CN U13 - Componența și locul de desfășurare al grupelor din cadrul Turneul 2
4 ani în urmăAndra Mandache, înaintea meciului din EuroCup: „În campionat nu au posibilitatea să-și folosească toate străinele”
4 ani în urmăBCM U Pitești câștigă a doua partidă consecutivă în propria arenă
4 ani în urmăSCM Timișoara, victorie categorică împotriva lui CSM Târgu Jiu
4 ani în urmăBC CSU Sibiu trece în mod clar și de CSM Focșani
4 ani în urmăMirza Teletovic, cel mai important jucător al echipei naționale a Bosniei-Herțegovina, este prezent zilele acestea la Sibiu, pentru meciul cu România contând pentru calificările la Campionatul European de baschet masculin - ediția 2013. Celebrul baschetbalist, recent legitimat la Brooklyn Nets în NBA, a vorbit pentru cititorii TotalBaschet despre traiectoria sa în sportul cu mingea la coș, experiențele trăite, campania de calificare la EuroBasket și a subliniat faptul că pentru a avea succes în orice domeniu contează să iubești ceea ce faci.
Când ai început să joci baschet?
În urmă cu mult timp. Cred că aveam 9 ani când am început să joc baschet. De la bun început mi-a plăcut baschetul. M-am simțit mereu foarte bine pe terenul de baschet datorită energiei pe care ți-o oferă acest sport atunci când îl practici cu sufletul. E un joc foarte rapid și în permanență atractiv, fără perioade de monotonie.
Când ai decis să baschetul va fi cariera ta? Ai încercat și alte sporturi înainte?
Desigur. Ca toți copii din Europa cred, am început cu fotbalul, dar am ales baschetul pentru că aici am găsit plăcerea de a practica acest sport. Acesta e cel mai important lucru pentru a putea avea succes în ceea ce faci. Trebuie să-ți placă lucrul pe care îl faci.
Cine a fost jucătorul tău preferat în copilărie?
Nu am avut un jucător preferat anume. Am găsit lucruri care m-au făcut să-i îndrăgesc pe Michael Jordan, Larry Bird, Kobe Bryant, Shaquille O'Neill și așa mai departe. Din Bosnia mi-a plăcut Mirza Delibasic. Deci nu a fost doar unul. Sunt foarte mulți care mi-au plăcut și de la care ai ce să înveți dacă le urmărești miscările și ceea ce fac pe teren.
Ai jucat puțin în țara ta natală. Ce părere ai despre drumul pe care l-ai urmat până în prezent?
Am jucat cinci ani în țara mea natală. Am început undeva la 13-14 ani să joc la nivel organizat, în campionatele naționale. Sunt o grămadă de probleme financiare în Bosnia, ca în multe alte locuri din această zonă a Europei. A fost și este dificil să reușești în acest domeniu. Chiar și acum există mulți copii talentați, cu un potențial extraordinar, însă lipsa banilor îi împiedică să devină jucători profesioniști pe majoritatea dintre ei.
Primul tău contract în străinătate a fost în Belgia. Cum a fost experiența din această țară?
Experiența din Belgia a fost bună. Am jucat doi ani acolo, într-un oraș superb (Oostende). Construiseră atunci o sală nouă și a fost frumos să joci de fiecare dată pentru 3-4.000 de spectatori. Am jucat într-un oraș pasionat de baschet. M-am simțit bine acolo.
Ultimii șase ani ai jucat la Baskonia (Caja Laboral Vitoria), la cel mai înalt nivel în Europa. Cum a fost pasul spre acest nivel și cum evaluezi experiența trăită în Liga ACB și în Euroligă?
A fost foarte dificil la început. E greu să joci în permanență două meciuri pe săptămână. Mai ales că am jucat în Euroligă și Liga ACB, două competiții foarte puternice, cu mulți jucători și echipe de calibru. Dar, în timp, dacă îți dorești cu adevărat să reușești înveți. Asta cred că s-a întâmplat și cu mine. Mi-am dorit enorm să arăt că pot juca la acel nivel. Iar ultimii doi ani mi-au demonstrat că pot să fiu competitiv.
Sezonul precedent ai fost cel mai bun marcator al sezonului regulat în Euroligă însă echipa ta nu a trecut de sezonul regulat.
A fost pentru prima dată în istoria competiției în acel format când o echipă nu s-a calificat din grupă deși a acumulat cinci victorii. Începuserăm bine, câștigând în Turcia, la Fenerbahce, dar apoi am comis câteva greșeli și am pierdut cu Bilbao la un punct diferență. Când pierzi în acest mod nu poți avea nicio scuză.
Cine a fost antrenorul tău preferat până în acest moment al carierei tale?
Antrenorul preferat?...Am petrecut patru ani lângă Dusko (Ivanovic) și într-o astfel de perioadă înveți foarte multe de la un om precum el. Mi-a insuflat foarte multă încredere, e un aspect cu care Dusko m-a ajutat enorm. La modul general Dusko este antrenorul de la care am învățat cel mai mult. E un antrenor foarte, foarte bun.
Ce așteptări ai înaintea primului tău sezon în NBA?
Va fi greu. Asta e sigur. În primul an, îți dai seama, va trebui să mă acomodez cu ideea că mă voi muta în Statele Unite ale Americii. Sunr o mulțime de aspecte ce nu au legătură directă cu baschetul. Diferența de fus orar, de alimentație, pregătire dar și sistemul de acolo, cu foarte multe meciuri și chiar mai mult timp petrecut pe drum, în călătorii.
Din punct de vedere baschetbalistic care sunt diferențele între Europa și NBA?
Va fi foarte greu de jucat câte 3-4 meciuri într-o săptămână. În NBA se joacă mult mai tare din punct de vedere fizic. Se aleargă mai tare, se sare mai sus, ritmul este mai rapid și jocul mai atractiv cu multe slam dunk-uri sau finalizări în forță.
Evoluezi pe un post în care angajamentul fizic e și mai mare. Crezi că ești pregătit pentru NBA din acest punct de vedere?
Sunt un jucător mare, greu. De asemenea, sunt într-o formă fizică foarte bună acum. Consider că acest lucru ajută. Nu consider că voi avea probleme din acest punct de vedere.
Ce părere ai despre noul format al calificărilor pentru EuroBasket? Crezi că există loc pentru surprize în ceea ce privește numele echipelor calificate?
Nu, cred că prima șansă aparține acelorași echipe, cele care s-au calificat și cu altă ocazie, la edițiile anterioare. Însă depinde și cu ce jucători evoluează fiecare echipă. Sunt destui jucători care nu răspund convocărilor echipei naționale în ani ca și acesta, când se joacă calificări. Și atunci e posibil ca aceste formații să nu reușească calificarea la turneul final. Depinde de mai multe lucruri.
Cum comentezi eșecul cu Georgia de marți?
Am început jocul foarte prost. La început nu am jucat ce și cum trebuia. Pe parcurs am corectat problemele și am început să jucăm un baschet mai apropiat de ceea ce știm noi să facem, iar scorul s-a strâns. La final am avut la dispoziție cinci secunde și posesia pentru a decide meciul, dar am pierdut mingea fără să mai apucăm să aruncăm la coș. Așa s-a dus victoria. Ideea e că trebuie să jucăm 40 de minute constant și atunci vom evita cu siguranță ceea ce s-a întâmplat cu Georgia.
Ați jucat marți în efectiv redus, vineri jucați din nou și în lot există un singur om pentru poziția 1. Ce părere ai despre acest lucru?
Pentru mine personal nu e o problemă. Fizic mă simt foarte bine, sunt pregătit și în ultimele șase luni ale sezonului 2011/12 am jucat aproape tot timpul câte 40 minute pe meci. De asemenea, în ultimii ani m-am obișnuit să joc în ritmul acesta, cu două meciuri pe săptămână. Dacă ai timp să te odihnești atunci chiar nu este nicio problemă.
Ce părere ai despre baschetul românesc?
Din păcate nu cunosc prea multe despre el în acest moment. Va fi pentru prima oară când jucăm împotriva României. Am văzut înregistrările meciurilor anterioare și am consultat lotul de jucători. Se obsearvă talia echipei și faptul că sunt doi pivoți foarte mari. De asemenea, îl cunosc pentru Mladen Ostojic, care este antrenorul echipei. Și pot să spun că el este un antrenor foarte bun, care știe să organizeze o echipă, iar dacă această îl ascultă atunci va fi bine pentru România.
Este prima ta vizită în România?
Da.
Dacă ți s-ar ivi ocazia să le vorbești copiilor din România care ar fi primul lucru pe care l-ai transmite?
Cred că le-aș spune că practice sportul. Orice formă sau disciplină, nu doar baschet. Mișcarea, sportul este un lucru foarte important pentru a putea duce o viață sănătoasă. Și nu mă refer doar mișcarea pe stradă sau în parc. I-aș sfătui să meargă la sală sau într-un mediu organizat, unde se lucrează în echipă, lucru care îți dezvoltă multe calități. Nu e vorba numai despre latura fizică. Prin sport îți dezvolți multe alte calități.
Este foarte important faptul că România are echipa națională. I-aș îndruma pe copii să vină și să-și susțină compatrioții, iar apoi să-și stabilească modelele pe care să încerce să le urmeze. Și desigur, dacă acest lucru e important, ei pot să trăiască din baschet. Este o metodă aplicată atât de bine peste tot în lume. Cei care vor să joace baschet în mod organizat trebuie să îl iubească. Dacă asta există atunci e posibil orice.
De-a lungul carierei, Teletovic a câștigat următoarele trofee:
- două titluri de campion al Spaniei
- un titlu de campion al Belgiei
- trei supercupe ale Spaniei
- o cupă a Spaniei
- două participări la turneul final al Euroligii
În plus, a câștigat următoarele distincții individuale:
- cel mai bun tânăr jucător din Liga ACB (2008)
- MVP al cupei Spaniei (2009)
- inclus în echipa ideală a sezonului (2011/12)
- de mai multe ori desemnat jucătorul etapei în Liga ACB
Cariera lui Mirza Teletovic se împarte între Sloboda Tuzla (2002/04), Oostende (2004/06) și Caja Laboral (2006/12). Din sezonul următor va evolua pentru Brooklyn Nets, în NBA.
Este necesar să vă autentificaţi pentru a putea introduce comentarii.
Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.
Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.
După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!