Stiri

Stole: “Regret despărţirea de România, dar asta e viaţa”

Roxana Prichici, Andrada Comănici

Roxana Prichici, Andrada Comănici
03.02.2011

totalbaschet.ro a avut onoarea de a sta de vorbă cu unul din jucătorii marcanţi ai scenei baschetului românsc, Stojadin “Stole” Markovic. Sârbul născut în Sabac este cel mai longevic străin din istoria Diviziei A, petrecând 12 ani la Dinamo şi aproape o jumătate de sezon la BC Timişoara. Markovic a început baschetul la 12 ani, iar la 16 ani, în 1985, a debutat la echipa de seniori Zorka Sabac în Divizia B a fostei Iugoslavii. Cu aceiaşi echipă, în 1989, a debutat în Divizia A a aceleiaşi ţări. A evoluat la echipa din Sabac până în 1995, când s-a transferat în liga a doua din Franţa la Bondy 93, unde a rămas două sezoane. Înainte de a ajunge în România a jucat un an, între 1997 şi 1998, la Beobanka Belgrad.  Stojadin Markovic a absolvit şcoala de antrenori “Borislav Stankovic” din Belgrad.

“Stole” a dorit să profite de această ocazie pentru a-i saluta pe toţi vizitatorii şi cititorii site-ului totalbaschet.ro.

În 1998 aţi ajuns la Dinamo Bucureşti după un an petrecut în Serbia la Beobanka. Cum s-a întâmplat să ajuneţi în România la Dinamo, vă mai amintiţi cu ce gânduri aţi venit? V-aţi fi imaginat că o să rămâneţi aproape 13 ani?
La Dinamo am venit întâmplător. Finul meu s-a întâlnit în Belgrad cu un impresar care l-a întrebat dacă ştie un jucător liber pe post de aruncător. Aşa am ajuns la Dinamo. A fost prima mea întâlnire cu România. Am fost sceptic când am ajuns la Bucureşti pentru că am văzut mulţi aurolaci şi boschetari. Am crezut că o să rămân până la sfârşitul campionatului (iunie 1999), dar din păcate în Serbia a avut loc bombardarea de către NATO şi cu o ofertă pe care am primit-o de la Dinamo pentru prelungirea contractului am rămas încă un an. Nici atunci n-am creazut că o să rămân 12 ani.

În 2003 aţi câştigat titlul cu Dinamo şi ati fost desemnat cel mai bun jucătror străin din campionat, puteţi să ne povestiţi cum a fost acel sezon, cum aţi trăit câştigarea titlului?
A fost cel mai mare succes sportiv al meu. Am avut o echipă foarte bună. Am fost ca nişte fraţi, gaşcă adevarată. Cred că omogenitatea echipei a fost principalul avantaj al nostru pentru câştigarea campionatului. Bineînţeles odată cu câştigarea campionatului a venit şi titlul de cel mai bun jucător străin din România.

Sunteţi cel mai longeviv jucător străin din istoria Diviziei A, credeţi că vă poate atinge sau bate cineva recordul, în condiţiile în care majoritatea străinilor vin şi pleaca destul de uşor?
Sper că o să apară un jucător străin care o să bată "recordul" meu. Nu cred că este benefic acest du-te vino pentru baschetul românesc pentru că în fiecare an trebuie să se construiască echipa din nou. Eu cred că jucătorii străini buni stau mai mult decât un an de zile în România, de exemplu Marjanovic, Bubanja, Cepulis, Elliot.
 
Cum a fost despărţirea de Dinamo în 2010, când aţi mers la CS Otopeni? Regretaţi acel pas, având în vedere cum s-a încheiat acea experienţă?
Nu a fost uşoară despărţirea de Dinamo, mai ales din punct de vedere sentimental. Totuşi am petrecut la Dinamo 12 ani. Nu regret pasul făcut, deoarece nu ştiam că la Otopeni o să am de lucru cu anumite persoane care nu s-au ţinut de ceea ce au promis.
 
În ciuda problemelor financiare şi pe toate planurile de la Dinamo din ultimele sezoane, aţi luptat alături de Claudiu Fometescu până în ultimele secunde ale decisivului cu SCM Craiova pentru a salva echipa de la retrogradare, ce v-a motivat să nu renunţaţi? Dinamo, cea mai titrată echipă din România, cu 22 de titluri, lipseşte acum din Divizia A, este campionatul românesc incomplet fără Dinamo?
După plecarea de la Otopeni la insistenţele lui Fometescu şi a domnului Eugen Coliţă, vicepreşedinte al lui Dinamo, fără de care nu exista echipa de baschet Dinamo, m-am întors să ajut echipa în lupta pentru evitarea retrogadării. Din păcate nu a fost de ajuns. Campionatul românesc nu este incomplet fără Dinamo pentru că Dinamo îşi merită soarta.

Steaua Turabo a reuşit în acest sezon să aducă oameni la sală la meciuri de baschet, credeţi că mai ştie Bucureştiul să iubească baschetul?
Baschetul în Bucureşti a existat doar prin prizma derbiurilor Dinamo-Steaua. Din păcate Steaua a lipsit 10 ani de pe scena principală şi acum lipseşte Dinamo. În toţi anii petrecuţi la Dinamo doar la meciurile cu Arad era sala plină, în rest doar familii, prieteni şi prietene.
 
Practic v-aţi încheiat cariera la Timişoara, cum aţi descrie episodul BC Timişoara? Cu ce planuri aţi mers acolo, în ce condiţii aţi plecat?
La chemarea lui Dragan Petricevic am ajuns la Timişoara să ajut echipa şi pe Dragan cu experienţa mea. Din păcate rezultatele n-au fost satisfăcatoare şi ne-am despărţit pe cale amiabilă. Chiar dacă am petrecut doar 3 luni acolo, Timişoara o să aibă un loc special în inima mea pentru că acolo baschetul este iubit şi suporterii se pricep la baschet.
 
Cu care jucători de la Dinamo v-a făcut cea mai mare plăcere să jucaţi? Care aţi zice că au fost cei mai buni jucători din Divizia A pe care i-aţi avut ca adversari?
Cu Claudiu Fometescu, Liviu Caraiani, Virgil Căruţaşu, printre jucătorii români şi cu Miljan Marjanovic şi Radomir Simic printre jucătorii străini.Ca adversari cei mai bun jucători din Divizia A au fost Miljan Marjanovic (când juca la Arad) şi regretatul Toni Alexe.
 
Dupa ce v-aţi despărţit de Timişoara, v-aţi întors în Serbia. Regretaţi că aţi părăsit România după atâţa timp, cum a fost mutarea pentru familia dumneavoastră, copiii crescând în România până acum? Cu ce vă ocupaţi acum, ce planuri de viitor aveţi? Aţi reveni în România în calitate de antrenor daca aţi avea o ofertă?
Bineînţeles că regret, dar asta e viaţa. A fost o mutare foarte grea şi pentru mine şi pentru familia mea. Spre fericirea mea copiii s-au acomodat foarte repede, ceea ce a fost cel mai important pentru mine. Momentan sunt antrenor la o şcoală de baschet până în vară. Toate planurile mele de viitor sunt legate de baschet pentru că am dedicat 30 de ani din viaţă sportului pe care îl iubesc foarte mult. Dacă o să am ofertă din Romania o să mă întorc cu mare plăcere.

Din aceeaşi serie de interviuri citeşte şi:

- Arvydas Cepulis: ”CSU Asesoft va câştiga titlul fără probleme”

- Brandon Johnson: “M-am bucurat de fiecare minut petrecut în România”

Seria interviurilor cu foşti stranieri renumiţi din Divizia A continuă duminică cu un american ce s-a îndrăgostit de oraşul în care a activat doar un sezon, dar unde s-ar întoarce oricând cu cea mai mare plăcere.

2 comentarii la aceasta stire:
  • CSA Steaua București tzony :

    Felicitari!
    Unul dintre cei mai buni jucatori straini care au calcat in Romania! Nu doar datorita talentului baschetbalistic dar si datorita atitudinii si caracterului! Imi pare rau ca a fost nevoie sa plece si vreau sa ii multumesc pentru tot ce a facut pentru echipa DINAMO! Multumim Stole!

    cu 13 ani în urmă (05.02.2011) Raspunde
  • Rebeka :

    Respect Stole!
    Din pacate nu prea stim sa ne apreciem valorile, dar suntem a naibii de buni la a ridica in slavi jucatori de carton. Poate ca Dinamo si-a meritat soarta, dar Stojadin Markovic nu, si fara el baschetul romanesc e mai sarac. Avem nevoie de oameni ca el!

    cu 13 ani în urmă (05.02.2011) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate