Stiri Cupa României Masculin

Bobe Nicolescu, după un sezon foarte dificil și plin de lecții: „Nu trebuie niciodată să renunț”

Bobe Nicolescu, după un sezon foarte dificil și plin de lecții: „Nu trebuie niciodată să renunț”

Dacă ar fi să ne întoarcem în urmă cu un an, baschetul arăta foarte diferit. CSM CSU Oradea, campioana României pentru al doilea sezon consecutiv, se pregătea pentru preliminariile Basketball Champions League, Liga Națională stătea să înceapă și fanii erau nerăbdători să revină în arene pentru a-și urmări favoriții.

Acum învățăm să trăim în mijlocul unei pandemii, incertitudinea a luat locul siguranței, iar echipele de baschet din țara noastră își programează meciuri amicale în străinătate, pregătindu-se pentru un sezon despre care nu se știe mai nimic.

În acest context, felul în care se comportă jucătorii, în special cei autohtoni, este foarte important. Bobe Nicolescu este unul dintre liderii noii generații de baschetbaliști români, iar acest rol nu îl sperie, ci îl responsabilizează. Ultimele veri le-a petrecut în cantonamente și deplasări alături de națională, unde a fost numit și căpitan în ciuda tinereții sale.

Bobe avea mari așteptări de la sezonul 2019-2020, dorindu-și să cucerească titlul pentru a treia oară consecutiv în echipamentul lui CSM Oradea. Fiind principala opțiune de jucător autohton din lotul lui Cristian Achim, sportivul născut în Capitală își propunea să se dezvolte, să aibă evoluții solide și să contribuie la succesul echipei sale.

Însă, situația avea să fie total diferită față de cum și-a imaginat-o Bobe. Înaintea primei etape, în care bihorenii o întâlneau pe Steaua, tânărul baschetbalist a început să resimtă dureri la spate. Acestea nu l-au împiedicat să joace împotriva trupei militare, însă la primul antrenament de după acel joc, durerile au devenit insuportabile și Bobe începea sezonul cu o accidentare serioasă.

Din păcate, nu îți prea permiți să simți atât de multe ca sportiv. Nu poți decât să urmezi procedura. Identifici cât mai repede problema, găsești cât mai repede soluții. Fiind o problemă destul de gravă, soluțiile au fost foarte multe, foarte diverse și a trebuit să facem niște alegeri. Am ales să nu mă operez și cred eu că am luat alegerea bună pentru că acum în continuare am această problemă, așa cum știm hernia de disc nu dispare, dar o țin sub control, lucrez zilnic la asta. Am lucrat în toată perioada de după și continui să o fac în fiecare zi pentru întărirea musculaturii și pentru a ține această problemă sub control.

În următoarele două luni, jucătorul Oradiei a muncit din greu pentru a reveni pe teren și s-a întors în derby-ul cu U-BT Cluj-Napoca din Arena Antonio Alexe. Din păcate, seria întâmplărilor nefericite a continuat și Bobe a început să resimtă dureri la unul dintre picioare, la care suferise o fractură de stres în stagiunea precedentă. Apoi, au urmat o fractură de piramidă nazală și încă o accidentare care l-a ținut pe Bobe departe de teren.

Cel mai dificil, bineînțeles, e uzura psihică pe care o capeți. E foarte greu să treci din nou prin același proces și să ai puterea să o iei de la capăt de fiecare dată. Pentru că, în mod normal, procesul e cam același: ai nevoie de o perioadă de repaus, după care începi ușor, ușor cu mișcări, începi doar cu exerciții de forță, doar cu benzi elastice, apoi adaugi greutate, apoi începi să lucrezi la partea cardio și ușor, ușor începi să alergi. E un proces destul de complex și e foarte greu să îți găsești puterea psihică să te reapuci de lucru din nou și din nou și din nou, mai ales când lucrurile vin chiar așa unul după altul.

În tot acest proces de recuperare, Bobe Nicolescu s-a bucurat de susținerea prietenilor, a familiei, a prietenei sale, dar și a oamenilor din jurul clubului. Aceștia l-au încurajat constant și l-au ajutat să nu se uite în urmă, ci să privească înainte la ceea ce are de făcut. „Am știut că ăsta este singurul drum pe care pot să merg și m-am concentrat să fac doar asta și să încerc să o fac cât mai bine”, ne-a mărturisit Bobe.

La finalul lunii ianuarie, într-un duel cu U-BT din grupele FIBA Europe Cup, jucătorii de la CSM Oradea și-au arătat susținerea față de coechipierul lor într-un mod practic. Aceștia au purtat la încălzire tricouri cu numele lui Bobe Nicolescu. „Alex (n.r. Alex Rad) a orchestrat acea idee cu tricourile. A fost un gest care pe mine m-a impresionat foarte mult pentru că, îmi aduc aminte și acum, eram acasă și aprinsesem din nou televizorul să mă uit la încă un meci al echipei mele. Era destul de greu, deja devenise o rutină destul de apăsătoare și ăla a fost unul dintre momentele în care mi-am dat seama că, ok, asta se întâmplă acum, sunt accidentat, dar nu trebuie să rămână așa. Lumea are nevoie de mine, lumea mă susține să-mi revin și nu pot să o dezamăgesc. Trebuie să lucrez, să revin și atunci când ajung din nou pe teren să-i ajut și eu pe colegii mei.”

A urmat o lună în care Bobe a tras de el, a muncit foarte mult și s-a antrenat constant pentru a reveni pe teren. Campionul european la U20, Divizia B, a fost motivat de gândul că va putea evolua în playoff și că astfel va reuși să încheie cu succes un sezon dezamăgitor. Bobe era foarte aproape de momentul reînceperii antrenamentelor când numărul cazurilor de coronavirus din România a început să crească. Epidemia a fost ridicată la rang de pandemie, iar Federația Română de Baschet a luat decizia anulării campionatului. În acel moment, în care frustrarea a atins cote foarte înalte, sportivul Leilor-Roșii și-a găsit puterea de a-și schimba încă o dată obiectivul și de a începe pregătirea pentru noul sezon.

La început, Bobe s-a pregătit acasă, folosindu-se de benzi elastice și de greutatea corporală. Mai târziu, când măsurile nu au mai fost atât de stricte, a luat decizia de a se întoarce la Oradea, unde s-a antrenat alături de colegii săi români. Antrenamentele fizice au fost foarte solicitante, însă efortul a meritat pe deplin pentru că baschetbaliștii Oradiei s-au văzut în sfârșit într-o sală de baschet, iar senzația a fost de neuitat.

Am avut același sentiment pe care îl aveam și atunci când eram de zece ani și intram prima oară în sală – faptul că am găsit un loc unde e liniște, un loc care-i al meu, un loc în care pot să mă simt bine, un loc care e ca și acasă și un loc unde, efectiv, pot să fiu eu și să lucrez la ceea ce îmi place să fac.

Stagiunea 2020-2021 este prima în care generația 1997 nu mai beneficiază de regula U23. Acest lucru nu îl sperie pe Bobe, ci îl motivează să fie și mai muncitor, să se dezvolte atât în defensivă, cât și în ofensivă și să profite la maxim de minutele primite. Din tot rollercoaster-ul emoțional trăit în sezonul 2019-2020, Bobe Nicolescu a învățat să nu renunțe niciodată, ci să încerce să depășească orice obstacol care îi stă înainte.

Fiind un sezon atât de greu, cred că cel mai mult m-a ajutat să mă întăresc psihic, să îmi dau seama că indiferent ce se întâmplă, nu trebuie niciodată să renunț, să privesc trist la lucruri, să mă gândesc că nu mai am nicio șansă de a reuși. Trebuie să lupți până la capăt, indiferent că este un meci, indiferent că este o accidentare, indiferent că este un sezon. Sincer, pentru că tot spun mereu că baschetul și sportul, în general, te pregătește pentru viață, e și o lecție de viață: nu trebuie să renunți niciodată și atâta timp cât vrei să faci un lucru, atâta timp cât îți canalizezi toată energia spre a face lucrul acela, poți să reușești indiferent câte piedici ai în față.

Cu siguranță, în viața și cariera oricărui sportiv apar momente dificile, momente în care pare că totul se năruie, însă atunci este important ca persoana respectivă să aibă stabilite niște principii. Pentru Bobe este foarte simplu: „Îmi place ca la final de meci sau la final de antrenament să pot să ies zâmbind cu gândul că mi-am făcut treaba, că am dat tot ce am putut și știu că atunci nu o să am nimic să-mi reproșez pentru că am dat tot ce aveam”.

Un alt principiu după care Bobe își conduce viața este să fie pozitiv tot timpul. După patru accidentări și un sezon anulat de o pandemie, este destul de dificil să rămâi optimist, însă jucătorul în vârstă de 23 de ani alege să aibă speranță. Situația nu este nici pe departe rezolvată, iar stagiunea 2020-2021 este sub semnul întrebării dar, cu toate acestea, mesajul lui Bobe pentru fanii orădeni este să aibă răbdare, fiindcă ea le va fi răsplătită.

Fanilor orădeni le doresc doar să aibă puțină răbdare. Știu că e greu și frustrant să nu poată să-și vadă favoriții la joc, dar sunt convins că cu cât așteptarea o să fie mai lungă, cu atât revederea o să fie mai dulce. Eu personal, mai ales după anul pe care l-am avut, abia aștept să mă reîntâlnesc cu ei. Din păcate, trebuie să respectăm ceea ce avem de respectat pentru că, așa cum am spus-o și la începutul pandemiei, doar împreună putem să trecem peste pandemie. Așa că respectăm ceea ce este de respectat acum cu cât mai multă strictețe și dacă o să facem asta, o să putem să ne și revedem cât mai curând. Știu că o să fie o revedere dulce și abia aștept să văd din nou sala plină.

 

La doar 21 de ani, Bobe Nicolescu este noul #CĂPITAN al Vulturilor! Felicitări!

Posted by Echipa națională de baschet masculin a României on Friday, September 14, 2018

Prin acțiunile și declarațiile sale, Bobe Nicolescu demonstrează că merită banderola de căpitan al naționalei și renumele de lider al tinerei generații. Chiar dacă aceste distincții îl onorează, Bobe este de părere că toți jucătorii naționalei pot avea acest rol și că este important ca fiecare să aibă grijă de cei din jur. „Orice sport de echipă, din punctul meu de vedere, presupune anumite relații de joc și anumite relații interpersonale care se crează și se mențin la fel de bine și în afara terenului cum se văd și pe teren. Așadar, într-adevăr, e oarecare responsabilitate pentru mine sau pentru oricare ar fi în rolul acesta să țină grupul cât mai unit, să țină oamenii cât mai aproape de el și să creeze acest grup în jurul lui.”

De asemenea, Bobe Nicolescu este conștient că orice sportiv atrage un anumit număr de urmăritori și este înzestrat cu o oarecare influență și, tocmai de aceea, își propune să folosească puterea pe care o are pentru a ajuta și pentru a face un bine oamenilor care nu au o condiție așa de bună ca majoritatea. În luna aprilie, triplul campion al României și-a licitat echipamentul și a donat banii Asociației pentru Micuțul Noel. Acest gest a validat reputația excelentă de care se bucură Bobe, despre care Cristian Achim, antrenorul său, spunea că „pe lângă faptul că ne ajută, este un băiat cu totul și cu totul deosebit și un jucător foarte bun”.

În viitor, Bobe Nicolescu își propune să schimbe percepția pe care străinii o au în legătură cu baschetul românesc și speră ca noua generație să se unească în jurul acestei idei și să demonstreze că există talent în România.

Nu este un vis doar al meu, ci cred că îl împărtășesc cu toată generația mea și cu toți cei din jurul meu. Îmi place să cred că putem într-o zi schimba imaginea pe care România o are la nivel european și, de ce nu, internațional în legătură cu baschetul. Auzim de multe ori că jucătorii români nu au intrare la anumite echipe din străinătate sau că naționala României nu e destul de respectată. Ei bine, pentru cariera mea acesta este unul dintre obiectivele cele mai importante. Fie că o să o fac din postura de jucător al Oradiei și de jucător al echipei naționale, fie că poate voi încerca la un moment dat să joc într-un campionat din afară sau orice va fi nevoie, voi încerca întotdeauna să reprezint cât mai bine clubul la care joc și, mai ales, echipa națională și țara de unde provin ca, la final de carieră, să pot să spun că am ajutat puțin la imaginea pe care România o are în baschetul european și în cel internațional.

Se spune că „ce nu te omoară, te face mai puternic”. Pe Bobe, sezonul 2019-2020, oricât de dificil ar fi fost, nu a reușit să „îl omoare”, ci l-a făcut mai puternic, mai motivat și l-a ajutat să își dea seama cât de mult iubește baschetul. Acest sport i-a format caracterul, l-a învățat cum să fie un om disciplinat și i-a dat o platformă pe care să o folosească pentru a ajuta la rândul lui alți oameni. Iar Bobe nu plănuiește să joace baschet doar de dragul acestui sport, ci își propune să inspire, să schimbe percepții și să se pregătească pentru viață.

*foto: Roby Boroș/CSM Oradea

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii