Stiri

Nicoară: "Favorită la titlu rămâne Asesoft"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
24.01.2011

Titus Nicoara in echipamentul Nationalei U20A început baschetul la 12 ani la Liceul cu Program Sportiv din Oradea fiind descoperit de antrenorul emerit Dragoş Oprea, iar timp de doi ani a practicat şi tenisul în paralel.

Tatăl său, Horia Nicoară, deţine cea de-a doua performanţă din istoria baschetului românesc la puncte marcate (69). Mama sa, baschetbalista Claudia Perţache, a fost multiplă campioană naţională la juniori. A crescut într-o familie de campioni şi a învăţat, la rândul său, cum să ajungi campion.

Este multiplu campion naţional la juniori, a evoluat la şase Campionate Europene cu naţionala României de juniori şi la trei campanii de promovare în primul eşalon valoric, cu reprezentativa de seniori a României. Şi-a adjudecat de-a lungul carierei premii precum MVP la Campionatul Naţional de Juniori (2006), selecţia în echipa ideală a Campioatului European U18 de la Sibiu (2006), cel mai bun recuperator la Campionatul European U20 de la Târgu Mureş(2008).

După cum probabil aţi ghicit este vorba de Titus Nicoară, Mr. „Double – Double” care a acceptat să vorbească cititorilor totalbaschet.ro despre cariera lui, despre trecut, prezent şi viitor. Vă invităm în continaure să citiţi un interviu cu unul dintre puţinii tineri jucători care au depăşit stadiul de speranţe şi au devenit certitudini pentru baschetul românesc.

Total Baschet: Când şi cum ai avut primul contact cu baschetul?

Titus Nicoară: Încă de mic am fost învăţat cu mingea de baschet deoarece ambii părinţi au practicat acest sport iar eu i-am însoţit de mic la sală.

La nivel juvenil ai fost pregătit de către Dragoş Oprea, cel care l-a descoperit şi pe Levente Szijarto. Ce influenţă a avut el asupra ta? Care este antrenorul de la care ai învăţat cel mai mult?

Domnul Dragoş Oprea, căruia îi mulţumesc în mod special, a venit în clasa a 5-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu dorind să formeze echipa de juniori din care am făcut parte şi eu. A avut o influenţă foarte importantă deoarece el m-a învăţat toate procedeele elementare necesare unui baschetbalist. Antrenorii de la juniori au un rol important în formarea unui jucător. Nu aş putea numi antrenorul de la care am învăţat cel mai mult deoarece am avut foarte mulţi antrenori în cariera mea. De la fiecare am avut ceva de învăţat chiar daca m-au antrenat o perioada mai lungă sau una mai scurtă de timp.

Ce influenţă au avut părinţii tăi în decizia de a juca baschet?

Chiar dacă ambii au fost baschetbalişti niciodată nu mi-au impus să practic acest sport. Primul sport care l-am practicat a fost tenisul iar la 14 ani m-am decis să optez pentru baschet deoarece mă atrăgea mai mult din toate punctele de vedere.

Care a fost motivul despărţirii de CSM Oradea? Crezi că sunt şanse să te întorci vreodată la echipa oraşului tău natal?

Sincer, cred că sunt şanse sa mă întorc la Oradea în viitor. Mă bucur că s-a reuşit formarea unei echipe competitive care începe fiecare meci cu şanse reale la victorie. În legătura cu motivele despărţirii de CSM Oradea nu aş vrea să comentez deoarece au trecut prea mulţi ani şi consider că am luat cea mai bună decizie în acel moment.

Cum au fost cei doi ani petrecuţi în Austria la Arkadia? În ce măsura te-a ajutat experienţa dobândita într-o alta competiţie?

Anii din Austria au fost foarte importanţi pentru cariera mea deoarece am jucat meci de meci chiar daca nivelul campionatului nu era la fel de ridicat ca acesta din România. La Oradea mi-au lipsit meciurile oficiale iar în Austria am reuşit să acumulez experienţa care m-a ajutat foarte mult.

Ţi-ai îmbunătăţit linia statistică foarte mult faţă de sezonul trecut. Cărui fapt se datorează acest lucru?

Sunt mulţi factori care influenţează linia statistică a unui sportiv. În primul rând m-am acomodat foarte bine la Mediaş unde exista un mediu propice pentru a face perormanţă. Mă simt foarte bine din toate punctele de vedere iar acest aspect se vede probabil şi în jocul meu. Un sportiv se poate antrena şi juca mult mai bine într-un mediu care îi este favorabil. Echipa este în mare parte aceeaşi de anul trecut iar acest lucru se vede pe teren.

Consideri că antrenorul şi/sau jucătorii te apreciază mai mult sau pur şi simplu eşti într-un progres din punct de vedere al formei sportive?

Cred că sunt într-un progres din punct vedere al formei sportive dar acest lucru se datorează antrenorului şi colegiilor alături de care mă antrenez în fiecare zi.

Care sunt aspectele în care consideri că mai ai de lucrat pentru a-ti îmbunătăţi jocul?

Cu siguranţa trebuie sa îmi îmbunătăţesc în primul rând aruncarea dar sunt multe aspecte la care trebuie sa mai lucrez.

Ce părere ai despre nivelul actual al Diviziei A?

După surprizele care s-au înregistrat în turul campionatului cred că orice este posibil în acest an. Orice meci în deplasare este greu.

Titus Nicoara in echipamentul lui Gaz MetanCine este principala favorita la titlul de campioana in acest sezon? Ce sanse are Gaz Metan la acest trofeu?

Principala favorită rămâne Asesoft, deoarece a câştigat ultimele 7 campionate. În schimb turul campionatului a fost foarte strâns şi sunt mai multe echipe care au şanse la titlul de campioană. Deşi am început mai greu campionatul cred ca ne aflăm şi noi între acele echipe care au puterea să se bată la titlul de campioană.

Ai avut recent vreo oferta de la un club din străinătate? Iţi propui să evoluezi în alt campionat?

Cred că toţi jucătorii din campionatul românesc doresc sa ajungă într-un campionat mai puternic. Înainte de a semna cu Mediaşul am avut o oferta din străinătate.

Ne poţi spune de unde mai exact a venit această ofertă?

Tot ce vă pot spune e că a venit din Belgia.

Care sunt planurile pentru viitorul apropiat? Ce aşteptări ai de la anul 2011?

În primul rând îmi doresc să fiu sănătos şi să evoluez din ce în ce mai bine pentru echipa de club. În 2011 sper să câştig măcar un trofeu cu echipa de club iar în vară să promovăm în primul eşalon valoric cu echipa naţionala.

Care sunt activităţile tale extrabaschetbalistice? Ce pasiuni are Titus Nicoară?

În timpul sezonului nu prea am timp de activităţi extrabaschetbalistice dar îmi place să mai joc tenis din când in când.

Nu mi-a plăcut niciodată să dau note unui jucător însa nu pot să nu remarc dorinţa lui Titus de a se antrena. Absolut de tot ce s-a apucat Titus, s-a apucat foarte serios.  E unul din marile lui merite.La fel ca el a mai fost fostul meu elev Levente Szijarto. Amândoi, după ce s-au apucat de baschet, în doi, trei ani au ajuns la loturile naţionale iar în jocul lor de acum se observă munca depusă la antrenamentele de la inceputul carierei.

Dragoş Oprea, antrenor emerit, primul antrenor al lui Titus Nicoară

 

 

 

Credite foto: Radu Roşca

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate