Stiri

Povestea echipei de baschet a Academiei Militare

Dumitru Lecca

Dumitru Lecca
21.02.2012

Povestea echipei de baschet a Academiei Militare nu este una despre o echipă titrată.

Nu este o poveste despre titluri sau cupe europene. Nici pe departe.

Este, în schimb, una despre pasiunea pentru baschet, pasiune împărtășită nu numai de jucători și antrenori, ci de toți cei care au pus umărul, în cei 36 de ani de existență a ei, la susținerea acestui sport, fie ei ofițeri, subofițeri sau simpli salariați civili.

Este povestea unei pepiniere de jucători, a unui ”laborator”, cum îmi place mie să spun pentru a fi în ton cu specificul instituției, care a generat performanță dând baschetului românesc o serie de baschetbaliști de renume.

Este o poveste ce începe în 1955 și se termină în 1991, când situația finaciară, precară pe tot parcursul acestui interval, nu a mai permis  supraviețuirea.

Asociația sportivă Academia Militară a fost înființată în anul 1949.

Secția de baschet și-a început activitatea în anul 1955, din inițiativa și sub conducerea fostului jucător stelist Petre Stoicescu.

Constantin Stamatescu, primul antrenor al echipei

În anul 1962, în cadrul secției a fost transferată echipa „Libertatea”, care activa pe lângă Sindicatul salariaților civili din M.Ap.N. Această echipă, condusă de antrenorul Constantin Stamatescu, era selecționată în întregime din elevi ai Liceului I.L.Caragiale. După 5 ani de peregrinări în campionatul orășenesc și în diviziile inferioare, echipa a reușit să promoveze, consemnând prima prezență a Academiei Militare pe prima scenă a baschetului românesc.

Această participare își leagă numele de cel mai mare baschetbalist român al tuturor timpurilor, maestrul emerit al sportului Andrei Folbert. El a condus, de pe margine și din teren, această echipă în editia 1976/78 a Diviziei „A”. Lotul aliniat la acea vreme îi cuprindea pe  A.Folbert,  Al.Fodor, R.Reisenbuhler, C.Neagu, N.Florescu, Fl.Postole, P.Pasere, M.Mandroiu, C.Margineanu, M.Bolbocean, și pe autorul acestor rânduri.

Din 1970 conducerea tehnică a secției de baschet a fost preluată de mine.

Deși are loturi bazate exclusiv pe jucători tineri, echipa reușește încă două participări în prima divizie: în sezoanele 1973/74 si 1976/77.  În campionatul 1976/77 lotul echipei îi cuprindea pe M.Roxin, C.Deleanu, D.Haiduc, M.Mladin, T.Ursache, N.Cilibiu, L.Martinas, D.Zachiteanu, V.Ferariu, A.Radu, S.Buri, M.Stratulat și D.Poleanu.

Din anul 1984 echip,a antrenată de mine împreună cu Radu Diaconescu, apoi numai de mine, participă fără întrerupere la întrecerile diviziei „A” reușind mai multe clasări în primele 8 și, cel mai bun rezultat, locul 5 în editia 1987/88.

Prima competiție câștigată: Cupa Municipiului București. Dumitru Lecca era, pe atunci, căpitanul echipei,
iar Andrei Folbert, antrenor

În anul 1991, datorită unor schimbări organizatorice la nivelul instituției și a deprecierii importante a situației materiale a asociației , echipa divizionară și-a încetat activitatea.

De-a lungul întregii sale activități secția s-a constituit într-un veritabil laborator unde au fost descoperiți mulți tineri talentați și unde s-au creeat condițiile pentru o altă serie de tineri, care urma să-și efectueze stagiul militar, de a-și continua activitatea și de a se perfecționa. Stagiul miltar de 2 ani, la început de carieră, ar fi constituit pentru tinerii baschetbaliști un obstacol insurmontabil în drumul performanței. Astfel, foarte mulți au putut trece prin „laboratorul” Academiei Militare și realiza apoi cariere baschetbalistice importante pe prima scena și chiar în echipele naționale.

La această activitate a secției un aport important l-au adus, de-a lungul anilor, și o serie de jucători consacrați și pasionați, cu contribuție remarcabilă la rezultate și în sprijinirea promovării tinerilor. Mentionăm aici pe A.Folbert,  Al.Fodor, M.Campeanu, U.Reisenbuhler, V.Zdrenghea, R.Diaconescu, T.Tarau, C.Scarlat, M.Popa, Gh.Oczelak, I.Carpen, M.Braboveanu, S.Rotaru, Cz.Ioneci, D.Moraru, St.Mathe, Banu Marinelli, D.Haiduc și V.Baiceanu.

De asemenea echipa Academiei Militare a însemnat nu numai finalul, dar și începutul carierei cunoscutului internațional Radu Diaconescu, promovat de antrenorul C.Stamatescu.

Întreaga activitate a secție s-a desfășurat în condițiile unui amatorism total, cu investiții permanente la nivel de supraviețuire. Succesul a fost posibil și datorită sprijinului acordat de președinți precum contra amiralul Gh.Sandu și generalii T.Tamas și C.Soare, a implicării pasionate a unor membrii din catedra de Educatie Fizică, ca generalul C.Oțelea, coloneii L.Tiganus, Gh.Marton ,Valeriu Gheorghe și plut.adj. Sandu Gered,  precum și a numeroși ofițeri din diferite compartimente ale Academiei Militare, cum ar fi generalul M.Stratulat, colonelul Gh.Rogobete, colonelul doctor I.Paduraru.

Cu acest sprijin uriaș, în condițiile unor investiții minime, s-a reușit construirea unei săli de sport la care secția de baschet a avut întotdeauna program preferențial, dotarea ei cu aparatură modernă pentru acea vreme. Spre exemplu tabela electronică a fost realizată în cadrul unei teme de studiu la Facultatea Electronică a Academiei Tehnice Militare

Echipa ce a ocupat, la finalul sezonului 1987/88, locul 5 în divizia A

Mai mulți componenți ai echipelor Academiei Militare, după terminarea activității au avut cariere de succes, indiferent de domeniul de activitate ales. Generalul Mihai Popa Cherecheanu, ajuns procuror general al României, generalul Jean Gavrilă, ajuns Comandant al Academiei Tehnice Militare pe lângă alte funcții importante în M.Ap.N. sau M.A.E, sau M.Braboveanu, conferențiar universitar la Academia Militara Generală pot fi exemple, dar nu singurele. O altă serie de jucărori au continuat cariera în baschet și au ”schimbat” ghetele cu tăblița de antrenor.  Radu Drăgănescu, V.Miulescu, C.Banica, P.Nicolae sau Cristian Achim, actualul tehnician al lui CSM Oradea, sunt unii dintre ei.

”Laboratorul” Academia Militară a produs și o serie de jucători din propria echipă de juniori, precum  S.Antoniu, M.Turcanu, D.Paraschiv, M.Stratulat, S.Buri, M.Kent, D.Urda, E.Simionescu, M.Stratulat, D.Poleanu, toți ajunși componenți ai echipelor divizionare „A” și a unor loturi naționale.

Din alte structuri ale M.Ap.N. au fost selecționați și promovați R.Baciu, H.Stenzel, Cr.Frumosu, D.Barsan, Cr.Szilaghi, S.Barbuica, P.Nicolae, care, de asemenea, au avut frumoase cariere în baschetul românesc.

Foarte mulți tineri s-au alăturat secției încă din timpul junioratului sau pentru executarea stagiului militar, activitatea în acest centru constituind și pentru ei o veritabilă rampa de lansare. Printre ei au fost R.Holt, R.Boisteanu, M.Iacob, Gh.Madarjac, G.Sarla, B.Barbulescu, M.Popovici, G.Neculce, Al.Panaitescu, T.Ursache, M.Ristea, C.Radulescu, V.Miulescu, V.Dinca, Cr.Achim, B.Hurmuz, M.Teodorescu, Fl.Buzesteanu, M.Mladin, V.Secui, V.Condescu, N.Maeran.

Dacă unii s-au lansat în carieră în tricoul Academiei, alți jucători s-au consacrat sub culorile ei. N.Grigorescu, C.Margineanu, D.Zachiteanu, E.Neagu, Al.Ciminian, C.Deleanu, M.Marinescu, I.Breza, Cr.Vilcinschi, C.Banica, M.Faciu, N.Chiran, Gh.Ghita, C.Farcas, R.Draganescu, D.Nicolescu, O.Teodoru sunt doar câteva nume trecte de-a lungul timpului pe foile de joc în meciurile A.M și care ulterior au avut cariere de succes in baschetul romanesc.

Secția de baschet a Academiei Militare a fost un program ambițios și performant, realizat cu puțini bani, dar cu multa inimă și inteligență, care cred că merită, la ceas de aduceri aminte, un gând bun.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate