Stiri Liga Natională de Baschet Feminin

Reacții virulente ale sportivelor din LNBF după propunerea FRB

Reacții virulente ale sportivelor din LNBF după propunerea FRB

După articolul publicat de site-ul nostru referitor la propunerea președintelui FRB de a fi semnate contracte pe maxim trei luni cu jucătoarele din LNBF, sportivele din campionatul feminin au început să-și împărtășească opiniile despre acest subiect pe rețelele de socializare. 

Alina Podar a fost prima care a postat o reacție amplă la această recomandare a Federației către cluburi, pentru ca mai apoi Annemarie Godri-Părău și Andra Mandache să reacționeze la rândul lor pe marginea acestui subiect. Una dintre cele mai importante jucătoare românce din ultimul deceniu, Gabriela Mărginean, a comentat și ea toată această situație.

”Sunt dezamăgită și furioasă! Oamenii care ar trebui să ne încurajeze, să ne protejeze și să investească în noi pentru ca noi (jucătorii tineri) să creștem sunt atât de pregătiți să ne treacă pe bancă pentru un sezon întreg. Vreți să ne luați bucuria, progresul nostru și în cele din urmă venitul nostru ceea ce nu este corect! Cum ar trebui să trăiesc un an întreg cu salariul pe doar trei luni, sunt jucătoare în campionatul nostru care sunt și mame! Ne-am oprit din a juca acum 6 luni din cauza virusului, 6 luni fără venit, 6 luni de muncă grea în spatele ușilor închise, 6 luni în care am investit economiile noastre înapoi în noi pentru ca să revenim în septembrie sănătoase, pregătite de noul sezon, și gata să lucrăm pentru că asta e meseria noastră și asta ar trebui să facem. De ce nu putem avea șanse egale? Muncim la fel de mult ca băieții și merităm aceleași șanse” a declarat Alina Podar, jucătoare în sezonul trecut la CSM Satu Mare.

Ulterior, a venit reacția jucătoarei Annemarie-Godri Părău de la Sepsi SIC și cu o vastă experiență la naționala României:

„Și mie mi se pare aberant ceea ce a propus președintele nostru...mi se pare normal ca președintele nostru sa lupte pentru baschetul românesc, nu sa il ingroape...în primul rând cluburile au început sa semneze cu jucatoarele(jucătorii) încă din martie-aprilie. În al doilea rând ca să fiu putin ironică la care din cele 3 luni s-a gandit că ar fi bine sa fim plătite?În campionate mai puternice decât al nostru gen Ungaria, Franța, Italia se joacă...Nu poți sa le spui președinților de cluburi care deja au semnat contracte cu jucatoarele(jucătorii),unele echipe s-au înscris in cupe europene că ar fi indicat sa semneze contracte pe 3 luni cu jucatoarele(jucătorii) mai ales ca se stia ca în Octombrie se începe campionatul. Acest lucru ar duce doar la distrugerea baschetului românesc...nimeni nu semnează contracte pe doar 3 luni. Fiind jucatoare de lot național de peste 20 de ani cred ca am un cuvânt de spus. Eu îmi doresc ca președintele nostru să lupte pentru noi, nu împotriva noastră. Ce ar trebui să facă jucătoarele(jucătorii) tinere(tineri) care vor fi viitorul baschetului românesc când văd ce se întâmplă în campionatul românesc?”

Andra Mandache, una dintre cele mai experimentate baschetbaliste din țara noastră, a postat următorul mesaj:

„În ideea în care nimeni nu dorește minimalizarea sau subestimarea situației actuale în România ca de altfel în toată lumea din cauza acestei pandemii, ar fi trebuit să se găsească soluții pentru continuarea și susținerea baschetului la toate nivelurile ca de exemplu în Ungaria, Franța etc. Citind declarațiile din ultima perioada am rămas cu un gust amar, începand de la juniori până la seniori/senioare ! Din moment ce a fost publicat programul campionatului toate cluburile și-au format echipele ca acum “ pe ultima sută de metri” să li se comunice aceste “ aberații” ! Sunt complet de acord cu ce au declarat mai sus colegele mele și le sustin 100%!” 

Gabriela Mărginean, jucătoare ce evoluează de foarte mulți ani în străinătate și una dintre liderele naționalei, a scris și ea un comentariu în limba engleză:

„Since 2020 was all honey and roses until now, it was time we got the cherry that was missing at the top..

It’s just sad to see how this inequality between sexes still prospers on every level around the world and we, as women, should just stand low and accept it as if it’s a normality. Well no sir, we won’t. I understand there are bad laws and stupid laws but what I don’t understand is the lack of heart, empathy, compassion, and will to actually do something good when you have the position to do so. I am tired of seeing this and I am tired of being the one who has to accept things like this and keep going with my head down. In order to have a change we need people in high positions to want to see that change and to want to do what’s best for the group they are leading. 
We change the ministry of sports more often than the weather, so then how can we ever have continuity and a strong base in order to built something that will last?? 
I am not saying sometimes we just can’t take the decisions we want because of political games or what not but what is always possible is to try and think of the best solutions possible for the group and to try to help as much as possible. 
Where is the heart?? ”

UPDATE

Tünde Kilin, componentă a lotului național de senioare și-a spus la rândul ei părerea despre situația actuală:

„Unele dintre noi avem ani de baschet în spate cât o viaţă de om, şi am ajuns astăzi să ni se propună să jucăm sportul nostru preferat 90 de zile.
Nici nu are rost să descriu în cuvinte câte sacrificii în spatele " reflectoarelor ", și câtă muncă depusă există din partea fiecăruia.
 Indiferent de circumstanțe, noi mereu am continuat să luptăm, chiar dacă am avut greutăţi pe parcurs, oricare exemplu aş da, cred că ştim fiecare dintre noi ce înseamnă " greutăţi " şi " obstacole".
Ne furaţi bucuria, ne furaţi o bucată din noi, o parte din viaţa noastră.
E mai uşor să nu îţi pese decât să lupţi pt cineva. Dar aveți pretenţia ca noi să luptăm pe teren, să facem sacrificii una pentru cealaltă, ne acuzaţi că nu avem pasiune, că nu punem suflet în ceea ce facem.
Oricum o vom face, nu contează câte mai trebuie să îndurăm.
#impreuna
Dezamăgită, puţin spus. Poate mai mult dezgustată.
Eu propun să găsim soluţii, nu să fim noi sportivele, sacul de box, arena voastră de " entertainment".
Dacă băieții pot, noi de ce nu?
Să cădem de 7 ori să ne ridicăm de 8? Cred că asta facem de prea multă vreme.
#womenempowerwomen #dontbiteyourtongue #yourgonnahearmeroar ”

Legitimată pentu acest sezon în Polonia, pivotul Naționalei de senioare - Elisabeth Pavel și-a exprimat dezamăgirea față de tratamentul diferit:

În România, presesintele ligii şi compania au propus contracte pe maxim 3 luni pentru liga feminină. Acest aspect nu a fost pus în discuţie pentru bărbaţi. Înţeleg că s-au schimbat legi, înţeleg că echipele au mai puţini bani dar ce nu înţeleg este lipsă de interes şi faptul că federaţia noastră nici nu încearcă să lupte pentru noi sau să ofere un plan mai bun decât acesta. Avem aceleaşi locuri de muncă, depunem acelaşi efort ca bărbaţii. Vrem doar atât: Egalitate!

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii