Stiri Cupa României Masculin

Cea mai bună echipă a românilor din LNBM din ultimii zece ani

Cea mai bună echipă a românilor din LNBM din ultimii zece ani

Dacă ieri v-am prezentat cel mai bun cinci din anii 2010' format doar din jucători străini, astăzi a venit momentul să facem nominalizările pentru jucătorii autohtoni.

Nu ne-am putut restrânge opiniile asupra unei singure echipe, astfel că am făacut din nou două echipe formate, în opinia noastră, din cei mai reprezentativi jucători români din Liga Națională de Baschet Masculin, în periada 2010-2019.

Best five: Octavian Popa Calotă, Andrei Mandache, Vlad Moldoveanu, Titus Nicoară și Cătălin Burlacu

Octavian Popa Calotă este unul dintre cei mai longevivi jucători români. „Kevin” a ajuns la 35 de ani și continuă să evolueze în Liga Națională de Baschet Masculin. În ultimii 10 ani a pus umărul la câștigarea unei Cupe a României alături de BCM U Pitești, a fost idol la Sibiu și a avut o perioadă bună la Timișoara, încheiată nu tocmai în cel mai plăcut mod. A făcut parte din naționala României care a participat la EuroBasket 2017, iar acum evoluează în LNBM la CSM Mediaș.

Andrei Mandache a fost unul dintre cei mai importanți jucători autohtoni în ultima decadă. Și-a trecut trofee interne în palmares alături de Gaz Metan Mediaș și CSM CSU Oradea și mereu a făcut parte din nucleul de bază al echipei naționale. A intrat în istoria baschetului european după ce a fost al doilea jucător care a înregistrat un triple-double la un Campionat European, după Toni Kukoc.

Vlad Moldoveanu a petrecut un singur sezon complet în Liga Națională de Baschet Masculin dar a fost liderul unei echipe care a dominat copios baschetul românesc și care și-a trecut în cont toate trofeele puse în joc în stagiunea 2016/2017. Vlad a fost om de bază și la echipa națională iar experiența sa la nivel de Euroligă nu poate fi trecută cu vederea.

„Mr. Fundamental” ar fi porecla care i s-ar potrivi perfect lui Titus Nicoară. Are peste 350 de meciuri jucate în LNBM și a impresionat cu constanța evoluțiilor bune pe care le-a avut, indiferent că a jucat pentru Gaz Metan Mediaș, CSM CSU Oradea, Steaua București sau BCM U Pitești. A fost piesă importantă a echipei naționale și a evoluat sub tricolor la EuroBasket 2017.

Cătălin Burlacu a fost liderul celei mai dominante echipe din baschetul românesc din perioada recentă. Chiar dacă nu a fost iubit în multe săli din țară, Burlacu și-a pus mereu amprenta asupra jocului din Liga Națională. La rândul său are peste 300 de meciuri jucate din 2010 până în 2017, când s-a retras. A jucat ultima dată la SCM U Craiova, după dispariția Asesoftului din 2015.

Seond Team Romanian All-LNBM: Adrian Tudor, Levente Szijarto, Adrian Guțoaia, Bogdan Popescu, Virgil Stănescu

Primele sezoane din anii 2010 l-au găsit pe Adrian Tudor (Blidaru) la CSU Asesoft Ploiești, după care a trecut pe la Steaua și BC Mureș. Ultimele două sezoane în LNBM le-a petrecut în culorile lui BCM U Pitești. Nu a avut statistici impresionante în această perioadă în care a strâns peste 250 de meciuri pe prima scenă dar mereu a fost un creator sau un shooter letal atunci când era mai mare nevoie de așa ceva.

Levente Szijarto a fost cel mai titrat jucător român în activitate în perioada 2010. De-a lungul carierei sale a strâns 12 titluri naționale, două cu West Petrom Arad iar celelalte alături de CSU Asesoft Ploiești. Are peste 300 de meciuri în LNBM între 2010 și 2019 iar ultima echipă pentru care a evoluat a fost Steaua București.

Adrian Guțoaia a fost mereu văzut ca o mare speranță a baschetului românesc. Din păcate accidentările grave suferite l-au determinat să-și încheie cariera prematur. 2016/2017 a fost ultimul sezon pentru Guțoaia în LNBM dar chiar și așa are peste 200 de apariții. Are un career-high de 34 de puncte, marcate într-un meci cu Energia Târgu-Jiu, pe când evolua la CSU Asesoft Ploiești.

Bogdan Popescu rămâne în amintirea tuturor fanilor baschetului românesc pentru prestațiile excelente de la Final Four-ul Cupei României din 2015, când a dus-o spre trofeu pe BC Timișoara. Atunci reușea o finală magnifică în fața lui BC Mureș și înregistra 19 puncte și 17 recuperări. Pe finalul carierei a devenit unul dintre idolii tribunei la Sibiu iar sezonul 2017/2018 a fost ultimul al carierei.

Virgil Stănescu a jucat pe finalul carierei în România iar în 2013 a cucerit singurul titlu de campion național cu Asesoft. A mai evoluat la Steaua și BC Mureș și a strâns 140 de jocuri între 2010 și 2014. Se poate mândri cu un record al carierei în LNBM de 37 de puncte.

*Notă: Giordan Watson și Kris Richard nu au fost luați în considerare pentru că au dobândit cetățenia română spre finalul perioadei la care ne-am raportat.

foto: sportpictures.eu

2 comentarii la aceasta stire:
  • CS Universitatea Cluj-Napoca M F :

    silva
    mihai silvasan ?

    cu 4 ani în urmă (30.12.2019) Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca studentU :

    Daca
    la kevin n ai ce face, asa sub mediocru cum a fost, a fost peste alti romani in perioada luata in calcul, pe pozitia lui, cu Gutoaia mi se pare ca ati dat o rau in bara. Bun de pus in topul mari sperante, mari dezagiri, atata tot. Altfel, tipul n are absolut nici un merit la nici o echipa la care a jucat. A luat tot timpul baschetul la misto, de acolo probabil si accidentarile. Deci, total dezacord cu gutoaia si e trist sa fie kevin cel mai bun PG din RO, dar altul cam nu e...

    cu 4 ani în urmă (31.12.2019) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii