Stiri

Calancea: "Sunt optimist şi încrezător în posibilităţile echipei naţionale U20"

totalbaschet.ro

totalbaschet.ro
05.07.2011

Reprezentativa feminină U20 a României este prima care deschide "sezonul" Campionatelor Europene la care participă şi ţara noastră în această vară. Selecţionata pregătită de Dan Calancea şi Monica Ivan va părăsi marţi, 05.07, România cu destinaţia Novi Sad (Serbia) acolo unde timp de 10 zile, din 7 până pe 17 iulie, cele mai bune 16 echipe din Europa la această categoriei se vor lupta pentru titlul de Campioană Europeană.

Mai citiţi şi:

Componenţa naţionalei feminine U20 a României pentru Europenele din Serbia

Sorţii nu au fost de partea României care au plasat-o într-o grupă de foc, Grupa B, alături de reprezentativele similare ale Lituaniei, Rusiei şi Turciei, ultimele două ţări disputând finala Campionatului European de sernioare din Polonia. Obiectivul lotului naţional este evitarea retrogradării, un obiectiv greu de atins dar nu imposibil.

Contactat de către Total Baschet Dan Calancea s-a arătat optimist şi încrezător în echipa sa înaintea deplasării în Serbia. Tehnicianul originar din Braşov este de părere că sistemul de desfăşurare este unul care nu poate conduce la un clasament final în concordanţă cu valoarea participantelor. De asemenea Calancea s-a declarat surprins de faptul că jucătoarele cunosc puţine elemente fundamentale pentru vârsta lor. Întregul interviul vi-l redăm în cele ce urmează.

Credeţi că se poate atinge obiectivul fixat, evitarea retrogradării ?

Da, obiectivul fixat este menţinerea în prima divizie. Avem o grupă infernală cu Rusia, Campioana Europeana la zi, Lituania cu care anul trecut am pierdut la o diferenţă de 40 puncte şi Turcia, cu care la fel în ediţia precedenta am pierdut (53-69). Indiscutabil sunt forţe ale baschetului european, nu numai la această categorie de vârstă (finala de duminică seară la senioare a fost între Rusia şi Turcia), dar sunt optimist şi încrezător în posibilităţile echipei noastre naţionale care este de departe cea mai tânără echipă de la aceasta competiţie. Sistemul de desfăşurare mi se pare cel puţin ciudat, în opinia mea nu toate echipele participante având aceleaşi şanse. Există diferenţe evidente de valoare între cele patru grupe, iar faptul că trei echipe se califică mai departe şi ultimele clasate în fiecare grupă joacă direct pentru retrogradare nu cred că poate conduce la un clasament final conform cu valoarea participantelor.

~Am rămas uimit cât de puţine elemente fundamentale cunosc aceste jucătoare~

 Acum că sunteţi la finalul pregătirii, credeţi că timpul a fost unul scurt sau îndeajuns ?

Pentru o campanie de asemenea anvergură apreciez că am avut la dispoziţie, atât ca timp cât şi ca mod de pregătire, tot ceea ce este necesar pentru o bună desfăşurare a activităţii. De altfel am fost tot timpul cu privirea pe adversarele noastre din grupă şi programul în mare masură a fost aproximativ la fel. Programul desfăşurat a constat într-un concept de periodizare bazat pe patru faze distincte, în faza a patra (faza maximă) întâlnindu-ne cu Rusia la turneul din Franţa. Pot spune, din alt punct de vedere, că încă doi, trei ani în plus de lucru cu acest grup de fete ar fi făcut ca obiectivul la aceste europene să poata fi altul. Avem talente extraordinare, dar am rămas uimit cât de puţine elemente fundamentale cunosc aceste jucătoare!

Aţi pus la punct toate aspectele tactice pe care le-aţi gândit ? Care este punctul forte al naţionalei noaste ?

 Mă leg de finalul răspunsului precedent şi cred că multe din aspectele jocului sunt acum pentru majoritatea componentelor la alt nivel. Ceea ce am gândit sper că este în consonanţă cu valoarea fiecarei jucătoare. Joci un sistem ofensiv sau adopţi o strategie defensivă în funcţie de calitaţile celor pe care le conduci.
De la primul antrenament am dat exemplul degetelor de la mâini. Am spus că o echipa este ca şi cele 10 degete. Dar o echipă puternică este atunci când cele 10 degete sunt puternic stranse între ele. Sper ca toate degetele să fie împreuna şi acest aspect să fie un punct forte al echipei.

~În cadrul lotului este o atmosfera de muncă după care orice antrenor tânjeşte~ 

Cum este atmosfera în cadrul lotului înainte de Europene ?  

Antrenez de 15 ani de zile şi am lucrat cu multe grupuri, cu foarte mulţi jucători români şi străini. Rar am avut parte de un colectiv care să adopte o atitudine de o asemenea manieră în ceea ce priveşte munca la antrenament şi abordarea jocurilor. Poate Andrei Mandache şi încă 5-6 jucători sârbi au mai transmis atâta energie pozitivă antrenorului. Cu siguranţă este o atmosfera de muncă după care orice antrenor tânjeşte.

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate