Stiri

Ion Țiriac a venit cu un plan pentru redresarea sportului românesc

Joi, 12 decembrie, a avut loc seminarul "Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei". La seminar au fost invitate mai multe personalități și oficiali din întreaga lume a sportului românesc. Baschetul i-a avut ca reprezentați pe vicepreședintele forului continental, Carmen Tocală, antrenorul federal al FRB, Claudiu Fometescu și căpitanul naționalei României 3x3 care va participa la JO de la Tokio, Anca Stoenescu. 

Ion Țiriac a fost, fără îndoială, una dintre cele mai prezente personalități din cadrul seminarului. Președintele Federației Române de Tenis s-a arătat extrem de frustrat de situația în care se află sportul românesc și a tras mai multe semnale de alarmă, dar a venit și cu o soluție.

"Domnilor miniştri, care nu sunteţi pe aici, domnilor şi doamnelor foşti miniştri, care sunteţi pe aici... Vă mulţumesc că v-aţi adunat aici, dar nu foloseşte la nimic. Pentru că dacă nu facem front comun, fie că sunt liberali, socialişti sau chiar de dreapta-dreapta, nu ajungem niciunde. Noi ne ducem din groapă în groapă şi am ajuns într-o situaţie de a ne întâlni degeaba. Sportul în România, şi o spun cu toată răspunderea, a dispărut. La Jocurile Olimpice de la Sydney am făcut 26 de medalii cu buget de 300.000 de dolari. Dar eu nu am niciun merit. A fost meritul moştenirii din epoca ceauşistă.

Atunci, drumurile la Sydney cu avionul au costat 628.000,5 dolari, iar eu am avut buget de 300.000 de dolari pe un an întreg. Dacă mai vrem sport de performanţă, trebuie să procedăm radical. Să dăm la COSR toate federaţiile... să mai angajeze 500 de oameni şi să facă în toată ţara ceea ce înseamnă sport de performanţă. Iar MTS să o ia de la grădiniţă cu învăţământul şi să se ducă pe filieră în sus. Iar de la COSR să nu cereţi nimic la următoarele două ediţii ale Jocurilor Olimpice pentru că nu are ce să ia. Poate doar o excepţie, o Halep, un Drăgulescu... dar nu are de unde să culeagă medalii, pentru că nu am semănat.

Țiriac vede ca soluție mărirea procentului din PIB primit de MTS anual. Acesta solicită ca toţi oamenii din sport să facă front comun şi să solicite o schimbare.

Să facem o scindare cu sportul de masă, pentru că e mult mai important semănatul. Eu în locul lui Mihai Covaliu (n.r. - preşedintele COSR) mâine m-aş duce la Guvern să cer 1% din PIB... nu 0,049%... Şi dacă nu îmi dă, mi-aş depune mandatul, la fel ca domnul Cosac la tenis şi aşa mai departe. Dacă nu punem toţi piciorul în prag murim toţi de inaniţie. Sportul în România a dispărut. Dacă ai stup vin albinele grămadă... dar noi avem numai baruri şi restaurante. Deci dacă vrem să facem ceva, trebuie chemaţi conducătorii să aplice. Pentru că şi cu deficit de 3,5 sau 4%, tot nimic suntem. Şi avem tot o naţiune care se îmbolnăveşte din ce în ce mai mult. Se schimbă Guvernul la fiecare 3-6 luni, iar fiecare ministru al sportului vine cu o inimă aşa mare... dar se duce şi se termină fără inimă. Iar noi, ăştia de la sport, tot aici rămânem.

Nu e vorba despre sportul de performanţă. Unul dintre noi să scrie o epistolă, aşa cum a făcut Gaţu acum un an şi jumătate şi a fost semnată de 50 de mari campioni ai lumii... Dar nu a ajuns la domnul preşedinte, a fost oprit la poartă. Gaţu mi-a zis să semnez şi eu. Iar eu i-am spus că semnez, dacă scrie acolo că recunoaştem toţi că România a făcut un genocid împotriva sportului cu toate guvernele de până acum. Trebuie să facem un front comun la domnul Orban să semene ceva în sănătatea poporului, că altfel ajungem mai rău decât azi. Că poate nu am dispărut complet, dar de dispărut am dispărut. Epoca lui Năstase, Lipă, Covaliu s-a încheiat... la tenis mai avem o floare, după aia vine Sahara. Din 1929 nu a fost un pustiu aşa de mare în tenisul românesc.

De asemenea, președintele FRT consideră că principala problema nu este lipsa sportivilor, ci lipsa antrenorilor de nivel înalt care ar putea crește înapoi valoarea sportului românesc. 

Eu am fost peste tot şi am văzut că nu mai avem sportivi, dar nu mai avem tehnicieni, iar asta e cea mai mare problemă. M-am dus pe la Guvern ca pe vremea lui Maurer, de vreo 10 ori pe săptămână şi am ajuns la faimoasa concluzie că sunt bani pentru cele 1.000 de grădiniţe olimpice de care eu tot vorbesc. Dar din cauza birocraţiei ele nu există nici în ziua de azi.

Cu 80 de copii la fiecare din cele 1.000 de grădiniţe am avea 80.000... deci dacă vrem să începem ceva, trebuie să începem să semănăm. Noi ar trebui să ne depunem mandatul, eu mi l-am depus pe cel de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, pentru că se fac acum 6 luni... Dacă nu facem asta, nu ajungem niciunde, nu ne bagă nimeni în seamă. Sigur, priorităţi şi deficit stabilite de la Bruxelles, dar România trebuie să aibă priorităţile ei.

Impresionat de cele spus de Țiriac și de faptul că inițiatorii petiției nu au fost lăsaţi să meargă cu ea la preşedintele României, Bogdan Chirieac, fondatorul DC Media Group (trustul de presă care a organizat evenimentul) și-a anunțat sustinerea pentru o petiție pentru sport.

Domnule Președinte, mulțumim foarte mult și fiindcă aveți această inițiativă cu scrisul, noi zicem că ne mai pricepem la scris și împreună cu sufletul acestei reuniuni care a fost doamna Carmen Tocală, chiar discutăm și cu permisiunea tuturor, luni lansăm petiția despre care ați vorbit. Poate că de data asta reușește. Mă gândesc că e ceva ce putem face, e ceva ce ne duce în direcția pe care ați trasat-o și pe care, din nefericire, nimeni de astăzi, din România, nu o poate contesta. Chiar vrem, împreună cu doamna Carmen Tocală să lansăm petiția despre care vorbiți. Și cu ea să mergem și online, o adresăm cetățenilor și la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria, să vedem ce o ieși.

 

La finalul evenimentului, jurnalistul Val Vâlcu, directorul DC News, a ținut să întârească faptul că presa este de partea sportului românesc și că petiția va exista cât de curând:

Vom lansa luni petiția despre care am discutat, împreună cu Universitatea de Educație Fizică și Sport.

Astăzi este luni și nu putem decât să așteptăm și să urmărim de la distanță dacă se va pune o primă cărămidă la reconstrucția sportului românesc. 

*foto: frbaschet.ro

2 comentarii la aceasta stire:
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    palavre
    nimic concret, ca de obicei. Pana nu vom avea manageri, policymakers si lobisti pregatiti in acest domeniu, totul e la voia intamplarii. In plus, sportul pentru toti sau activitatea fizica pentru sanatate (health enhancing physical activity - HEPA), concept recunoscut la nivel mondial, ar trebui sa fie apanajul sectorului sanatate, nu sport. Pornind de la o schimbare de paradigma si aducand o forta de munca calificata, impreuna cu vointa politica se poate schimba ceva. Nu acum, dar peste 10-15 ani de eforturi pe drumul corect.
    Altfel, doar povestim pe la conferinte si sindrofii.

    cu 4 ani în urmă (16.12.2019) Raspunde
  • CS Universitatea Cluj-Napoca Acs Titi :

    Am pierdut timpul
    Cu citirea articolului, cînd trebuia început cu cine a organizat întîlnirea. Vecenews ! Mulțumesc, m-am liniștit...Adevăruri de mult și de toți știute, dar apocalipsa începe acum cînd s-au schimbat niște oameni la guvernare.

    cu 4 ani în urmă (16.12.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate