Stiri Cupa României Masculin

Naturalizarea lui Kris Richard și schimbarea regulamentului FRB: O privire retrospectivă

Baschet .ro

Baschet .ro
04.01.2020

Naturalizarea lui Kris Richard și schimbarea regulamentului FRB: O privire retrospectivă

Schimbarea regulamentului specific al Ligii Naționale de Baschet masculin, prin eliminarea art. 56 care interzicea folosirea în același timp a doi jucători români naturalizați, a creat o serie de divergențe în baschetul românesc. CSU Sibiu și Asociația al 6-lea Jucător au depus o plângere prealabilă către FRB contestând modificarea din timpul sezonului cât și votul lui Șerban Sere respectiv Claudiu Fometescu, în timp președintele CSM Oradea a declarat că hotărârea Consiliului Director din luna Noiembrie este una legală.

Având în vedere interesul foarte ridicat pe marginea acestui subiect, Baschet.ro vă prezintă obiectiv o privire retrospectivă a procesului de naturalizare a lui Kris Richard cât și cel de modificare a regulamentului Federației Române de Baschet. 

Conform notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern nr. 628/27.08.2019, prin care executivul i-a acordat lui Kris Richard cetățenia română conform derogărilor prevăzute în art. 13 indice 1 din Legea Cetățeniei române nr. 21/1991, procesul de naturalizare a început în luna mai 2019. Mai exact, pe data de 31.05.2019, Ministerul Tineretului și Sportului, seziat de către Federația Română de Baschet, a depus solicitare către Autoritatea Naţională pentru Cetăţeniei, în vederea obţinerii cetăţeniei române pentru sportivul american. La data de 25.07.2019, comisia pentru cetățenie emite un raport favorabil pentru Kris Richard. Hotărârea de Guvern a fost semnată de către ministrul tineretului și sportului din acea perioadă, Constantin-Bogdan Matei. Nota de fundamentare poate fi accesată AICI.

Faţă de cele prezentate, şi precizând faptul că domnul Richard Kristopher Jameill, prin evoluţia sa şi prin valoarea sportivă excepţională, este în atenţia Federaţiei Române de Baschet pentru participarea la competiţii internaţionale, campionatecontinentale, Campionate Mondiale, Jocuri Olimpice, turnee internaţionale, a fost supus aprobării Guvernului prezentul act normativ privind acordarea cetăţeniei românedomnului Richard Kristopher Jameill.

Faţă de cele prezentate, a fost promovată prezenta Hotărâre a Guvernului privindacordarea cetățeniei române domnului Richard Kristopher Jameill.

Ulterior, pe 27.08.2019 s-a adoptat Hotărârea de Guvern, ce a fost publicată în Monitorul Oficial pe data 04.09.2019. Kris Richard a dobândit cetățenia română pe 12.12.2019 când a depus jurământul la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București. Kris Richard a mai fost prezent la București și în vara anului 2019, sosind pe data de 23 iulie 2019 și părăsind România o săptămâna mai târziu, pe data de 30 iulie. În aceeași perioadă, pe data de 25.07.2019, comisia pentru cetățenie a emis raportul favorabil în privința americanului

Regulamentul Specific al Federației Române de Baschet a fost votat pe data de 18 iulie 2019 în ședința de Consiliu Director. La ședința la care nu a participat președintele CSM Oradea s-a votat și articolul 56 din regulament care prevedea că în cazul în care o echipă va avea doi jucători „naturalizați” în componență, atunci formația va decide înainte de fiecare meci care dintre ei este „român” și care „străin”.

Pe data de 31.07.2019, CSM Oradea a depus un memoriu împotriva deciziei din 18 iulie 2019. Conform memoriului intins pe cinci pagini și semnat de președintele clubului, bihorenii considerau că nu este normal ca o decizie a unui organ FRB să fie adoptată fără a fi supusă atenției tuturor cluburilor sportive implicate cel puțin cu un sezon competițional înainte deoarece decizia nu este previzibilă și are consecințe directe în alcătuirea lotului de sportivi. CSM sublinia că salariul lui Richard a crescut exponențial ca urmare a posibilității obținerii cetățeniei, iar dacă aveau cunoștință de existența acestei reguli nu i-au mai fi prelungit contractul lui Richard. De asemenea, bihorenii considerau că decizia este nelegală deoarece nu respectă Constituția României și favorizează unele cluburi în defavoarea altora. Pe de altă parte, CSM Oradea a contestat și faptul că ordinea de zi a forului românesc nu este foarte clară deoarece la capitolul "Diverse" se pun în discuție "orice chestiuni asupra cărora participanții la ședință sunt obligați să voteze fără a li se oferi un timp de reflecție necesar luării unei altfel de decizii, de cele mai multe ori extrem de importantă." Memoriul poate fi accesat în galeria FOTO a articolului.

Pe data de 26.08.2019 se analizează memoriul înaintat de CSM Oradea cu propunerea de eliminare a art. 56 din Regulamentul Specific. Conform frbaschet.ro, la ședință au fost prezenți 13 membri, memoriul având nevoie de 7 voturi pentru a trece. Patru voturi au fost pro memoriu, trei impotrivă și cinci abțineri. Serban Sere nu a votat fiind implicat, iar memoriul CSM Oradea s-a respins pentru neîntrunirea majorității simple. Nu cunoaștem în totalitate cum au votat membrii prezenți la această ședință.

În cadrul ședinței de Consiliu Director din 25.11.2019, FRB a redeschis subiectul eliminării art. 56 din Regulamentul Specific. Juristul FRB, Doru Toma, a precizat că Kris Richard și Giordan Watson au acționat în instanța forul românesc respectiv au formulat o plângere la CNCD. În baza acestor aspecte, recomandarea juristului a fost de a se elimina art. 56. S-a supus la vot, iar cei care au votat pentru au fost membrii FRB, Hora Păun, Alina Moanță, Dan Berceanu și Claudiu Fometescu, observatorul Marius Marinescu și președintele CSM CSU Oradea, Șerban Sere. Pentru a se admite modificarea de regulament era nevoie de șase voturi pentru, exact câte s-au și înregistrat. Șerban Sere a motivat că de această dată demersul este al sportivilor și nu al clubului, prin urmare și el are dreptul să-și exercite votul. S-au împotrivit Mircea Cristescu de la U BT Cluj-Napoca respectiv Horațiu Floca din partea CSU Sibiu, iar Cătălin Tănase, Covaciu Florin și Adriana Pricop s-au abținut. 

Pe data de 03.01.2020, CSU Sibiu și Asociația al 6-lea Jucător au formulat plângeri prealabile împotriva eliminării art. 56 din Regulamentul Specific. Forul românesc are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde, cel mai probabil chestiunea va fi tranșată în următorul Consiliu Director programat pe 16 ianuarie 2020.

7 comentarii la aceasta stire:
  • CSU ACS Rookies Oradea alex.ciorba :

    Deci
    Naturalizarea lui Richard a inceput in luna mai 2019, si pe urma in iulie apare regula legat de folosirea doar a unui singur naturalizat la o echipa. De ce??? si la initiativa ca cui??? ca sa fiti transparenti pana la final.

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    • CSŞ Giurgiu admin:

      @Alex.ciorba
      Regulamentul Specific este redactat de către FRB și propus Consiliului Director spre votare. Nu cunoaștem ca această regula să fi fost intordusă la inițiativa unei alte persoane decât a FRB. Dacă știți dvs., vă rog să ne împărtășiți informația. Mulțumim!

      cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    • fanb:

      Un pic de șmecherie
      Parerea mea e ca federatia l-a vrut pe Richard s-au folosit de Oradea pana au obținut acordul jucătorului si pe urmă au propus modificarea regulamentului. Cumva au fost duplicitari, s-au bazat pe Oradea sa ii ajute si sa il țină pe juc in romania sezonul următor si pe de altă parte au introdus regula sa nu supere lumea.
      Problema e la discriminare si regula va rămâne așa CLAR.
      FIBA are regula cu un naturalizat pentru echipele NATIONALE e si normal, nu se amestecă in regulamentele specifice ale federatiilor nationale pentru echipe de CLUB.

      cu 4 ani în urmă (04.01.2020)
    Raspunde
  • U BT Cluj-Napoca vass bela :

    Oare e ok ?
    E clar ca influenta celor de la Oradea la FRF este mare, chiar hotaratoare . Dar e meritul lor ca au luptat pt cetatenia lui Richard, dupa ce duetul Silva-Cristescu l-a cedat pe Watson, primul naturalizat dintre americani . Se pune doar problema daca e ok sa evoluezi in competitia interna cu americani ca si romani, din moment ce FIBA nu permite acest lucru in competitiile europene . Apoi este scandaloasa afirmatia oradenilor, ca daca pot folosi numai un naturalizat, asta inseamna defavorizarea lor fata de ceilalti competitori . Dar asa , nu este o favorizare ?! Sa nu mai vorbim, ca balanta la vot a fost inclinata de ...oradeanul Sere !!! Ps . Pt cei de la UBT : Se zice, ca domnia si prostia se plateste, aici e vorba de multa multa prostie, asa ca n-au de ce sa se planga ca Oradea le rade in nas !

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Mihai1988 :

    Regulamentul cu bug-uri
    Domnul Sere nu a putut votat împotriva deciziei din 18 iulie 2019 cand sa analizat memoriul înaintat de CSM Oradea, dar cand jucatorii au facut memoriu pentru aceeasi decizie a putut vota, chiar daca tot clubul Oradea avea interes. Nu este ceva gresit in treaba asta ?

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020) Raspunde
  • BC CSU Sibiu Markus :

    Hahaha
    Mi se pare ireal tupeul lui Sere. Cica decizia de a utiliza un singur jucator naturalizat favorizeaza unele cluburi (toate in afara de CSM) in defavoarea altora (adica CSM). Absolut incredibil tupeul acestui personaj.

    cu 4 ani în urmă (04.01.2020) Raspunde
  • West Petrom Arad jordan 23 :

    Ipocrizie
    1. Sibiul pierde tot cu Oradea pana acum siau găsit si motivul!
    2. Sere e reprezentantul clubului direct interesat si nu trebuia sa voteze. Clujul si Sibiul nu dunt direct interesate, ele joaca in alta liga.
    3 Acum 2 ani cand era naruralizat Watson si s-a comentat ca nu e corect sa ia locul unui roman pe teren, suporterii clujeni , plini de fair-play au raspuns ca e invidie pt ca putea oricine avea bani sa-l ia pe Watson
    3. FIBA nu permite utilizare jucatorilor naturalizati ca romani in cupele europene, deci nici Oradea nu ar avea voie. FIBA nu permite nici jucatorilor gen Calnicenco sau Fraseniuc sa joace in cupele europene ca si jucatori romani dar asta nu se aplica pt Cluj sau alte echipe.
    4. Fometescu nu are voie sa voteze pt ca fiul sau joaca baschet. La "papusel"nu se pune pt ca a jucat la Cluj.

    Lasati carcotelile si bucurati-va ca avem um jucator ca Richard la noi in campionat.

    cu 4 ani în urmă (05.01.2020) Raspunde

Daca nu aveţi cont puteţi să accesaţi crearea unui cont nou.

Este interzisă folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, autor, articol, afişarea de anunţuri publicitare, jigniri, trivialităţi, injurii aduse celorlalţi cititori sau autori ai altor comentarii. Ne rezervăm dreptul de a cenzura și şterge integral cometarii și interzicerea dreptului de a posta pe site, prin banarea / blocarea IP-ului dvs. BASCHET.RO nu răspunde pentru conţinutul postat de utilizatori în rubrica de comentarii, această responsabilitate revenind integral autorului comentariului.

După ce au fost postate, comentariile nu mai pot fi șterse sau modificate de către autorii acestora!

Cele mai citite
Cele mai Comentate
Ultimele comentarii