Stiri

EXCLUSIV. Dragan Petricevic vorbește despre clinicul de la Klaipeda, diverse cu și din baschetul românesc

Adrian Micinic, Foto: Andor Marton

Adrian Micinic, Foto: Andor Marton
30.07.2011

Dragan Petricevic. Unul dintre cei mai importanți antrenori care au activat în baschetul românesc din 1990 și până în prezent și fără îndoială cel mai longeviv tehnician străin, unul care a lucrat în Divizia A între 1995 și 2011.

TotalBaschet vă oferă un amplu interviu cu antrenorul care a adus primul titlu de campioană națională echipelor din Arad și Ploiești, respectiv prima cupă națională din palmaresul echipei de baschet masculin a Timișoarei.

Dialogul cu domnul Petricevic a demarat pe marginea unui subiect prea puțin mediatizat în baschetul românesc. Modul prin care antrenorii de formează, studiază pentru a se perfecționa și cum dobândesc cunoștințe din tainele meseriei.

Astfel, Dragan Petricevic va participa, în calitate de lector (!) la Clinicul Internațional pentru Antrenori ce va avea loc între 2 și 5 august anul curent în localitatea lituaniană Klaipeda. Așadar, un antrenor care a făcut carieră în România va susține două lecții pentru antrenorii care lucrează într-o țară situată pe locul 5 în ierarhia FIBA la nivel de seniori în baschetul masculin, fiind a 3-a țară europeană pe această listă după Spania și Grecia.


Reporter: Cum au ajuns reprezentanții Asociației Antrenoriloe de Baschet din Lituania la dumneavoastră pentru a vă invita să participați în calitate de lector la acest seminar?
Dragan Petricevic: Alin Alexandru Radu, antrenor la Worchester University din Marea Britanie m-a recomandat. Radu mi-a fost antrenor secund pentru o scurtă perioadă la Iași, dar în pofida perioadei scurte a fost o experiență deosebită pentru amândoi. Dovadă faptul că el m-a recomandat pentru acest seminar în condițiile în care universitatea la care lucrează deține un program ghidat de către FIBA Europe.
Astfel, în luna august, în Lituania se desfășoara cursuri ale școlii de antrenori organizată de FIBA Europe la care printre colaboratori se numără Worchester University. Radu a avut întrevederi cu Dr. Nerijus Masiulis, secretarul general al Asociației Antrenorilor de Baschet din Lituania.
În voi ruga pe Alin Radu să mă asiste la prezentarea lecțiilor de la seminarul din Lituania. Asta cu atât mai mult cu cât fiind profesor la o universitate britanică cu siguranță se descurcă mult mai bine în limba engleză decât mine.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră această onoare? Ați mai participat la astfel de seminarii în calitate de lector?
Dragan Petricevic: Nu la un asemenea nivel. Trebuie să țineți cont de faptul că vorbim despre Lituania, o țară cu școală tradițională de baschet și cu rezultate importante atât la juniori cât și la nivel de seniori. Vorbim despre țara care a obținut medalia de bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial de baschet masculin.
Inițial eu am fost pe un post de 'backup' dar în cele din urmă am fost invitat pentru a prezenta o lecție teoretică și una practică. 

Reporter: În această vară ați mai participat la un seminar.
Dragan Petricevic: Da, în calitate de cursant. Am fost prezent împreună cu un număr important de antrenori români la seminarul organizat de Asociația Antrenorilor din Serbia și la care lectori au fost Zeljko Obradovic, Svetislav Pesic, Dusan Ivkovic.

Reporter: În programul prezentat de organizatorii seminarului se evidențiază un nume legendar al baschetului european, Božidar Maljković, câștigător al Euroligii în patru rânduri cu trei echipe diferite, actualmente antrenorul principal al echipei naționale a Sloveniei.
Dragan Petricevic: În primul rând am remarcat cu amuzament că am fost botezat de lituanieni în Draganas Petricevicius (râde).
Seminarul va avea lectori din rândul antrenorilor cu renume atât la nivel de seniori cât și la juvenil. Alături de Maljković, care este un nume uriaș în baschetul din Europa, va participa și Kazys Maksvytis, antrenorul echipei naționale U19 a Lituaniei, campioană mondială în acest an.

Reporter: Ce lecții veți preda cursanților la acest seminar?
Dragan Petricevic: Am pregătit o lecție teoretică și una practică. Prima, cea teoretică va avea loc miercuri, pe 3 august, care se referă la pregătirea carierei jucătorilor, începând de la vârsta de 12 ani și până la atingerea senioratului. Aceasta va fi dedicată în exclusivitate acelor antrenori care sunt vorbitori de limba engleză.
Lecția practică va avea loc joi, 4 august, este intitulată "transition offense" care se va axa pe aplicarea așa numitei situații de "mismatch". Voi explica situațiile de blocaj ofensiv în momente ale jocului când defensiva nu este așezată, așa numitele situații de "early offense".

Reporter: Aveți cunoștință de participarea, ori intenția de participare a unui sau mai multor antrenori români la acest seminar?
Dragan Petricevic: Cu excepția lui Alin Radu, care va fi prezent, așa cum v-am spus, la Școala de antrenori organizată sub egida FIBA Europe, nu vor fi alți antrenori români. Știu că la un moment dat Alin Guță, de la Giurgiu, ar fi dorit să vină dar din câte am înțeles nu poate să ajungă. Dacă bine știu el este angajat la primăria din Giurgiu și nu poate participa la acest seminar întrucât se va desfășura în cursul săptămânii, începe marți și se termină vineri.
De asemenea, am discutat cu Dragoș Curtifan, de la echipa Labradors Târgu-Mureș, însă el a participat în această vară la seminarul organizat de Euroligă.
Am insistat, și o voi face și la fața locului, să fiu prezentat în calitate de antrenor bosniac-român pentru că eu mă simt în egală măsură un antrenor român. De fapt și organizatorii știu că cea mai importantă parte a carierei mele s-a derulat în România cu scurte experiențe în Bosnia, Serbia și Bahrain.

Reporter: Cât este de costisitoare participarea la un asemenea seminar pentru un cursant?
Dragan Petricevic: Cel din Lituania cuprinde mai multe oferte, în funcție de hotelul la care curanții aleg să se cazeze. Suma totală se ridică undeva între 440-480 euro.
În schimb, seminariile de acest organizate în Serbia sunt mult mai ieftine, aproximativ 60 euro, dar acelea sunt obligatorii pentru antrenorii sârbi.

De notat că în taxa de participare la seminar sunt incluse și biletele de intrare la meciurile turneului internațional de pregătire rezervat echipelor naționale de seniori ale Lituaniei, Letoniei și Sloveniei.

Discuția cu Dragan Petricevic a alunecat spre alte subiecte, mai apropiate de baschetul românesc. Fostul antrenor al echipei BC Timișoara a fost prezent în localitatea sa de baștină, Sarajevo, pe perioada desfășurării Campionatului European U20 masculin - Divizia B, acolo unde România s-a clasat a 15-a.


Reporter: Ce impresia v-a lăsat Campionatul European de tineret - Divizia B din acest an?
Dragan Petricevic: Nivelul baschetului la această competiție mi se pare în scădere. În urmă cu patru ani am fost antrenorul naționalei de tineret la același eveniment, desfășurat la acea vreme în Polonia. Atunci au jucat niște baschetbaliști care ulterior au ajuns în NBA sau Euroligă. Vorbim despre Jonas Jerebko, Vladimir Dasic, Dan Clark sau Oleksandr Kolchenko.
De această dată cu excepția lui Tornike Shengelia nu am remarcat jucători capabili să pătrundă în crema baschetului european.

Reporter: Cum apreciați prestația echipei naționale a României la acest turneu?
Dragan Petricevic: Una meritorie. Au avut adversari puternici și totuși au terminat grupa preliminară cu un bilanț pozitiv, 3-2. Nu cred că puteau intra în grupa 1-8, pentru că s-a dovedit la urmă, Georgia și Estonia, adversarele României în grupa preliminară, au promovat. Cred însă că ar fi meritat să intre în turneul 9-12.

Reporter: Pe cine ați remarcat din echipa noastră?
Dragan Petricevic: Același Bogdan Țibârnă, la fel ca și anul trecut. De asemenea mi-a plăcut jocul lui Vlad Corpodean. Deși nu a are o statură impresionantă, Lucian Chirof a luptat și a dat un exemplu de seriozitate și dăruire în joc. Mi-a plăcut și George Toth, care sunt de părere că va avea o bună șansă să progreseze în următorul sezon la Timișoara.

Reporter: Ce a lipsit României la acest eveniment?
Dragan Petricevic: A avut un singur conducător de joc în Ciprian Țelinoiu. Aș remarca absențele lui Octavian Crainic și Baris Aktas.


Interviul nu putea să se încheie fără să parcurgem situația actuală a lui Petricevic.


Reporter: Care este următorul pas al dumneavoastră după seminarul de la Klaipeda?
Dragan Petricevic: Îmi voi continua vacanța prelungită (râde).

Reporter: Să înțelegem așadar că nu ați semnat nimic sau nu sunteți în negocieri pentru preluarea unei echipe?
Dragan Petricevic: Au fost anumite discuții dar nu s-au concretizat.
Mi-a fost prezentat proiectul echipei din Giurgiu, care tocmai a promovat în Divizia A. Vreau să spun că mi-a plăcut ce mi s-a prezentat și atitudinea conducerii, una extrem de apropiată de sport. Pe această cale doresc să mulțumesc celor de la Giurgiu pentru că s-au gândit la mine și că au fost extrem de amabili dar am refuzat pentru că în momentul de față am planuri în străinătate.

Reporter: Asta înseamnă că doriți să lucrați temporar în alt mediu sau este o ruptură definitivă de baschetul din România.
Dragan Petricevic: Nu este o ruptură definitivă. Cel puțin din punctul meu de vedere există deschidere pentru o eventuală viitoare colaborare în baschetul românesc. Sper că și cei din baschetul românesc să aibă deschidere spe o viitoare colaborare cu mine.
Cert este că în momentul de față, prin faptul că m-am stabilit la Timișoara și că am rămas fără postul de antrenor al echipei locale m-a afectat puțin.

Reporter: Dacă am ajuns la acest subiect, spuneți-ne ce părere aveți acum, la rece, despre sezonul Timișoarei în Divizia A? Deși s-a concretizat prea târziu, sezonul 2010/11 anunța să fie unul promițător pentru fanii baschetului de pe Bega.
Dragan Petricevic: Din punctul meu de vedere a fost un sezon de tranziție și care nu cred că trebuia să se încheie prin înlăturarea mea. Din punctul meu de vedere trebuia să continuăm tocmai pentru că a fost un sezon de tranziție la Timișoara din toate punctele de vedere. Dar un sezon modest a șters cu buretele patru ani de rezultate pozitive în care echipa a crescut prin rezultatele obținute.

Reporter: Ce anume a condus la ratarea calificării în playoff și a eliminării premature din cupă, unde Timișoara devenise o specialistă?
Dragan Petricevic: Tot ce s-a întâmplat la echipă a afectat lucrurile. La început s-a vorbit că vor exista condiții optime performanței dacă eu voi rămâne alături de echipă. Apoi, în câteva luni, situația s-a schimbat și mi s-a spus că eu sunt problema, echipa urmând să se bucure de aceleași condiții în continuare numai dacă voi pleca.
Adevărul este că la echipa din Timișoara, în ultimul an, au apărut oameni care înainte nu au avut nicio tangență cu baschetul. Prin experiența acumulată îmi vine greu să credă că acei oameni au devenit mari specialiști în administrarea și conducerea unei echipe de baschet într-un timp atât de scurt.
Dar eu nu vreau să vorbesc prea mult despre echipa și conducerea clubului din Timișoara pentru că orice aș declara se poate interpreta în fel și chip.

Reporter: Doriți totuși să transmiteți ceva conducerii clubului din Timișoara?
Dragan Petricevic: Le urez mult succes și îmi doresc să se repete rezultatele obținute în ultimii cinci ani. Și aici mă refer în primul rând la munca jucătorilor, care au făcut sacrificii știute doar de mine, ei și câteva persoane foarte apropiate.

Reporter: Există premisele unei echipe de succes la Timișoara în sezonul următor.
Dragan Petricevic: Vor avea condiții mult mai bune la echipă. Dar asta înseamnă progres și este ceva benefic. Este firesc ca după obținerea unor rezultate nemaiîntâlnite o echipă să beneficieze de o serie de avantaje. Repet, acesta este progres și foarte benefic.

Reporter: Referitor la noua echipă a Timișoarei, în staff-ul tenic a fost co-optat Milorad Perovic, fostul antrenor al echipei Rapid București în meciul de tristă amintire din playoff-ul ediției 2007/08 a Diviziei A, când a izbucnit o bătaie generală în care au fost implicați jucătorii celor două echipe, o parte dintre oficiali și chiar spectatorii prezenți la Sala Constantin Jude.
Dragan Petricevic: Ceea ce s-a întâmplat atunci este regretabil, dar aș vrea să cred că cei implicați în acel conflict au plătit pentru greșelile lor și mai ales că au învățat din ele. Dacă îmi amintesc bine și Bogdan Popescu a jucat la Rapid în acea perioadă, deci și pe el îl puteți adăuga în ecuație. Însă, eu cred că fiecare a încercat să-și facă treaba și cu toții încercăm să facem totul pentru a învinge în teren. Din păcate se întâmple și evenimente reprobabile dar cred că Perovic și Popescu trebuie lăsați să lucreze în liniște pentru a face tot posibilul să aducă victorii Timișoarei.
În ceea ce îl privește pe Milorad Perovic mi se pare un antrenor care îl poate ajuta mult pe Predrag Badnjarevic, pe care îl cunosc bine și din postura de antrenor asistent va fi util Timișoarei. Experiența de la Cluj pe un post similar cred că este un exemplu elocvent în acest sens.

Reporter: Cum vi se pare faptul că Timișoara va avea doi antrenori străini pe bancă în următorul sezon? În țări precum Rusia acest lucru este interzis, un antrenor principal străin având obligația de a se înconjura de tehnicieni autohtoni.
Dragan Petricevic: Nu cunosc acest aspect. Nu știu ce prevede regulamentul în cazul Diviziei A. Oricum, BC Timișoara va avea echipă la Divizia B și în plus nu știu cum îl vor încadra pe Perovic în organigrama clubului. Dar există un colectiv de antrenori autohtoni la Timișoara, precum fostul meu secund Bota sau domnul Andreicovici.

Reporter: În final, spuneți-mi cât este de dificil să mulțumești publicul bănățean?
Dragan Petricevic: Este un public extraordinar. Pe de o parte e foarte greu să ajungi în inimile suporterilor timișoreni, dar odată ajuns acolo obții un cu totul alt statut. Eu mă mândresc că am reușit să pătrund în inimile lor și acest lucru l-am simțit de fiecare dată când au venit în tribune la meciurile echipei.
Îi doresc și lui Badnjarevic același lucru dar numai prin muncă și rezultate va reuși să mulțumească și să se facă îndrăgit de public. Dacă nu va reuși el tot trebuie respectat pentru activitatea depusă, chiar dacă nu va intra în inimile oamenilor din Timișoara.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate