Mvp-ul etapei
Rashida Timbilla
Rashida Timbilla
Minute 36:26
Puncte 17
Pase decisive 7
Recuperari 13
Eficienta 35
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Cupa României Feminin

Ce s-a schimbat la o lună și jumătate distanță de la scandalul convocărilor la națională

Baschet .ro

Baschet .ro
06.11.2019

Ce s-a schimbat la o lună și jumătate distanță de la scandalul convocărilor la națională

Lunile august și septembrie ale anului 2019 au fost cele mai agitate din recenta istorie a baschetului românesc după ce mai mulți oficiali ai Federației Române de Baschet au dorit suspendarea a tehnicianului Gabriel Clapon și a zece sportivi dintre care Rolland Torok, Nandor Kuti, Aurelian Gavriloaia, Rita Bartok, Irina Părău, Maria Ferariu, Teodora Armanu, Teodora Manea, Adelina Duță respectiv Helga Csurulya.

Florin Nini a fost cel care a declanșat procedura de suspendare a jucătorilor, fiind spijinit de către membrii Colegiului Central al Antrenorilor, dintre aceștia cei mai vocali fiind Tudor Costescu și Claudiu Fometescu. La scurt timp, Comisia de Disciplină i-a suspendat pentru 4 luni de zile pe sportivii Rolland Torok, Rita Bartok, Teodora Armanu, Teodora Manea, Adelina Duță respectiv Helga Csurulya și absolvindu-i de vină pe Nandor Kuti, Maria Ferariu și Irina Părău. Cazul lui Aurelian Gavriloaia, a cărei sancțiune a solicitat-o antrenorul Hristu Șapera, a fost gestionată de Consiliul Director care l-a suspendat pentru o durată de patru etape. Gabriel Clapon a fost suspendat și el de către Comisia de Disciplină pentru o perioadă de 3 luni și o amendă de 500 de euro.

Nemulțumiți de deciziile Comisiei de Disciplină, care au fost luate în mod nelegal, fără citarea părților implicate, după cum ulterior a confirmat Comsia de Apel a FRB, Tudor Costescu, Claudiu Fometescu și Dan Berceanu, ultimul la solicitarea lui Horia Păun, au pus presiune pe Comisia de Disciplină să reanalizeze cazul, deși legea nu permitea o a doua judecată a aceleiași stări de fapt. Tudor Costescu i-a transmis lui Horia Păun că nu rămâne la națională dacă Kuti nu va fi suspendat și a ținut să ofere un interviu amplu site-ului 24secunde.ro prin care și-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia Comisiei de Disciplină. La rândul său, Dan Berceanu s-a arătat nemulțumit că Comisia de Disciplină nu l-a sancționat pe Nandor Kuti și a insinuat că membrii comisiei de disciplină sunt incompetenți. Presiunea venită din partea lui Berceanu l-a determinat pe Petre Brănișteanu să-i răspundă lui Berceanu și în același timp să își depună demisia din postura de membru al Consiliului Director și al Comisiei de Disciplină afirmând că nu este marioneta nimănui. Ulterior, Brănișteanu a afirmat că Federația a ascuns documente din dosarul lui Roland Torok când le-a transmis Comisiei de Disciplină precum și faptul că presiunea Federației Române de Baschet era în sensul de a-l sancționa pe Nandor Kuti. U BT Cluj-Napoca, printr-un comunicat oficial, a dovedit că Nandor Kuti a fost accidentat și nu putea evolua pentru națională condamnând declarațiile lui Dan Berceanu în timp ce CSU Sibiu a transmis că sunt dispuși să sesizeze Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Comisia de Apel s-a întrunit din nou, iar după trei ore a decis că nu poate pronunța o altă hotărâre decât precedenta care a intrat în autoritatea de lucru judecat. La scurt timp după a doua ședință a Comisiei de Disciplină, Horia Păun a ieșit cu un punct de vedere prin care a afirmat că forul românesc a fost ponegrit pe nedrept deoarece nu a influențat și nici nu a încercat să influențeze în niciun moment deciziile Comisiei de Disciplină și l-a invitat pe Brănișteanu să specifice cine a încercat să-l manipuleze. Brănișteanu a dat curs solicitării lui Păun și a afirmat că a fost manipulat de către Berceanu, întrebându-l retoric pe Horia Păun "cum este comisia independentă dacă Berceanu vrea să întoarcă decizia mea?". Președintele Comisiei de Disciplină, Nicolae Pârșu afirmă și el că Federația a ascuns probele din dosarul lui Torok respectiv că decizia a fost una pripită, în timp ce Ionuț Georgescu îi răspunde lui Păun cu o concluzie dură "Dacă nu eram un sport în deplină obscuritate, căutând performanța cu lanterna prin cancelarii de primării, nu ar fi existat un asemenea tupeu."

Ulterior, Aurelian Gavriloaia, Rolland Torok, Bartok Rita și Teodora Manea s-au adresat Comisiei de Apel a Federației Române de Baschet  care a considerat că sancțiunile pronunțate de Comisia de Disciplină au fost nelegale și le-a anulat. În cazul lui Gabriel Clapon, Comisia de Apel i-a anulat sancțiunea de 3 luni de zile însă a păstrat amenda de 500 de euro, fără a motiva până în prezent cum a ajuns la această concluzie, iar sportivele Teodora Armanu, Adelina Duță respectiv Gelga Csurulya au rămas cu sancțiunea de 4 luni de zile și au abandonat baschetul.

Ce s-a schimbat la o lună și jumătate de la deciziile Comisiei de Apel?

Vom analiza situația fiecăruia dintre cei implicați în scandalul convocărilor la națională.

Gabriel Clapon - Conform minutei, Comisia de Apel a FRB i-a anulat suspendarea de 3 luni de zile, a păstrat amenda de 500 de euro și a respins solicitarea de repunere în poziția de membru al Colegiului Central al Antrenorilor de unde a fost revocat la propunerea lui Claudiu Fometescu, propunere aprobată de Consiliul Director. Pentru a-i respinge parțial apelul, Comisia de Apel a audiat doi martori angajați ai Federației Române de Baschet, pe Andreea Arnăutu și pe Claudiu Fometescu, ultimul fiind cel care a declanșat procedura de sancționare a tehnicianului. Cu toate că Clapon a fost numit în poziția de membru al CCA de către Adunarea Generală a FRB, revocarea nu a fost decisă de Adunarea Generală ci de Consiliul Director, cu toate că Adunarea Generală este un for decizional mai înalt Consiliului Director. Un exemplu similar ar fi o hotărâre a unui consiliu local prin care se modifică o lege emisă de Parlament, conduită care este în mod evident nelegală. FRB a fost obligată la plata către Clapon a sumei de 230 de lei cu titlu de onorariu avocat parțial, însă nu și la rambursarea taxei de apel în cuantum de 300 de euro. Comisia de Apel a FRB a precizat că decizia scrisă va fi redactată în cel mai scurt timp posibil. La 44 de zile distanță de la comunicarea minutei, decizia integrală nu este redactată, iar Clapon mai are de așteptat până când Comisia de Apel își va redacta hotărârea pentru a o putea ataca în instanță.

Rolland Torok - Conform minutei, lui Roland Torok i-a fost anulată suspendarea dictată de către Comisia de Disciplină, însă Comisia de Apel nu i-a rambursat cheltuielile de deplasare la ședința din București respectiv taxa de apel în cuantum de 300 de euro. În cadrul ședinței de la București, un membru al Comisiei de Disciplină i-a sugerat lui Torok să nu depună cheltuieli de deplasare, să nu fie nevoită Federația să acopere astfel de cheltuieli insinuând că oricând se poate încasa o amendă care ar echivala cu acele cheltuieli.

Teodora Manea, Bartok Rita, Aurelian Gavriloaia - Asemenea deciziei în cazul lui Rolland Torok, hotărârile Comisiei de Disciplină au fost anulate, însă fiecare dintre cei trei apelanți au fost nevoiți să scoată din buzunar 300 de euro pentru a putea sesiza Comisia de Apel. Cu toate că este un principiu general valabil restituirea cheltuielilor de judecată în cazul admiterii apelurilor, Comisia de Apel nu a restituit cei 900 de euro taxă ce a făcut venit la bugetul Federației Române de Baschet fără a motiva într-un anume fel această decizie.

Nandor Kuti - Încă nu și-a revenit după accidentarea de stres suferită la tibie.

Horia Păun - Pe data de 16 septembrie a anunțat că toate regulamentele FRB vor fi atent revizuite și redactate. A considerat atitudinea membrilor Comisiei de Disciplină ca fiind o dovadă de neprofesionalism ce a adus prejudicii de imagine federației și drept consecință a afirmat că va propune Consiliului Director o restructurare a Comisiei de Disciplină. Din 16 septembrie și până în prezent au avut loc două ședințe de Consiliu Director și una a Comitetului Executiv, însă pe ordinea de zi nu s-a regăsit revizuirea regulamentelor sau modificarea componenței Comisiei de Disciplină. 

CSU Sibiu - Fanii din Sibiu prezenți la SuperCupa României, ce a avut loc la Oradea, l-au huiduit pe Horia Păun în momentul decernării premiilor, iar ulterior i-au solicitat demisia. Emoționat sau grăbit, Horia Păun a uitat să decerneze placheta destinată echipei perdantă. Pe data de 14 decembrie 2019, CS Dinamo București va evolua la Sibiu într-un meci din cadrul Ligii Naționale de Baschet masculin.

Petre Brănișteanu - Și-a dat demisia din postura de membru al Consiliului Director și al Comisiei de Disciplină. Până în prezent Federația Română de Baschet nu a făcut nicio precizare cu privire la vacantarea locului ocupat de Brănișteanu și nici nu a procedat la înlocuirea sa din Consiliul Director respectiv din Comisia de Disciplină.

Nicolae Pârșu - La scurt timp după finalizarea celei de a doua ședințe de la București, în care membrii Comisiei de Disciplină au decis că nu pot pronunța o nouă hotărâre, Pârșu a dorit să vorbească cu Horia Păun, ce se afla în biroul său de la etajul superior al sălii de conferințe unde s-a desfășurat ședința. Președintele FRB nu a vrut să-l primească pe Pârșu în încăpere, cel mai probabil ca un răspuns la decizia pronunțată. Simțindu-se probabil umilit, Pârșu a redactat pe loc o declarație prin care și-a depus demisia din postura de președinte și membru al Comisiei de Disciplină.

Comisia de Disciplină - Nu se cunoaște componența reală a comisiei. Conform informațiilor oficiale regăsite pe site-ul FRB, componența a rămas aceeași.

Dan Berceanu - Nu a mai avut nicio intervenție publică după cea de a doua ședință a Comisiei de Disciplină. Este în continuare secretarul general al Federației Române de Baschet.

Tudor Costescu - Nu a mai avut nicio intervenție publică pe acest subiect după interviul acordat site-ului 24secunde.ro. Nu se cunoaște dacă va continua la cârma naționalei de seniori a României.

Teodora Armanu, Adelina Duță, Gelga Csurulya - S-au retras din activitate.

Federația Română de Baschet - A încasat 1.500 de euro din taxele de apel achitate de către Gabriel Clapon, Rolland Torok, Teodora Manea, Bartok Rita și Aurelian Gavriloaia.

Au fost multe promisiuni, multă vâlvă, multe declarații, multă risipă de efort, timp și bani, s-au creat multe antipatii, însă concret nimic constructiv nu s-a schimbat după deciziile Comisiei de Apel a Federației Române de Baschet. Aparent, întregul scandal al convocărilor la națională a fost o mare pierdere de timp din care nimeni nu a câștigat, mai puțin Federația Română de Baschet care a încasat 1.500 de euro, suma fiind distribuită cel mai probabil societății de avocați care formează Comisia de Apel. În schimb, la nivel decizional, după aceast scandal se pot trage concluzii evidente privind raporturile de putere din cadrul Federației Române de Baschet și modul în care aceasta operează.

Vouă cum vi s-a părut întregul scandal al convocărilor la națională?

2 comentarii la aceasta stire:
  • BC CSU Sibiu gyke :

    daca titlul e o intrebare...
    ... atunci este una retorica. A se vedea ultima decizie privitoare la L18 si gestionarea strainilor, decizie luata fara consultare si nu in forul in care trebuia luata.
    Dar no, au fost simpatici cei care aplaudau la momentul respectiv interventia presedintelui FRB in care ne explica cum se vor schimba regulamentele si se va lucra transparent...

    cu 4 ani în urmă (07.11.2019) Raspunde
  • Vulturii Alex Popa :

    A fost un interviu cu Voinescu
    De ce nu l-ati intrebat cine e selctioner? Logic be like

    cu 4 ani în urmă (07.11.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii