoi activitatea echipei de prima ligă. Worcester Wolves ţinteşte să ajungă în vârful campionatului în viitorul apropiat.

Legat încă de copii

Alin se ocupă şi de cei mai mici dintre jucătorii de baschet. Copiii încep să vină tot mai mulţi şi la baschet, chiar dacă deocamdată vin... să se distreze. "E o chestie cu copilaşii. Avem antrenament cu ei o dată pe săptămână, dar nu sunt foarte preocupaţi de baschet. Ei vin mai mult să socializeze. Mereu le spun că trebuie să ne mai şi antrenăm. Pentru ei e o distracţie deocamdată".

Trece înapoi Canalul?

E evident că şi Alin Radu la rândul său îşi clădeşte viitorul. Pas cu pas. Cu multă răbdare. Îl întreb apoi dacă are de gând să revină în România şi să pună în practică ceea ce învaţă în Albion. "Sigur, e o variantă pe care o iau în calcul, însă ştii cum e, deocamdată am început câteva proiecte importante acolo. Mai ales acest master european în baschet. E foarte important şi vreau să îmi duc treaba până la capăt. Deocamdată vreau să rămân în Anglia să îmi fac un nume. Apoi, orice e posibil. Ţin în continuare legătura cu foştii colegi din ţară. Cu Eugen Ilie de la Otopeni sunt prieten foarte bun şi mai discutăm. Eu îi spun ce e pe aici, el mă ţine la curent cu lucrurile din campionat. Urmăresc şi pe site-ul Federaţie şi pe totalbaschet.ro ce se întâmplă. Dar deocamdată, planurile mele sunt legate de Anglia. Vreau să promovez în sezonul viitor cu echipa de fete în prima ligă şi să continuu munca alături de Paul James la echipele de băieţi".

Mesaj pentru ieşeni

Fiind sentimental ataşat definitiv de Poli Iaşi, îl rog să transmită un mesaj pentru fanii moldoveni. Zâmbeşte şi spune cu mult optimist că "trebuie să aibă încredere în echipă şi să îi încurajeze mereu pe băieţi pentru că doar aşa echipa poate avea performanţe. Ştiu că acum rezultatele nu sunt cele mai deosebite, dar jucătorii muncesc mult şi cred că va fi bine. S-a văzut asta când a fost Dragan la echipă şi la transmit suporterilor să aibă încredere în băieţi pentru că doar împreună pot avea din nou rezultate".

Alin Radu s-a întors după acest interviu în Anglia şi va reveni din nou în România la vară. Între timp încearcă să îşi creeze propria poveste de succes. Deocamdată, e un subiect "de urmărit" de orice regizor care vrea să proiecteze un film excelent.

INEDIT

- în prezent, în Anglia poţi obţine licenţa de antrenor secund în 2 zile

- echipele fac deplasarea doar în ziua meciului, iar pe drum se opresc de fiecare dată la McDonalds pentru... masă

- campionatul are 11 echipe, iar 8 merg în play-off. Niciuna nu retrogradează

- Worcester Wolves va avea o sală nouă de 2000 de locuri, construită special pentru naţionala Lituaniei care se va pregăti acolo în cantonamentul dinaintea Jocurilor Olimpice din 2012

- sala va avea tribună retractabilă, iar când aceasta va fi acţionată, sala va dispune de două terenuri alăturate

- copiii vin deocamdată la antrenamentul săptămânal să... socializeze

- Anglia s-a calificat din oficiu la JO de la Londra

- majoritatea jucătorilor din campionatul englez sunt... americani

- site-ul echipei, worcesterwolves.com rivalizează cu cele ale cluburilor româneşti ca şi calitate a informaţiei

 

sursa foto: www.worcesterwolves.com

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate