CN U13 - Componența și locul de desfășurare al grupelor din cadrul Turneul 2
4 ani în urmăAndra Mandache, înaintea meciului din EuroCup: „În campionat nu au posibilitatea să-și folosească toate străinele”
4 ani în urmăBCM U Pitești câștigă a doua partidă consecutivă în propria arenă
4 ani în urmăSCM Timișoara, victorie categorică împotriva lui CSM Târgu Jiu
4 ani în urmăBC CSU Sibiu trece în mod clar și de CSM Focșani
4 ani în urmă18 SELECTIONATI-------> 12 REPREZENTANTI=ECHIPA NATIONALA
Traditia este fondul acestei formule de pregatire a selectionatelor Nationale.
Ne-am gandit sa studiem acest subiect fundamental de pregatire al echipelor nationale.
Nu ne este clar care sunt pricipiile de baza in selectionarea si formarea echipelor reprezentative.
Sa fie:
- Stilul de joc, filozofia conceptionala a antrenorului?
- Jucatori care stau la dispozitia antrenorului in acea perioada?
- Stilul de joc in zona geografica in care se desfasoara competitia?
- Adaptarea lotului la adversar? (de exemplu jucatori dominant - adversari foarte inalti)
- Optiunile A) apararea agresiva pe tot terenul si atac bazat pe actiuni individuale si contraatac sau B) Aparare compacta (zona), atac pozitional cu tendinta de a pastra mingea? - ACESTE 2 ARME TACTICE SUNT STRICT NECESARE INTR-UN TURNEU PRELUNGIT SI IN CAZUL IN CARE NU CUNOSTI SUFICIENT ADVERSARII
Ca sa raspundem la toate aceste intrebari, la Academia de Baschet am sustinut colocvii si discutii si am ajuns la concluzia ca trebuie creat un laborator in care sa fie studiata aceasta problema.
Laboratorul trebuie sa fie format din:
- Forul de conducere, de studiu si concluzionare
- 3 antrenori cu antrenori secunzi (studenti la scoala de antrenori) care vor selectiona echipa preferata
- 26 de jucatori
Fiecare antrenor va avea la dispozitie o zi cu 2 antrenamente la finalul careia trebuie sa prezinte lista cu cei 18 jucatori selectionati.
La sfarsitul experimentului avem 3 echipe care au fost selectionate de catre cei 3 antrenori cu ajutorii lor. Aceste liste sunt secrete. Nimeni nu cunoaste continutul listelor cu selectionatii, nici jucatorii, nici antrenorii.
Forul de conducere va primi listele si le va studia.
Cati jucatori au fost selectionati de toti cei 3 antrenori?
Care sunt diferentele principale in selectie?
Cum a fost aplicat principiu STILUL DE JOC SI FILOZOFIA TEHNICO TACTICA INDIVIDUALA SI DE ECHIPA A FICARUI ANTRENOR?
S-a alcatuit o echipa specifica turneului in care va participa? (in functie de adversari si de etapele de calificare - Timp si locul desfasurari)
Invataturile si concluziile dupa acest prim experiement au condus la experimentul nr.2:
De la lotul de 18 jucatori la costruirea Echipa de aur
(12 reprezentanti cu potentialul cel mai ridicat dintre jucatorii selectionati)
Aceasta echipa va fi produsul caracteristic talentului, temperamentului si orientarii jucatorilor si a stilului de joc si filozofiei fiecarui antrenor in parte.
Una din concluziile organizatorice este aceea ca este mai nimerit sa se inceapa procesul de construire a echipei de la 16 jucatori si nu 18. De asemenea trebuie redus la minimum timpul de formare al Echipei de aur (12 jucatori). Este nevoie de hotarari BRICI, care sa traga la tinta, hotarari cateodata dure, dar eficace de a elibera jucatori si antrenori si toata gasca de barfe si presiuni neconstructive..
EXPERIMENTUL NR. -2-
Crearea, formarea ECHIPEI DE AUR (numesc echipa de aur deoarece este simbolul nobletii nationale)
Vom lucra dupa acelasi model ca in experimentul nr. -1-
Fiecare antrenor va lua lotul de 16 jucatori pe care l-a selectionat in primul experiment. Va avea la dispozitie o zi de verificare, 2 antrenamente si va prezenta lista de 12 selectionati pe posturi si motivarea selectiei. Atentie, listele vor fi publice!
Dupa afisarea celor 3 liste cu motivarea selectiei vor fi 3 zile in care toti tehnicienii, doctorii psihologii, preparatorii fizici, ziaristii si organizatorii pot trimite comentariile si opinile lor forului de conducere a experimentului.
Tot materialul a fost centralizat, studiat si s-a trecut la gasirea principalelor modele si a filozofiei conceptuale a impartasirii si interpretarii procesului de selectie.
Tot acest material a fost redactat si prezentat la SIMPOZIONUL LA CARE AU FOST INVITATI TOTI PARTICIPANTII LA ACEST EXPERIMENT.
Dezbaterile si prezentarea de remarci si conceptii referitoare la experimentul 18 (16) selectionati, 12 reprezentanti = echipa nationala
Am cetralizat si redactat cele mai reprezentative MODELE, SISTEME, PRACTICI, IDEI NECONVENTIONALE, CRITERII DE SELECTIE:
- Competenta solutionari in functie de timp si scor
- Complexul de calitati si insusiri moral volitive, intelectuale, trasaturi de caracter (specifice baschetului) tactice, tehnice individuale si de echipa
- Timer biologic, intelectual capacitatea de a schimba ritmul, sistemul si influenta personala asupra echipei in diferite situatii de pe teren si aplicarea cu precizie a hotararilor si deciziilor antrenorului
Aceaste concepte in selectionare reprezinta o revolutie in deciziile de alegerea a jucatorilor. O prizma care se refera la calitati si talent, care este dificil de remarcat si este bazat pe calitati intelectuale si de conceptie tactica care sunt necesare in baschetul modern.
S-a ajuns la model de selectie si alcatuirii a echipei nationale.
Este vorba de echipele U16, U18 si U20, baieti si fete.
Pentru reprezentativele de seniori nu s-a putut forma un model al selectiei. Problemele nu sunt de stiinta si competenta simpozionului nostru. La seniori nu se pot intocmi astfel de modele din mai multe cauze, printre care:
- Factorul financiar pe masa si pe subt masa ramane un mare necunoscut
- Participarea strainilor este o mare enigma ne sanatoasa
- Presiuni politice si de ego.
Modelul pentru echipele U16, U18, U20
La fiecare lot trebuie numita echipa tehnica: ANTRENORI, ORGANIZATORI, PREPARTORI FIZICI cu UN AN JUMATATE inaintea competitiei. Aceasta echipa se va intruni impreuna cu oamenii federatiei si vor intocmi programul de pregatire, cunoscand adversarii si locul de desfasurare al competitiei.
Antrenorii vor incepe informarea si cunoasterea jucatorilor care au potential de selectie, vor asista la jocuri si antrenamente, vor lua legatura cu antrenorii acestor jucatori.
Inceperea cantonamentelor si a jocurilor de antrenament trebuie planificate din timp.
Se incepe activitatea cu un lot de16 jucatori si inainte cu 35 de zile de competitie se fixeaza echipa de 12+1, unul care este anuntat ca se antreneaza si in caz ca un jucator din echipa nu se deplaseaza, el va pleca. Aceasta da jucatorilor siguranta ca ei trebuie sa fie respeonsabili si sa faca treaba. Antrenorii evita astfel barfele si presiunile si se pot concentra asupra muncii lor.
In selectie si formarea echipei U 16 sunt cele mai multe probleme de rezolvat deoarece nu sunt destule date si informatii referitoare la evolutia lor. Este urgenta formarea unei BAZE DE DATE care sa cuprinda informatii si statistici relevante evolutiei lor. Se recomanda inceperea selectiei jucatorilor prin tabere de pregatire si formarea unei echipe ai carei membri vor fi urmariti prin intocmirea unei fise personale cu statistici si particularitati de comportare si caracter, trasaturi de personalitate. Aceasta actiune este bine sa inceapa la varsta de 14 ani.
Echipa de aur
Iata ce calitati trebuie sa aiba jucatorii unei echipe nationale care isi doreste sa dezolte un atac rapid si o aparare agresiva pe tot terenul, cu dublaj la minge:
Primii 5 | |
Pozitia 1 | Jucator cu entuziasm in aparare, impinge atacul la limita |
Pozitia 2 | Apara la interceptie (intercepteaza in medie 4 mingi) Atac – Scorer, bun pasator |
Pozitia 3 | Regele apararii (se apara intotdeuna la atacantul advers cel mai periculos) Atacant intermediar intre fundasi si pivoti, patrunde si paseaza eficace |
Pozitia 4 | Apararea in colectiv (Acopera gaurile), marcheaza din afara semicercului (3 puncte), patrunde eficace, joaca si post 5 |
Pozitia 5 | Aparare dura, obsesiva. Mobil, domina sub cos, combinativ in atac |
Rezerve | |
Al 6-lea jucator |
Jucatorul CHEIE, are clar-viziunea sa intre, sa imbunatateasca jocul si sa rastoarne rezultatul |
Al 7-lea jucator | Centru (pozitia 5) Aparare eficienta impotriva jucatorilor inalti. Atac pozitional cu tehnica buna in aceasta pozitie |
Al 8-lea jucator | Conducator de joc. Cerebral, organizeaza aparari combinate. In atac stie sa coordoneze atac pozitional si stie sa pastreze mingia cand timpul si scorul o cere |
Al 9-lea jucător | Pozitiile 2-3 |
Al 10-lea jucator |
Jucator pentru misiuni speciale, specializat in a neutraliza scorerul advers, in a obstructiona PG advers. Atac - sa blocheze creind pozitii favorabile Ganditi-va la un adversar care a prins o zi (ne)buna. Mai sunt 10 minute, il bagi pe acest jucator care neutralizeaza total pe inamicul nr -1- Ati castigat jocul. |
Jucatorii 11 si 12 | Jucatori de viitor, luati la lot pentru a capata stiinta si experienta |
Acesti 12 jucatori stiu sa joace dupa necesitate: aparare agresiva, atac rapid si aparare aglomerata cu flotare, atac pozitional prelungit.
Prin aceste unelte tactice ne acomodam adversarului si poate il surprindem.
Eu sper ca cititorii nostri vor insusi cateva idei, iar antrenorii vor aplica cate ceva din acest studiu care a fost pregatit cu grija si cunostinte profesionale.
Jucatorul CHEIE, are clar-viziunea sa intre, sa imbunatateasca jocul si sa rastoarne rezultatul
2 comentarii la aceasta stire:
profesionalism
cu 11 ani în urmă (13.10.2013) RaspundeSistemul " respira " obiectivitate si profesionalism dar scapa din vedere un element esential: baza de selectie sau mai bine spus lipsa acesteia. Cum sa aplici aceste criterii daca la U18 baieti ai la dispozitie atat de putini jucatori cu calitati. Sau la U18 fete sunt vreo 5-6 jucatoare " eterne" indiferent de cum se comporta la competitii. Metoda ar trebui incercata la generatia 1998 care dispune de un numar mare de jucatori cu potential. Poate ca d-nul DAVIDESCU ar putea coordona proiectul. Ar da o nota de obiectivitate
Raspuns
cu 11 ani în urmă (31.10.2013) RaspundeProfesorul Davidescu a raspuns la comentariul de mai sus>
Stimate Dle Moldovean,
Imi permit sa ma adresez ca de la moldovean la moldovean.
Imi place de tine ca gandesti mai pe idelete, mai domol dar ascutit ca briciu si spui lucrurilor pe nume. Le nimeresti mama focului!
Mai frate moldoven, poate incepi sa si strigi! Poate asa gandurile tale vor ajunge si la urechile astupate a sefilor! Dar nu pierde speranta, ca cloptele de la biserica Precista din Bacau ajung si la Coana Dumitra surda de pe ulita noastra.
Ca frate moldovean, vreau sa te mandresti odata cu mine ca s-au implinit 35 de anii de cand am castiga CUPA EUROPEI, iar clubul nu ne-a uitat si ne-a cinstit in deschidera meciului MACABI- STEUA ROSIE. Am fost onorati in fata a 12.000 de fani ce au umplut sala NOKIA, fani care ne-a aplaudat furtunos Ce sa-ti spun, inca sunt emotionat. Am primit si-o medalie comemorativa.
Dupa ce am citi comentarul tau scris cu talc, m-am gandit cine poate sa ma ajute sa raspund la inaltimea intrebarii pe care ai adresat-o.
M-am adresat celui mai iscusit specialist in materie de dezvoltare in productia de jucatori (dupa spusele lui Ms Choen din N Y, unul din marii agenti de jucatori, ajuns la pensie si… pescar )
Mai baiete, imi spune el cu vocea lui ragusit din cauza $ din comisioane, de ce ma intrebi pe mine? Voi comunistii stiti cel mai bine sa produceti sportive. Unde a crescut Nadia? Intrebati acolo, pe antrenor si pe organizatori.
SUA este cea mai mare producatoare de jucatori de baschet. Astazi joaca in Europa si-n alte locuri din lume in jur de 3500 de jucatori, baieti si fete, pe lamga cei din NBA.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!