Mvp-ul etapei
Rashida Timbilla
Rashida Timbilla
Minute 36:26
Puncte 17
Pase decisive 7
Recuperari 13
Eficienta 35
Vezi profilul jucatorului
Linkuri rapide
Stiri Cupa României Feminin

Chelsea Douglas și Predrag Stanojcic continuă la Phoenix Constanța

Andreea Vlase

Andreea Vlase
11.09.2018

CS Phoenix Constanța va debuta în acest an în Liga Națională de Baschet Feminin. Antrenorul care a dus formația pe locul secund în Liga 1, Predrag Stanojcic, va pregăti echipa și în sezonul care stă să înceapă, ajutat de Volha Tămîrgeanu. Chelsea Douglas continuă alături ce constănțence, cărora li s-au alăturat Andreea Beldian, Alexxus Davis și Adelina Duță.

Antrenorul sârb Predrag Stanojcic s-a alăturat formației din Constanța anul trecut, fiind pe bancă la primul sezon în care Phoenix a avut echipă de senioare. Tehnicianul de 38 de ani a fost secund la Steaua Roșie Belgrad, cu care are în palmares cupa și campionatul din Serbia. A mai câștigat titluri cu alb-roșiile în competițiile junioarelor sub 16 și sub 18 ani.

Cu Stanojcic pe bancă, Phoenix Constanța a avut un bilanț de 7 victorii și o înfrângere în prima fază a Ligii 1, din sezonul trecut. Au urmat alte 9 victorii și o înfrângere, astfel că galben-albastrele au acces la turneul de promovare cu un bilanț de 12 victorii și 2 înfrângeri (rezultatele din prima fază cu echipele care au avansat s-au păstrat). La turneul de promovare, de la Târgoviște, constănțencele au avut 2 victorii și o înfrângere. Acestea au cedat cu 68-71 după prelungiri în fața gazdelor.

Phoenix Constanța a cooptat-o în staff pe Volha Tămîrgeanu (Yaroshka). Originară din Belarus, aceasta a evoluat în competiția internă începând de la începutul anilor 2000, trecând pe la Arad, Târgoviște, Alba Iulia și Brașov. Are în palmares ambele trofee interne, câștigate în mai multe rânduri. Tămîrgeanu a făcut parte și din staff-ul celor de la Târgoviște.

Predrag Stanojcic se va putea baza și în sezonul următor pe Chelsea Douglas. Fundașul de 26 de ani a fost cea mai bună marcatoare a echipei din Constanța în multe partide din sezonul trecut. La cele trei meciuri de la turneul de promovare a avut medii de 20.3 puncte, 4.7 recuperări, 3.3 pase decisive, 2.7 mingi pierdute și 2.7 intercepții, pentru 13.3 eficiență medie în 41:40 de minute/meci. Aceasta a evoluat în colegiu la Wake Forest, până în 2014. În acel an s-a pregătit cu Seattle Storms, din WNBA, dar nu a fost reținută în lot. Are în palmares titlul în Finlanda, cu Catz Lappeenranta, și a mai jucat în prima ligă din Germania.

Phoenix Constanța a anunțat astăzi 3 jucătoare noi pentru următorul sezon, printre care și pivotul A'Lexxus Davis. Americanca de 22 de ani poate evolua pe ambele poziții de sub panou. Davis a jucat pentru South Carolina Upstate Spartans în Big South Conference din NCAA, terminând în acest an. A strâns 102 partide pentru USCU, cu medii de 13 minute, 3 puncte și 3.7 recuperări. Cel mai bun sezon al său a fost ultimul, când a avut o medie de 20 de minute pe meci în 27 de partide, cu 5.9 puncte și 5.7 recuperări.

Este posibil ca formația de la malul mării să fie nevoită să renunțe la una din americance, deoarece în grupa B echipele au voie să treacă pe foaia de joc maximum 3 jucătoare străine, dintre care cel mult una non-europeană. Această regulă a fost anunțată la începutul lunii septembrie, ceea ce a stârnit nemulțumiri.  Rămâne de văzut cum va rezolva clubul această problemă, dacă va juca alternativ cu Douglas și Davis, sau va renunța la una dintre acestea.

Prima clasată din grupa B va urca în grupa roșie în a doua fază a sezonului regulat, unde va întâlni cele șase echipe din prima grupă. Atunci echipa care urcă va avea dreptul să își completeze lotul până la un maxim de 5 străine, cu cel mult două non-europene. Este obligatorie prezența a două jucătoare autohtone în teren pe toată durata partidei, dintre care una trebuie să fie sub 23 de ani în prima repriză.

Două jucătoare sub 23 de ani s-au alăturat în această vară echipei pregătite de Predrag Stanojcic. Andreea Beldian a debutat în prima ligă la CS Universitatea Alba Iulia, cu care a prins finala LNBF în 2016, când alb-albastrele au câștigat și Liga Europei Centrale. Aceasta a lăsat formația din orașul natal și s-a alăturat celor de la Sirius Târgu Mureș în sezonul 2016-2017, unde a evoluat și în ultima stagiune. Extrema de 22 de ani a fost printre tinerele cu cele mai multe minute în precedenta ediție de campionat, jucând și după primul sfert, când nu mai era obligatorie prezența unei jucătoare U22 în teren. Beldian a avut medii de 21:18 minute, 6.3 puncte, 1.3 recuperări și 1.8 pase decisive în 19 partide. Mai are în palmares titluri și medalii la junioare.

Phoenix Constanța a luat-o și Adelina Duță, de 19 ani. Aceasta se alătură formației constănțene, după ce în ultimele două sezoane a jucat cu Rapid București în Liga 1. La turneul de promovare din 2017 a avut medii de 3:33 minute în cele trei meciuri, în timp ce în acest an jucătoarea de perimetru a avut 16:22 minute/meci, contribuind cu 3.7 puncte/meci, 2 recuperări, 1 assist, dar și 5 mingi pierdute. Are în palmares titlul la U14 în 2013, cu ACS Champions București, dar și alte medalii în competițiile juvenile.

Phoenix Constanța va juca două meciuri de pregătire în 14 și 15 septembrie, pe terenul campioanei ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Constănțencele vor debuta în Cupa României într-o dublă cu Universitatea Cluj-Napoca, în 26 și 29 septembrie. Constănțencele sunt repartizate în grupa B în prima fază a Ligii Naționale de Baschet Feminin. Phoenix începe campionatul cu un meci pe propriul teren, cu CS Rapid București, în 6 octombrie.

*foto: Club Sportiv Phoenix Constanta facebook, Csaba Toth

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii