Stiri Cupa României Masculin

Dusko Vujosevic: „Victoriile ne ajută pe mine și pe băieți, sunt cea mai bună terapie”

Dusko Vujosevic: „Victoriile ne ajută pe mine și pe băieți, sunt cea mai bună terapie”

În sezonul 2019-2020, U-BT Cluj-Napoca are un bilanț de 21 de victorii și 3 înfrângeri în toate competițiile: LNBM, Cupa României și FIBA Europe Cup. Un mare merit pentru acest succes îl are Dusko Vujosevic, legendarul antrenor iugoslav care a preluat banca tehnică a alb-negrilor în vara anului trecut.

Puțin vizibil în timpul meciurilor, Vujosevic s-a expus publicului românesc printr-un interviu pe care l-a acordat publicației GSP în această săptămână. Tehnicianul lui U-BT Cluj-Napoca a început prin a povesti ce înseamnă baschetul pentru el.

A fost o perioadă groznică. Nu făceam nimic. Intrasem în depresie. Aveam nevoie să mă întorc la sală, să fiu iar în baschet. Nu îmi place să vorbesc despre problemele mele de sănătate. Ca să trăiesc am nevoie de dializă, de o doză zilnică de insulină și de o doză de baschet, în fiecare zi. Altfel nu pot!”

Mai departe, Vujosevic a trecut prin diverse subiecte și a acceptat să explice care este viziunea sa legată de clubul pe care îl conduce.

Da, iugoslave, nu sârbești, fiindcă baschetul nostru a cunoscut marile performanțe când eram Iugoslavia. Asta vreau să fac și la Cluj. Am căutat să aducem și străini, dar nu 5-6 individualități de excepție, ci jucători care să facă o echipă de excepție. Și uite că deocamdată suntem pe primul loc. Victoriile ne ajută pe mine și pe băieți, sunt cea mai bună terapie! Sunt implicat sută la sută și vreau să las o ștampilă în baschetul românesc, pentru generațiile viitoare. Din păcate, în România, baschetul nu e la fel de iubit ca în alte țări. În plus, prin regulamentele prea permisive ale federației internaționale, jucătorii români talentați pleacă prea repede și prea ușor în străinătate. Așa se face că echipele decid să aducă 5-6 jucători americani, și atunci normal că prima ligă de aici arată ca liga a 4-a din SUA. Ar fi important ca baschetul românesc să reușească să își țină jucătorii acasă, până ajung la un anumit nivel. Nu cunosc chiar toți jucătorii români. Totuși, uite, noi avem unul aici, la Cluj, care se apropie de nivelul din fosta Iugoslavie. Nu-i dau numele, n-ar fi corect. Sunt multe probleme în baschetul românesc, însă nu vreau să mă bag. Eu am venit aici să muncesc, să realizez ceva, nu să fac pe deșteptul!”

Câteva detalii interesante pe care cititorii interviului le-au putut afla e că Dusko Vujosevic îi provoacă pe jucătorii săi să citească și că acesta are o impresionantă colecție de artă.

Eu le recomand cărți care ar putea să-i ajute. Îi pun să citească acasă, să tragă concluzii. Nicio carte nu îți poate oferi răspunsuri la absolut toate întrebările și problemele, dar ai mereu de învățat câte ceva. Din păcate, oamenii nu prea mai citesc. S-a schimbat modul de comunicare. În ultimul timp, eu citesc multă poezie. Îmi place Konstantinos Kavafis."

Interviul complet în care Vujosevic vorbește și despre unul dintre cei mai importanți baschetbaliști pe care i-a antrenat poate fi citit accesând următorul LINK.

*foto: Manases Sandor/u-bt.ro

Nu există nici un comentariu pentru acest articol.

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii